| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: RGB-CGA Правец 8С  (Прочетена 5153 пъти)

0 Потреб. и 7 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 589
  • Населено място: град Добрич
Re: RGB-CGA Правец 8С
« Отговор #30 -: 10 Януари, 2022, 19:41:29 »
Успех :) :) :) !

Реално Правец-a си ги има тези неща и сигнала си излиза цветен на изхода само че "кодировката" е NTSC а не PAL ( да се чуди човек като са го"разработвали" защо са го направили NTSC явно е била най разпространена в България ;) .

Мога да ти дам съдържанието на ром-а, ама не мисля че ще свърши работа. А и замяната с 27XXX ще е интересна и "замазана" :).

Най лесно ще е просто да се изкопира варианта на Apple IIe Pal .Мисля че е сравнително най оптимален като части (е може и с едно CPLD и един AD723 )
А бре кварца си е за ПАЛ-8 867...  никакво ентеесце няма тука.Говорим за Правец-8Д Това е кварц със световна пал честота!

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #31 -: 10 Януари, 2022, 19:48:33 »
Аз имам работеш 8Д,но този му пром е повреден.Работи само на ержиби Правил си е експерименти старият му собственик ,слагал е други вч-модулатори вадил е разни сигнали докато е повредил прома .
Мисля,че с 27с . . . ще стане както другата видеокарта я препаботиха с такъв???Мисля,че беше 512 уж по-бързичък?
Мога да налепя набързо схемата на макетна платка за да видим резултата.Че е доста проста конструкция.

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #32 -: 10 Януари, 2022, 19:49:04 »
С AD723 ще имаш презредова развивка на PAL. ​🤮

Този ми хрумна на първо четене ( .................... тук може да попълни предпочитаният от теб ). Въпроса беше идеята като цяло , не конкретната реализация.
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
« Отговор #33 -: 10 Януари, 2022, 19:55:02 »
Аз имам работеш 8Д,но този му пром е повреден.Работи само на ержиби Правил си е експерименти старият му собственик ,слагал е други вч-модулатори вадил е разни сигнали докато е повредил прома .
Мисля,че с 27с . . . ще стане както другата видеокарта я препаботиха с такъв???
Мога да налепя набързо схемата на макетна платка за да видим резултата.Че е доста проста конструкция.

Мога да ти пратя съдържанието,  иначе ако не те мързи сметни с 300ns и повече време на достъп  за старите Eprom-и колко ще е максималната честота и ще разбереш защо няма да стане както трябва .

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #34 -: 10 Януари, 2022, 20:18:37 »
Няма проблеми на руски -пром ще го запиша като за руската платка имам такива,заместители са.Поне да си възстановя Реалния тивиоут на 8Д-то.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
« Отговор #35 -: 10 Януари, 2022, 20:52:53 »
Този PROM e 35 наносекунди при прочит. Има ги в иБей, ще излезе около 16 лв. с доставката:

https://www.ebay.com/itm/114377925306?hash=item1aa174a2ba:g:E3cAAOSw8VFdgoqU

Неактивен iss

• Квантов електрон
  • Публикации: 207
  • Населено място: SF
« Отговор #36 -: 10 Януари, 2022, 21:48:03 »
Точно този май няма да свърши работа.
TBP24S10N TI DIP IC (used) - вече е записван  ;).

(Като в стария виц за меда дето вече бил яден един път  :D).

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #37 -: 10 Януари, 2022, 22:03:49 »
Да, напълно е възможно продавача да не знае какво продава и да е наистина вече записан, така че по-добре този (12 лв. с доставката)

https://www.ebay.com/itm/283892073968?hash=item42194945f0:g:JywAAOSw2XFUmFXM

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
« Отговор #38 -: 10 Януари, 2022, 23:23:30 »
Ей го , още пари.....

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
« Отговор #39 -: 10 Януари, 2022, 23:31:11 »
А бре кварца си е за ПАЛ-8 867...  никакво ентеесце няма тука.Говорим за Правец-8Д Това е кварц със световна пал честота!

Който разбрал , разбрал какво искам да кажа. То всичко си се вижда от схемата , не държа всички да разбират ;) .

Знам че става въпрос за 8Д в случая .

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
« Отговор #40 -: 10 Януари, 2022, 23:33:06 »
Точно този май няма да свърши работа.
TBP24S10N TI DIP IC (used) - вече е записван  ;).

(Като в стария виц за меда дето вече бил яден един път  :D).

Поне да кажат от къде са го свалили , може пък да свърши разбота :) . Аз така си купих навремето записани PROM-ове от Викиват в пловдив и куриоза беше че бяха записани с точно това с което исках да ги пиша част от тях :) , естествено върнах само тези в които нямаше нужното  . 

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #41 -: 11 Януари, 2022, 07:29:21 »
Тази карта преобразува RGB сигнал в комплексен видеосигнал. Дали е в PAL или в NTSC4.43 не знам, но по принцип първо трябва да имате RGB...  А ако вече имате RGB, то за какво ви е тогава комплексен? В телевизора комплексният се декодира отново в RGB...

Дали развивката ще бъде презредова или прогресивна, по никакъв начин не зависи от AD723. Зависи само от източника на сигнала към нея, тоест - от компютъра. Обаче, има една подробност - при телевизорите от по-следващите поколения се използва един централен генератор, примерно на 8.86 или 4,43, от който, освен възстановяването на носещата на цветния сигнал, с цифрово деление се получават честотите на развивките. Тоест - не съм сигурен, че такъв телевизор ще работи коректно, ако на  ПАЛ генератора в компютъра просто се подаде някакъв сигнал 4.43, без той да бъде синхронизиран с нищо. Трябва да се пробва, нямам представа точно какво ще стане.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #42 -: 11 Януари, 2022, 09:58:44 »
PAL e. Схемата идва от Орик - компютър предназначен главно за европейския пазар на който нашия Правец 8Д е базиран, така че не виждам от къде ще дойдат тези 60 херца за да стане NTSC 4.43. Освен това едва ли са се намирали телевизори през 1982 г. които да поддържат NTSC 4.43.

Относно AD723 - проблема е че на входовете изисква RGB сигнала да е презредов.

Иначе ще се радвам ако колегата lopesbroko я осъществи и покаже снимки да видим каква картина вади на цветен телевизор. Гледам идеални 14-цолови Тринитрончета без SCART букса за по 5 - 10 лева в Базара. Само че да не е с бавни руски ПРОМ-ове, защото нищо няма да стане. Може и този който колегата TheHungry е показал. Той е само една идея по-бавнен от TBP24S10N и може да се поръча от България: цък!

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #43 -: 11 Януари, 2022, 11:24:44 »
На мен лично ми трябва - комплексен видеосигнал - ЗАЩОТО ! ! !
1-Мога да го включа навсякъде даже и чернобял монитор или телевизор без да има загуби!
2-работи с телевизор който няма шкарт, а само чинчове-аве
3-има телевизори-кенескопни които имат еврошкарт,но ержибито им не работи даже по платката няма шини към съответните крачета.
4-На доста даже нови телевизори  при проба не  се синхронизира ержиби - тоест синхросигнала не отговаря - мога да го преработя,но целта е където да го включа - да тръгне без моя техническа намеса.
5-Трябва да слагам съгласуваши резистори на трите цвята при други модерни телевизори,защото нивото на сигналите не отговаря- или е прекалено силно нивото и контраста е нерегулируем./МАЖЕ/
6-За стартиране на ержиби в телевизора е нужен още един проводник,по който ще тече примерно 12 волта и трябва и делител после за 5 волта.При непредсказуемо късо някога и някъде между проводниците-белята е готова!
Като цяло за сервизни условия е перфектно ержиби,но за домашни условия ми се струва че - не.А и дължината на кабела е от значение.Няма как да си направим ержиби кабел дето е например 5 метра без да има загуби.А трябва и да е екраниран . . .

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #44 -: 11 Януари, 2022, 11:38:44 »
Малко е фъс работата с тия малките промчета?!?Май продавачите са ги вадели от разни техники и понеже винаги са на цокъл ги предлагат като нови но уви винаги са записани с нещо което е било необходимо за целта.
И от където и да си закупиш излиза че е записан-вече.То-ест набутване.
Понеже май вече не се произвеждат, трябва да се купи  от залежала стока-нови с гаранция че са чисти!
За това ще пробвам с уве-изтриваеми ще избера някой по бърз,имам с килограмите различни модели и марки 27с...
Струва ми се чак такава бързина няма да е необходима или ще се компенсира с нещо.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |