Наскоро се сдобих с ръчен електронен часовник "Kessel". Имах такъв в средата на осемдесетте, но го загубих :о( и дълго време търсих точно този модел. Въпросната машинка беше в добър външен вид, но се оказа, че музиката и осветлението не функционират. Консултирах се с няколко часовникари, които ми казаха, че не ремонтират толкова стари модели, а и отдавна няма такива машинки. Реших да си намеря подходящ донор и да го възстановя. Най-близките модели са тези с надпис "Montana", които са доста по-често срещани. Намерих такъв и О-ооо "изненада", неговата музика също не работеше. Моделът на платката беше друг (ST910A в Кесел-а, PAM343 в Монтана-та), но за моя радост лампичката му беше здрава. В допълнение някой се беше пробвал и на двата часовника, но явно без успех. Данни за тези неща няма или почти няма. В руски форуми открих трохи, които ми помогнаха да сглобя картинката. Дори открих учебник за висше училище за ремонт и поддръжка на часовници, в това число и на някои модели "Електроника". Накратко, липсата на музика се дължи или на липса на контакт между пружинката, резонатора и батерията, или на прекъснат дросел, или изгорял транзистор. В съветските часовници са използвали дросел КИ-35 със следните параметри: R = 140Ω, L = 35mH. Освен това дроселът трябва да има съпротивление > 70Ω за електро-динамични и > 135Ω за пиезо-електрични говорители. Транзисторите и в двата бяха здрави, така че оставаха дроселите - и в двата часовника бяха прекъснати. Свалих този на Кесел-а и премахнах предпазната изолация. Оказа се, че се е откъснал проводника (по-скоро медния косъм) от единия извод. Успях да го запоя и измеря: R ~ 93Ω, L ~ 11mH. Изолирах го, запоих го на платката и... изпитах огромно облекчение и удовлетворение, след като машинката пропя отново. Предишният "майстор" беше разтегнал пружинката на говорителя (това не е съществено) и премахнал пластинката на бутона за осветлението. Последната взех заедно с лампичката от Монтана-та и с радост установих, че "новият" ми Кесел работи, като онзи от преди 35 години. Стана ми жал за Монтана-та и реших да опитам да възстановя и нейната музика. Това се оказа много по-трудно от колкото очаквах, а и от ремонта на Кесел-а. Този дросел не е за повърхностен монтаж, а е залепен със смола към платката, а изводите на бобината са запоени директно към контактните площадки. За щастие имах достатъчна дължина на вътрешния край и след дълга борба успях да запоя краищата на дросела. За всеки случай капнах и малко лепило да държи тялото. Успях да измеря само съпротивлението, което беше около 70Ω. Затворих капака и Монтана-та също пропя, цели 16 мелодии. Както се казва двойна радост :о). Следват едно видео и снимки от "приключението".