| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Опит за ремонт на магнетофон ZK120  (Прочетена 2800 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
  • Публикации: 141
  • Населено място: София
Опит за ремонт на магнетофон ZK120
« -: 09 Февруари, 2022, 10:24:55 »
Този магнетофон ZK-120 (по лиценз на Grundig) и един стар грамофон са последните две неща, които ми останаха и които ще се опитам да ремонтирам. Уловката е, че при първата сериозна пречка ще ги хвърля, т.е. ще ги дам в металния музей срещу нас, където едни момчета с комбинезони и голям камион ще се погрижат за тях  :D
И така, има три причини да се захвана с този магнетофон: направен е с лампи, с моно усилвател и има гетинксова платка. 
Тази сутрин направих една бърза проба и установих, че електомоторът не се върти, въпреки че на ръка се движи съвсем нормално и дори поддържа  инерция. Бръмчи и прави опит да се завърти, но само толкова. Няма видими следи на изгоряло или някаква специфична миризма.
Някакви идеи от къде да започна?

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
Re: Опит за ремонт на магнетофон ZK120
« Отговор #1 -: 09 Февруари, 2022, 10:42:11 »
Това е мотор-трансформатор с разцепени полюси и кондензатор във вторичната намотка за високо напрежение. Провери има ли отоплително напрежение (светят ли катодите на лампите), състоянието на предпазителя 0,125mA и С22.

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
« Отговор #2 -: 09 Февруари, 2022, 21:37:55 »
Като начало отпои по една цица от двете вътрешни намотки на ел мотора.Целта е да установиш късо във вторичните намотки.Ако тръгне запояваш първо едната жица ако спре късо после проба с другата.И пиши

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #3 -: 09 Февруари, 2022, 21:55:08 »
Даже и да има късо пак ще върти,така мисля.Там вътре на статора има две дебели медни жици.По една навивка на късо от много дебела жица и вероятно са заварени с оксижен.Нещо като шунтове и се намират непосредствено до ротора от двете му страни по една навивка.Ориентировъчно около 2 мм дебели от гол проводник.Виж да не е прекъснала някоя щом опитва да завърти.Тогава няма да върти.Имам на работа такъв мотор трансформатор,обаче не знам от ламповия ли е или транзисторния вариант.Ще видя утре и ако е от ламповия го имаш.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
« Отговор #4 -: 10 Февруари, 2022, 09:22:06 »
...Там вътре на статора има две дебели медни жици.По една навивка на късо от много дебела жица и вероятно са заварени с оксижен.Нещо като шунтове и се намират непосредствено до ротора от двете му страни по една навивка.Ориентировъчно около 2 мм дебели от гол проводник...
Това са разцепените полюси за които писах.

Неактивен HAL2000

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 86
  • Населено място: Плевен
« Отговор #5 -: 10 Февруари, 2022, 10:01:40 »
Имам го същия звяр даже два такива, със същия проблем. Винаги съм се чудил, възможно ли е да се ползва мотора като силов траф и мисля така и така не върти да видя напреженията. Интересно е също, като е лицензен дали изходният траф става за нещо или е като на радио с рязък силен завал след 7 килохерца :)

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
« Отговор #6 -: 10 Февруари, 2022, 16:58:10 »
Това са мотори, които много трудно могат да дефектират електрически. Истинското наименование е 'Двигател с екранирани полюси'. По същество представляват асинхронен мотор и роторът е типичен, с кафезна намотка, отлята в желязото на ротора. Намотките накъсо, които обхващат само малка част от полюсите на статорния пакет, могат да са една или по-рядко две за всеки полюс и функцията им е да създадат изместване по фаза на част от магнитния поток, с което се получава някакво въртящо се поле, макар и силно елиптично.  Особеното при тези двигатели е много малкият въртящ момент при пуск, когато оборотите са 0. Реалният въртящ момент се получава практически при подсинхронна скорост, но двигателят силно се се затруднява да се развърти, ако има натоварване при нулеви обороти. Особено важно е да няма луфт в лагерите, защото тогава роторът трепти в границите на луфта и токът в ротора силно намалява, с което още повече се затруднява развъртането

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #7 -: 10 Февруари, 2022, 17:01:22 »
 Моя мотор трансформатор е за транзисторния вариант,ако някой търси да пише.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 11 Февруари, 2022, 13:54:57 »
Днес се занимавах малко с мотора и ето резултатите:
- На снимката се вижда, че напреженията са налични - 6.2 V и 235 V преди греца.
- Кондензаторът С22 е проверен, но за по-сигурно е сменен с нов.
- Моторът прави опит да се върти и "прескача", а на ръка се върти съвсем леко и запазва инерцията, както се вижда на видеоклипа - има и звук  :).
Пробвах и при откачен грец, въпреки че това не би следвало да оказва влияние.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 11 Февруари, 2022, 19:24:03 »
Свалих мотора от шасито за по-сериозни тестове и съвсем случайно забелязах, че като издърпам ротора с 1-2 мм и го завъртя на ръка, започва да се върти. Достатъчно е само леко да го бутна навътре (или да го изправя вертикално), спира и започва да се мъчи да се завърти. 
Времето му май изтича, ако някой иска да го спаси, да дава идеи...

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 16 Февруари, 2022, 16:56:03 »
В един полски форум попаднах на човек, който е възстановявал Унитра ZK120 и го попитах за проблема с моя мотор. Поиска ми макроснимка на статора и после ми писа, че проблемът не е в него, въпреки видимото изкривяване.  Посъветва ме да запълня долната част на лагеруването с гъста силиконова паста, да почистя добре всичко и… моторът заработи.
Оказа се, че има други сериозни проблеми – разтеглени ремъци, изтощена крайна лампа, износена глава, втвърдени гумени пръстени и т.н.
Животът на тази Унитра завърши безславно с нейното пълното разглобяване и ако някой си търси механични части за ZK120 (без мотора), до събота ще ги пазя, после THE END :-)
Темата се закрива и г-н модераторът би могъл да я изтрие, т.к. не съдържа ценна информация.

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1201
  • Населено място: Ботевград
« Отговор #11 -: 16 Февруари, 2022, 19:51:33 »
Колега, извинявай но не бих го зарязал така. Гъдела е да стане както трябва, пък после може да го подариш, ако има на кой, де (ценител)? Или  толкова нямаш ъгълче в къщата?.. Просто го правиш или не го почваш, колкото и каквото да ти струва, поне така го разбирам...
0888981645, 072365106

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #12 -: 16 Февруари, 2022, 20:15:29 »
Една лампа все ще се намери от някъде,мотора може да се направи.Глави няма начин да няма,ние тука сме царе на почти безнадежните ремонти.И аз така сега се боря с една Монтана.В техническите раздели не трием теми,пък и не е безполезна :) Споко :drinks:

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 593
  • Населено място: град Добрич
« Отговор #13 -: 07 Октомври, 2023, 21:36:39 »
По са ми любими ZK140,защото имат входин превключвател на пистите на главите.Докато ZK120 има полувин-лентова глава,донякъде като студийните класове които имам.Имам студер А820 на който се сменят блок-главите с дву и четири пистови.Двупистовите записват на цялата лента разделена на две само в едната посока!За по голяма площ лента.Студиен стандарт с най високо качество в света.От мастер записан на студер на 38 оборота се правят грамофонните плочи!
А блока с 4 пистови глави е за домашен запис 1/4 ,2/3 съответно стерео./Домашен стерео стандарт/
Така,че ZK120 използува по голяма площ лента за запис и при възпроизвеждане загубата на качество и сривове е по малка.
Този стандарт е световен както другия,еднопистово моно се използува в много други магнетофони като ухер и др.
Имам няколко мои унитри които съм си възстановил като нови ,ремъци смазка,нови лампи,почистване на съеденители.Явно съм попаднал на запазени не много използувани екземпляри.Интересно електрониката как няма лоши или опечени спойки.Само на единия му искруваше цокъла на ЕМ84-индикаторната лампа.Най-вероятно от предишно навлажняване е тръгнало прецъркването ,което водеше към пръщене и лошо възпроизвеждане при първото запускане.
И въпреки ниския си битов клас унитрите работят чудесно.

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
« Отговор #14 -: 07 Октомври, 2023, 23:56:24 »
Здравейте от къде мога да намеря ремък за Унитра M1417S Увертюра Стерео.
« Последна редакция: 08 Октомври, 2023, 00:01:42 от GRIDLIC »
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |