| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: RGB-CGA Правец 8С  (Прочетена 5142 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
Re: RGB-CGA Правец 8С
« Отговор #15 -: 04 Януари, 2022, 15:41:59 »
Прав си, възможно е. Аз лично не съм пробвал.

Иначе ако се прави, със сигурност ще трябва памет която може да събере поне два реда. След като има един пълен ред в едната половина на паметта, докато върви следващия ред и се складирва в другата половина, предишния се прочита и издухва два пъти с двойна скорост. Мисля че най-лесно може да стане с евтин микроконтролер, както колегата TheHungry го е направил.

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #16 -: 04 Януари, 2022, 19:39:54 »
... Мисля че най-лесно може да стане с евтин микроконтролер, както колегата TheHungry го е направил.

Реално аз го правя с CPLD и Памет , Може да стане с микроконтролер но иска малко повече скорост или контролера да има вградени благинки ( като Raspberry PICO ) например .
Аз пазя в паметта цял кадър но то се налага за да поддържам 50 и 60 Hz Apple / Правец варианти . Иначе еди ред е достатъчен да се пази в буфера ( не два ) .
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #17 -: 04 Януари, 2022, 19:59:22 »
Какъв е алгоритъма да се направи с буфер който побира само един ред?

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 588
  • Населено място: град Добрич
« Отговор #18 -: 04 Януари, 2022, 20:25:44 »
Има ги фабрични за по 20 долара в алиекспреса но са с видеопроцесор направени доста по сложно!Но за тия пари ще имаш модерна вегеа платка като се върже към тази дето я правим-руската!
Каквото и вкараш излиза на вегеа има си меню-бутони за честоти и други екстри,като цяло преобразуващ видеопроцесор. Просто за мижави пари ще се получи търсения резултат и то на високо ниво.Контролера има в менюто и промяна на цветовете по желание на потребителя!Така,че ще заспи за готовия проект!Като се свърже последователно към цегеа платката ще имаме и двата варианта изходи и вегеа и цегеа, даже има и модели със ейджиемай изход!
CGA TO VGA Converter Board-CGA/EGA/YUV to VGA
« Последна редакция: 04 Януари, 2022, 20:42:33 от lopesbroko »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #19 -: 04 Януари, 2022, 20:49:03 »
Така е, но тук нещата ги мислим и правим главно с академична цел. :)

Иначе специално тази карта аз бих я направил със SCART изход (тя почти вече го има, само буксата липсва). В момента е пълно с евтини CRT и LCD телевизори които имат SCART вход.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #20 -: 04 Януари, 2022, 21:23:28 »
Е ма на шкарт вади по голяма палитра и позамазва леко остротиите от цшфроманията - сттава  страхотно аз съм я пускал на телевизор перфектно е.
Аз моите платки от аркадни игри ги карам на шкарт с един 7 жилен кабел трите цвята синхро маса и 12 волта,през резистор и ценер  докарвам и петте волта вътре в шкарта,че без двете напрежения не преминава на ер-жи-би телевизора.
Със приставката за разделяне на синхроинпулса ги подкарвам и на цегеа монитор,но цветовете вече не са реални,липсват доста смески ,докато при телевизора ги има!
За телевизионен шкартов синхроинпулс - синхроинпулса от Правеца директно е достатъчен без да се доработва каквото и да е било!директно се свързва с крачето на евробуксата!Само не ми е ясно общия яркостен сигнал какво ще го правим?Ще остане най вероятно хвърчащ,несвързан никъде?
А за вегеато - няма как да стане без видеоконтролер и памет и още куп доработки.Те китайските академици са го измислили ,но с тетеелки ще е доста сложно и доста трудоемко!Имам и една идея още за играта с кадри и редове -могат да се монтират тримери за фазово изместване при удвоителя на честота и да се докара вярно полужение на картината , но пак трябва памет и т.н.
« Последна редакция: 04 Януари, 2022, 21:47:40 от lopesbroko »

Неактивен lz1tka

• Квантов генератор
  • Публикации: 596
  • Населено място: Костинброд
« Отговор #21 -: 04 Януари, 2022, 21:30:36 »
Така е, но тук нещата ги мислим и правим главно с академична цел. :

Точно така  :good: , форума е за сандъци с главна цел помогни на другия и направи си сам. Като си направиш нещо старо ще разбереш как работи и новото,нищо ново не е измислено,то е просто модифицирано старо.
То и лаптопа го има нарисуван в египетските пирамиди   :D .
73!

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #22 -: 04 Януари, 2022, 21:54:38 »
И в този дух, искам да задам един въпрос...
Разгледах схемите на Ейпъла и на Правците, във всичките едно осембитово число, което явно се отнася за конкретен пиксел, се записва в един регистър, изходите на който са свързани с входовете на преместващ регистър, с помощта на който числото се преобразува в сериен вид и се подава побитово на транзистора, който формира видеосигнала. До тук всичко е ясно, така се формира видеосигналът. Не разбирам обаче, защо за получаване на сигналите RGBI, серийният сигнал от изхода на преместващия регистър се преобразува отново в паралелен с друг преместващ регистър. Няма логика, много по-просто и логично е сигналите да се вземат директно от първия регистър, докато данните  са още в паралелен вид. Така ще се избегне нуждата от стробиране, времезакъснения, подбор на кондензатори за формиране на фронтовете и уцелване на подходящ момент за избягване на артефактите и всички тези неудобства. Някой не е ли мислил по въпроса? 
« Последна редакция: 04 Януари, 2022, 22:00:56 от NHB »

Неактивен lz1tka

• Квантов генератор
  • Публикации: 596
  • Населено място: Костинброд
« Отговор #23 -: 04 Януари, 2022, 23:20:59 »
Някой не е ли мислил по въпроса?
Този въпрос е към инженерите,ако гледаш вграденото RGBI то се заобикаля от тази платка. Може да са спестили още 5 пътечки на платката решавайки че вградените чипове са достатъчни за народа,казва ли ти някой. Визираш 74ls166 ?, ако нея, навремето производството е било за обикновени монитори и почти стандартен видеосигнал. Голяма част от дъната са нямали допълнителни чипове за RGBI защото хората са нямали и монитори за тях. Все пак 8С ейпъл 2
са народни сандъци. Мисля че идеята е била икономия, искаш цвят купи си платка или чипове. При масово производство и 1 чипче в хиляди бройки прави голяма икономия на време труд и ресурси. Това е мое мнение,както писах,само инженерите знаят.
73!

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
« Отговор #24 -: 04 Януари, 2022, 23:49:23 »
И в този дух, искам да задам един въпрос...
Разгледах схемите на Ейпъла и на Правците, във всичките едно осембитово число, което явно се отнася за конкретен пиксел, се записва в един регистър, изходите на който са свързани с входовете на преместващ регистър, с помощта на който числото се преобразува в сериен вид и се подава побитово на транзистора, който формира видеосигнала. До тук всичко е ясно, така се формира видеосигналът. Не разбирам обаче, защо за получаване на сигналите RGBI, серийният сигнал от изхода на преместващия регистър се преобразува отново в паралелен с друг преместващ регистър. Няма логика, много по-просто и логично е сигналите да се вземат директно от първия регистър, докато данните  са още в паралелен вид. Така ще се избегне нуждата от стробиране, времезакъснения, подбор на кондензатори за формиране на фронтовете и уцелване на подходящ момент за избягване на артефактите и всички тези неудобства. Някой не е ли мислил по въпроса?

Мислил е ама нещата не са баш така и не става ( това е краткият отговор ) , дългото обяснение се крие в принципа на генериране на "софтуерен" NTSC цвят който е обяснен доста подробно  в книгата " Understanding the Apple II" на Jim Sather , реално за да се спести 1 чип за кодиране RGB -> NTSC WoZ е направил "софтуерно" такова и е станало манджа с грозде но реално това му е чара :)  . Няма друг 8 битов с такава палитра от цветове и така изглеждащ .

Едно и също "число" може да оределя различен цвят в зависимост от позицията на екрана и предходният  цвят , затова трябва вторият регистър най просто казано.

Иначе горната схема е малко "франкещайн" но е правена с "каквото има" ;) .

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #25 -: 05 Януари, 2022, 08:32:45 »
Благодаря за отговора, но въпросът ми беше за друго нещо...
Ще пробвам по друг начин: на схемата, сигналите, които съм заградил в зелена елипса, не повтарят ли (с малко закъснение) състоянието на сигналите, заградени в червено? Би трябвало да е така, и това би могло да се използва за директно извличане на псевдо-RGBI, каквито се получават в българската карта, и после да се прекодират с пром или епром, както в руската...

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
« Отговор #26 -: 05 Януари, 2022, 13:08:01 »
Аха , разбрах те . Отговора е че тези сигнали ги няма изведени на слот-а и трябва да се взимат директно от платката , а не всеки потребител на тези компютри е бил в състояние да използва поялник и да може да направи необходимите свързвания . Затова по-късно е просто да сложи една карта в слота , да свърже монитора и готово .

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #27 -: 10 Януари, 2022, 16:11:07 »
Има ли някой свален дъмпа на този пром??? От Правец8Д.Това е пал видеокартата на правец 8д и е страшно лесно да се направи и да се свърже към ержиби сигнал, за да излезе телевизионен пал сигнал композитен и да се включи към нормален пал телевизор!
А схемата е проста линейна без никакви настройки освен променливия кондензатор на кварца както при старите телевизори.Четири чипа на кръст,всеки може да си я сглоби ,даже дъмпа може да се запише на 27с... за да е по лесно!
Много е важен тоя пром - прост,но прави всичко!
« Последна редакция: 10 Януари, 2022, 16:20:39 от lopesbroko »

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
« Отговор #28 -: 10 Януари, 2022, 17:41:45 »
Има ли някой свален дъмпа на този пром??? От Правец8Д.Това е пал видеокартата на правец 8д и е страшно лесно да се направи и да се свърже към ержиби сигнал, за да излезе телевизионен пал сигнал композитен и да се включи към нормален пал телевизор!
А схемата е проста линейна без никакви настройки освен променливия кондензатор на кварца както при старите телевизори.Четири чипа на кръст,всеки може да си я сглоби ,даже дъмпа може да се запише на 27с... за да е по лесно!
Много е важен тоя пром - прост,но прави всичко!

Успех :) :) :) !

Реално Правец-a си ги има тези неща и сигнала си излиза цветен на изхода само че "кодировката" е NTSC а не PAL ( да се чуди човек като са го"разработвали" защо са го направили NTSC явно е била най разпространена в България ;) .

Мога да ти дам съдържанието на ром-а, ама не мисля че ще свърши работа. А и замяната с 27XXX ще е интересна и "замазана" :).

Най лесно ще е просто да се изкопира варианта на Apple IIe Pal .Мисля че е сравнително най оптимален като части (е може и с едно CPLD и един AD723 )
« Последна редакция: 10 Януари, 2022, 17:47:12 от TheHungry »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #29 -: 10 Януари, 2022, 18:17:23 »
С AD723 ще имаш презредова развивка на PAL. ​🤮

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |