| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: XT машина инсталация без флопи  (Прочетена 1419 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен vgeorgiev

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 48
  • Населено място: Sofia
XT машина инсталация без флопи
« -: 01 Ноември, 2021, 14:50:22 »
Здравейте,

Събрах си една XT машина. Закупих ФДД контролер за 3,5 флопи и XT-IDE контролер. И двата работят коректно.
На моя комп инсталирах една виртуална машина, като и закачих един физически Quantum Bigfoot. Форматирах го като системен. После го върнах обратно в XT машината.
Буутнах от диска без проблеми. Пробвах да си форматирам една дискета като системна, но самата дискета е повредена. Иначе виждам на нея някакви записани преди това файлове.
След това си купих един CF-IDE адаптер и CF карта. Пробвах да направя същото - да я форматна на виртуалната машина и да я върна в XT машината.
Обаче не успях да буутна от нея.
Та въпроса ми е как мога да я форматирам тази карта и да запаля от нея ако нямам дискета ?  :disk:

Неактивен help40

• Квантов електрон
  • Публикации: 253
  • Населено място: Варна
Re: XT машина инсталация без флопи
« Отговор #1 -: 01 Ноември, 2021, 15:05:35 »
боотваш  ДОС  5  или 6 

fdisk /MBR 

това дейстава само за първия диск  така че няма как да го направиш на диск Д

или това теглиш на края на страницата 

https://www.lo-tech.co.uk/wiki/WipeDisk

не знам дали работи за Д диск , трябва да провериш

на теб всъщност проблема ти е че нямаш дискета с ДОС ? 
не знам как да стане без флопи , сгурно някой  партишън програма може да изтрие МБР на диска ... трябва да пробваш
Внимание! Противникът подслушва!   
Как да контролираме Вселената, без да привличаме вниманието на санитарите

Неактивен vgeorgiev

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #2 -: 01 Ноември, 2021, 15:11:04 »
:) Ще се наложи май да си купя дискети.
Проблема ми е, че няма как да вържа на контролера ХДД и ЦФ картата, тъй като ЦФ модула е женски и е вързан директно на контролера.  :crazy:
Дали има начин да буутна през ком порта на флопи контролера ?

Неактивен help40

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 01 Ноември, 2021, 15:19:30 »
май май ,  като гледам сорса там го има на wipedisk

само за  Ц работи , пробвай с партишън програмта си в виднвоса ... да изтриеш  МБР на флаш картата !

после на Правеца ти  ... в ДОС пак прави партишън  , не знам ще го направи ли МБР като липсва ...

там имаш явно инструкции за 286 и за това не тръгва !!!

Re boot; I suspect the boot sector has some 286 instructions on it, as
it was probably formatted under Windows NT based OS. You can clear it

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
  • Населено място: София
« Отговор #4 -: 01 Ноември, 2021, 15:30:05 »
Има голяма вероятност CF картата, която си намерил просто да не e bootable. Тоест трябва да търсиш друга и да фърляш боб да е бултваща  :master2:

Неактивен vgeorgiev

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #5 -: 01 Ноември, 2021, 22:05:37 »
Имам някакъв напредък. Мерси на Хелпчо. Идеята наистина е да се забърше MBR-а. Не успях с паскалската програма. Пуснах WinHex, който ми показа секторите. Тази версия обаче не позволява модификации по диска. Затова форматирах диска с Disk Management-a на Windows-a. След това fdisk във виртуалката и формат.
Успях да буутна от CF картата и вуртуалната машина.
След това метнах картата на XT машината и опитах да буутна: Missing Operating System. :) Преди не стигах до съобщение изобщо.
Доколкото знам такива съобщения са нахардкодени в boot record-a. Поне знам, че няколко инструкции са изпълнени правилно.
Ще търся дискети и ще форматирам като хората, че с тези виртуалки е доста странно.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #6 -: 02 Ноември, 2021, 11:13:48 »
нали спомена, че си успял да заредиш на ХТто от някакъв твърд диск? Закачи го като първи, а CFа като втори , зареди от диска и просто през DOS напиши SYS D:  ,трявба ти SYS.COM във системните файлове нa DOS :) После изключваш слагаш само CF-а и би трябвало да ис зареди :) Пробвай и с fdisk /MBR отново пак по тая система, ако ен стане

Неактивен vgeorgiev

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #7 -: 02 Ноември, 2021, 11:38:11 »
нали спомена, че си успял да заредиш на ХТто от някакъв твърд диск? Закачи го като първи, а CFа като втори , зареди от диска и просто през DOS напиши SYS D:  ,трявба ти SYS.COM във системните файлове нa DOS :) После изключваш слагаш само CF-а и би трябвало да ис зареди :) Пробвай и с fdisk /MBR отново пак по тая система, ако ен стане
Да успях да запаля от един Quantum Big Foot. Проблема е, че няма как да закача харда и CF картата заедно, защото модула на картата е с шенски куплунг и влиза директно на контролера.
Някой има ли работеща ЦФ карта с ДОС ? Мисля, че може да се направи един имидж на работеща карта с win32diskimager. После аз мога да върна имиджа на моята карта.
Не съм убеден, че виртуалната машина е 8088. Тоест може да е 286 или 386ка и от там да идват проблемите.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #8 -: 02 Ноември, 2021, 12:25:46 »
нищо, че е със женски прехода CF картата, използвай, рейките да я вкараш женско в женско в лентовият кабел ;)  :master2:

Неактивен vgeorgiev

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #9 -: 02 Ноември, 2021, 12:30:34 »
нищо, че е със женски прехода CF картата, използвай, рейките да я вкараш женско в женско в лентовият кабел ;)  :master2:

Много добра идея. Ще потърся рейки и ще опитам :)  :drinks: :morning1:

Неактивен help40

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 02 Ноември, 2021, 12:43:48 »
може да си вземеш за вбъдеще да си имаш адаптер с 40 пин-а, около 3 долара е цената от алиекспрес , моите за толкова ги взех , трябва да гледаш , защото ги има и за 13

и аз мога да ти дам за 3$, но с доставката ще ти излезе все едно си взел 2 а имаш само 1

друго което се сетих за  изчистване на МастерБОот рекорда е   HDD LLF Low Level Format Tool - HDDGURU
един бърз формат там мисля че ще свърши работа

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #11 -: 02 Ноември, 2021, 12:48:55 »
 :master2: :hi:
Тоси номер съм го правил с малките рейки за лаптопските дискове, исках да вържа стандартен диск към лаптоп една IBM 386ца хехе :) ето какво бях сътворих и стана . Много преди да открия елегантното решение с CF

Неактивен vgeorgiev

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #12 -: 04 Ноември, 2021, 22:46:24 »
Намерих дискети и успях да форматна картата без проблеми.  :drinks: Свалих я и си направих един имидж, за да не ми се налага да протарям цялата процедура.

Неактивен help40

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 05 Ноември, 2021, 01:50:53 »
и аз имам само 5-6 дискети от които май не всички работят вече, да не говорим, че ми се наложи да купя няколко флопита втора употреба от които май само 2 работят нормално (боотват)

и като се замисля ми става ... "страшно" ... че утре може да спрат и те да работят.
и се убеждавам все повече, че човек и добре да живее и колкото и флопита да има е хубаво да си вземе и флопи емулатор

говоря за китайски от типа "Готек" ...
и като заговорихме за Готек-а , внимавайте като купувате , има нова версия с нов чип и старите модификации и хакове няма да са приложими за нея

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |