в контекста на казаното от
shri се изкушавам да споделя,.... от няколко години работя в областта на европроектите, знаете това са единствените свежи пари дето идват в държавата, не случайно Томислав Дончев стана вицепремиер - щото показа ,че умее и знае как се харчат европари без да те бият, та ми прави впечатление че ЕС дава пари за всичко друго, но не и за развитие на производства конкуриращи европейските, отпускат се средства за микро , малки и средни предприятие , по линия на развитие на конкурентноспособността но за дребни производители или туризъм,по мое мнение най-много е парата за екологията /ОПОС опазване околна среда/, административен капацитет - разбирай оптимизация на бюрокрацията и мотивация на чиновника да работи, млади фермери и "меринджеи" и т н ... ноо на пръстите на едната ръка се броят големите инфраструктурни проекти с производства от съвременен тип, имам впредвид чисто български, преди време попитах един авторитетен екпсерт от ЕС дошъл да ни дава акъл как да се оправим - аджеба що сме на това дередже, като преди 16 години и България , и Чехия и Унгария еле и дружина Полска бяхме в един СИВ кюп, и в момент на откровение той ми отговори - една държава е като един човек - такава е, каквито са и комшиите, и по натам - България не може да избяга от дадеността и да бъде един портиер, пазач на вратата на имението на чорбаджията /перифразирано/... та такива са реалностите, без икономика, без значими и конкурентни производства и инвестиции ще си останем пазванти дет пазят чифлика, с пушка на рамо, кърпени гащи и торбичка с дневна дажба