| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Филтър и ВЧУ  (Прочетена 2842 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
  • Публикации: 141
  • Населено място: София
Филтър и ВЧУ
« -: 29 Април, 2022, 19:33:38 »
Здравейте,
Изобщо не ми се занимава с това, но изскочи забравен и недовършен проект, който правихме с един приятел. Понеже и той като мен няма задълбочени познания в радиотехниката, реших да попитам.
Трябва да направя един BandPass филтър и ВЧУ усилвател, които ще се използват за вход на приемник с NE612.
Възможно ли е тази комбинация от филтър и усилвател да се включи на входа на SDR приемник? Това много би улеснило нещата с приемната част.
Честотната лента, която ме интересува е 20 - 22 MHz (21 МHz), разполагам с по две бройки от следните индуктичности: 0,47 микро H, 1 micro H и 2.7 micro H, но може и да не са подходящи.
Всякакви насоки, схеми и идеи (виждал съм преди време и софтуер за филтри) са добре дошли, като целта е да го направя бързо, преди да ми е минало желанието  :).

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
Re: Филтър и ВЧУ
« Отговор #1 -: 30 Април, 2022, 14:56:04 »
Привет!
Слагането на ЛФ на входа на приемник предполага употребата на антена с нисък импеданс, 50 или 75 ома. Ако е флашка приемника, тоест RTL-SDR, то има 75 омов вход, ако е друг - може би 50 омов. Мога да пресметна филтъра лесно, и програма ще Ви дам, но трябва да зная какво ще има от двете страни на този филтър. Причината е, че филтрите си вършат работата добре само, когато са натоварени от двете страни с подходящ импеданс. Тези бобинки може и да станат, може и да се наложи да си ги пренавиете малко. С какво сте ги измерили?
 :hi:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 01 Май, 2022, 18:26:12 »
Привет!
Слагането на ЛФ на входа на приемник предполага употребата на антена с нисък импеданс, 50 или 75 ома. Ако е флашка приемника, тоест RTL-SDR, то има 75 омов вход, ако е друг - може би 50 омов. Мога да пресметна филтъра лесно, и програма ще Ви дам, но трябва да зная какво ще има от двете страни на този филтър. Причината е, че филтрите си вършат работата добре само, когато са натоварени от двете страни с подходящ импеданс. Тези бобинки може и да станат, може и да се наложи да си ги пренавиете малко. С какво сте ги измерили?
 :hi:

Здравей,
Понеже съм почти сигурен, че 30-40 човека посещават и пишат в различни радио форуми с различни никове, ще развия темата в този форум. Надявам се модераторите да не ме баннат. Това е некомерсиален проект, но задължително ще бъде реализиран. Всеки, който иска да помогне, ще получи… слава + материален подарък.
В общи линии е това: антена + филтър + ВЧУ +  SDR (Вариант 1) или  (Вариант 2) смесител + МЧУ + (детектор АМ /SSB) + НЧУ Line out.
Входното съпротивление на SDR e 75 ома, антената е 50 ома.
Първоначалната идея беше  комбинацията „филтър + ВЧУ“ да се използва към смесителя с NE612, а чрез превключване и към SDR.  Сега съм сигурен, че вариантът с два отделни блока „филтър + ВЧУ“ за NE612 и SDR ще бъде по-удачен. ВЧУ може да  бъде с полеви транзистор или биполярен, но трябва да има регулиране на усилването. Идеалната опция е това да е ръчно и автоматично РУ.
Бобините са фабрични и индуктивността им е калибрирана от производителя, но съм ги измервал и с DIY уред. Ако са неподходящи като стойности, ще се навият други.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #4 -: 02 Май, 2022, 10:42:48 »
Имам нужда от малко време, ще му пусна дизайна днес по-късно, най-вероятно.  :hi:

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #5 -: 02 Май, 2022, 11:17:20 »
От линка който съм дал, има таблица със стойностите и схемата на BPF. В случая се гледа 15метра банда.
156283-0
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #6 -: 02 Май, 2022, 11:20:52 »
156285-0156287-1

На входа на филтъра, откъм антената, сложи един пад 75 към 50 ома, ето схемка:

Решението на Shri е най-доброто, обаче изисква наличие на керни и повечко опит. Настройката съще не е тривиална и иска апаратура. Моя вариант изисква единствено чуствителен LC метър, мерещ поне на 100кХц.

Неактивен lz3sf

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 66
  • Населено място: Чужбина
« Отговор #7 -: 02 Май, 2022, 11:34:46 »
(Връзка към прикаченият файл) (Връзка към прикаченият файл)

На входа на филтъра, откъм антената, сложи един пад 75 към 50 ома, ето схемка:
(Връзка към прикаченият файл)

Решението на Shri е най-доброто, обаче изисква наличие на керни и повечко опит. Настройката съще не е тривиална и иска апаратура. Моя вариант изисква единствено чуствителен LC метър, мерещ поне на 100кХц.

Това определено е лоша идея. Направи първия вариант с BPF.

Поздрави,
lz3sf

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 02 Май, 2022, 13:34:11 »
Благодаря!
Тези дни ще се наложи (и то огромно нежелание от моя страна) да се задълбоча в материята за ВЧУ и филтрите.
Има едни индуктивности, които изглеждат на външен вид като резистори. В Комет има такива с най-различни стойности, което би улеснило изработката.
Те подходящи ли са за филтъра или трябва да навивам бобините на феритни сърцевини?

« Последна редакция: 02 Май, 2022, 13:41:58 от DVS »

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: България
« Отговор #9 -: 02 Май, 2022, 13:36:25 »
 Много неща има които влияят на практика (характера на товара) особено на 22MHz. За лента 2MHz (20-22) поне 3 бобини.   По максимума на сигнала :D. Опитай все пак.
  NanoVna да имаше щеше да е добре.  Без уред точно как е няма разбереш.
Горе на схемата има грешка местата на C2 и C3 са разменени.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #10 -: 02 Май, 2022, 13:59:24 »

Това определено е лоша идея.
Това си е BPF. :) Кауерски, лентов. Какво му е лошото? Ползвал съм този конструкт при 3 SDR-a вече, работи на СВ/КВ в моя вече година. Разбира се, с VNA ще е най-добре да се настрои, но ако поне бобините се докарат точно и се изберат хубави SMD кондензаторчета с висока точност, ще си заспи. Усилване бол след него.
При такава честота всичко е от значение. Съветвам да използваш SMD компоненти готови. През Комет може да се вика Фарнел, Диджикий и Маузер. Индукторите, които приличат на резистори, имат голям собствен капацитет, защото използват евтин ферит и повечето имат твърде много навивки за индуктивността си, което са загуби и междунавивкови капацитети. А те от своя страна формират собствени резонанси в зависимост от останалата верига и от монтажните капацитети и индуктивности. За това, малки компоненти и всичко на едно място, без крака навсякъде. Целия филтър със звеното на входа (което освен да напазне импеданса, ще изолира поне малко характера на антената от филтъра, ще го терминира правилно на изхода, за да можеш да му разчиташ на потискането. Не, антената ти не е 50 ома, тя не е резистор. Импеданса и най-вероятно зависи от много фактори и се мени с времето и атмосферните условия. Освен ако не е луп на 21МХц, настроен в резонанс и с правилна трансформация към 50 ома на изхода...) би трябвало да ти се побере на площ около 2 кв/см на фолиран гетинакс, с изрязани островчета с дремелче или нож.

https://www.digikey.com/en/products/detail/murata-electronics/LQW15CNR42K1ZD/6221454
https://www.digikey.com/en/products/detail/coilcraft/0402DF-421XJRW/12714331
https://www.digikey.com/en/products/detail/itg-electronics-inc/AH3740A-60L/13237337

Изработка и измерване правилно на бобини под 1 микро Хенри, особено 60нХенри без способна техника е стрелба в тъмното. Работил съм така до 70МХц, като съм мерил индукторите при честота 10МХц (НР метър) и съм ги проверявал за липса на собствени резонанси в работните обхвати на високоомен Q-метър на Тесла. Не бих усложнявал излишно и без това непроста задача. Моя филтър не изисква керни и тяхната настройка и спрягане за лентовост. За това и го предлагам. И както казваше един мой бивш шеф - Feel free! :)
« Последна редакция: 02 Май, 2022, 14:19:23 от ahedproductions »

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: България
« Отговор #11 -: 02 Май, 2022, 15:24:20 »
Без прибор е губене на време и историята е ''Аха ей сега го налучках'' :D
Ако целта е губене на време няма проблеми.

Неактивен muneson

• Квантов електрон
  • Публикации: 104
  • Населено място: софия
« Отговор #12 -: 02 Май, 2022, 22:28:14 »
С каква чудесна програма се изчисляват тези филтри?
"Товарете портокалите в бурета!...", О.Б. от О., с.н.т.п.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #13 -: 02 Май, 2022, 23:28:14 »

Неактивен lz3sf

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 66
  • Населено място: Чужбина
« Отговор #14 -: 03 Май, 2022, 13:38:55 »
Това си е BPF. :) Кауерски, лентов. Какво му е лошото? Ползвал съм този конструкт при 3 SDR-a вече, работи на СВ/КВ в моя вече година. Разбира се, с VNA ще е най-добре да се настрои, но ако поне бобините се докарат точно и се изберат хубави SMD кондензаторчета с висока точност, ще си заспи. Усилване бол след него.

Биляне,
И как това нещо ще работи като Band Pass Filter - т.е. ще пропуска нещо в даден честотен спектър и ще реже извън него?

Поздрави,
lz3sf

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |