Здравейте!
Колега lampamp, че са яки яки са, но не са мъници! Според мен щом всеки от тях с батериите тежи над 6 кг. не може да е мъник? За тях важи това, дето съм го чел някъде за сателитите, т.е. като имат дръжка не значи, че можеш да се разхождаш с тях по плажа, най-много да го местиш от стая в стая! Доста са груби, но пък затова наистина яки буквално. И като електроника и като механика, щом и трите се оказаха работещи, независимо от годините и недоброто им съхранение. Единствено корозията не беше ги пощадила, особено 1000 от 61-ва. Шасито им е поцинкована ламарина, а корпуса е от алуминиеви ламарини и отливки. Това го казвам на шега, да не помисли някой, че съм се засегнал
Но реших, все пак, може на някой да му е интересно, какво правих по първия модел, защото по другите работата беше елементарна. Този 1000 впрочем намерих последен, защото винаги е било така, първите модели на някоя серия на фирмите най-трудно се намират. Споменавал съм по-рано колко време и "дебнене" ми е било необходимо да намеря първият UHER royal, UHER report 4004 stereo, GRUNDIG boy, SPIDOLA и не знам още кой? Та този го взех от Италия и ще покажа данните на купувача, ако някой го интересува. Явно на ZENITH е била такава практиката, на първият купувач да му се записват данните на специална лепенка вътре на задния капак. Е, не знам от кой по ред собствник го купих, но тази практика ми се стори интересна. А е възможно въобще да не е бил собственик, защото по всичко личеше, че не е съхраняван от човек, който е дал пари за него и го е ценял?
Вече пусках във форума S.O.S за съвет за прозрачна боя (лак) и там писах в какво състояние пристигна. Впрочем, този проблем не го реших. Успях много трудно да отмия остатъците от жълтата боя с коресалин, което за влагата и корозията не е било проблем?! Другото, което ме позатрудни беше изработката на копчето за барабанния превключвател, защото липсваше (впрочем, за разлика от българските продавачи, италианеца не беше скрил този факт). Добре, че имах "терк" от 3000, който е същия и се получи прилично копие. Доста си поиграх да възстановя справочника, дневник на който страниците от влагата бяха слепени. Някой преди мен се беше опитвал да ги разлепва "на сухо" та беше посъсипал някои страници, но все пак що годе стана. Пробвах с пара, не стана, но горещата вода ги разлепи. А това донякъде им е чара на тези приемници, пак според мен? Много се предлагат без това книжле, а ако се появи му искат цена, колкото половин приемник! Впрочем,и на моя 7000 въобще липсва...
Но да не задръствам темата, след тези и всички рутинни операции, взе че и проработи. Все пак, дадох на "майстор" за проверка и доизпипване, но беше сменил само 3-4 кондензаторчета, от което на слух не хванах разлика.
За илюстрация на борбата пускам и няколко снимки: