Здравейте,
искам да задам следният въпрос:
- как да гледам цифровата ефирна телевизия на телевизор Велико Търново 85 ?
Освен това, бих се радвал ако някой сподели наблюдения от реално ползване на RF OUT (TO TV) изхода на някой модел от евтините декодери с модулатор на пазара.
Причината за въпроса ми е, че искам да закача декодер към телевизор Велико Търново 85, който има само антенен вход и освен това, настройването на каналите е ръчно, с нещо като отверка, ако се сещате.....
Направих досега 3 опита да реализирам това, но и трите неуспешни.
Ето малко история:
Купих декодер Strong SRT 8113 от известна верига. Ползвах го една седмица. След това модулираният сигнал (TO TV) изчезна тотално. Иначе на SCART и HDMI изходите сигнала беше ОК (тествах на друг по-модерен телевизор). Само че за телевизор Велико Търново 85 те не ми вършат работа. Отидох до магазина, рекламирах декодера, смениха ми го с нов.
Новият Strong SRT 8113 работи един ден и познайте - модулираният сигнал изчезна тотално, отново по другите изходи сигнала беше ОК.....Отидох отново до магазина, рекламирах го, пожелах да ми върнат парите, което и стана.....
Дотук направих извода, че Strong не е марката която ще реши моя проблем.
Отидох в друг магазин и купих декодер X-TREMER DTV-X2. При него се оказа че високочестотният сигнал излиза на 10 и на 36 телевизионен сигнал. Опитите ми да настроя ВТ телевизора на 10 канал се оказаха неуспешни - след загасяне и включване отново на телевизора и декодера, телевизора се нуждаеше от донастройване към сигнала от декодера - това не знам на какво се дължи, вероятно декодера не предава точно на същата честота сигнала както преди изключването. А това донастройване към 10 канал на телевизор ВТ не е удобно, защото се извършва ръчно с отверка.
Затова настроих телевизора на 36 канал - там този проблем не съществуваше. Като че ли нещата се оправиха. Един месец всичко беше наред. След това, декодера промени сигнала на 36 канал като го повреди/изкриви и в момента е неизползваем (тествах и на по-модерен телевизор). Сигналът на 10 канал е все още ОК, но е неизползваем поради описания проблем с "изместване" след изгасяне и вкл. отново.
Та, ако някой успешно е закачил декодер към телевизор с с единствен антенен вход, ръчно настройване на каналите и гледа на него цифровата телевизия повече от един месец моля да сподели опита си.
Телевизорът е в много добро състояние (на много години е, но не е работил много часове) и според мен не е за изхвърляне.
Благодаря.