| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Правилния метод за доработка на Селена 216  (Прочетена 2651 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен prima

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 4
  • Населено място: София
Здравейте,

имам една Селена 216 у дома от години. Жената я подготви за кофата, но нещо ме досвидя и реших да пробвам да я доработя. Прочетох много ценни теми във форума и реших, че ще е лесно. Да де ама ... Използвах таблицата от тук:

http://www.kn34pc.com/construct/v_terziev_selena_ukw_2.html

след като смених всички кондензатори, свалих по две навивки от L4 и L3, като отвих от горната част и скъсих проводника, който свързва бобинтие с платката, но след интервенцията честотомера показва диапазон от 73 до 88 Mhz... Поразрових се отново в темите и видях, че колеги са писали, че са работили по тази табличка:

https://www.sandacite.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=1435.0;attach=2038;image

Въпроса ми е- коя от двете е вярната и коя да ползвам?

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1947
  • Населено място: Пловдив
Re: Правилния метод за доработка на Селена 216
« Отговор #1 -: 28 Септември, 2021, 08:13:38 »
Има няколко вида укв на селените и при всеки стойностите са различни. Освен това номерацията по платката не съвпада стази по схемата.
Преди да се пренастрои УКВ, трябва да се сменят червените кондензаторчета в МЧ, след това трябва настройка на МЧ с генератор на променлива честота(вобел sweep)

Общо взето, на мен тези таблички са ми само за ориентир.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #2 -: 28 Септември, 2021, 13:46:43 »
Да, пренастройката и вкарването в добра настройка на Селена не е съвсем лесна работа, в смисъл иска си опит и някаква апаратура. Като споменаваш честотомер кажи какъв е той и как го свързваш към УКВ тунера. Приемам, че е такъв с LB3500 на входа, свързването към хетеродина е чрез приближаване на проводник към хетеродинната бобина, а честотомера е настроен да вади 10.7 мегахерца от реалната хетеродинна честота.
Препоръчвам да четеш тази тема по въпроса:
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=1435.0
Прегледай и моето мнение в тази тема:
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=6081.0
Относно настройката на МЧУ май не се сещам да съм писал някъде по-подробно, ще трябва да опиша как процедирам, то, не че е толкова сложно де, но си има някои тънкости.
Поздрави и успех!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен prima

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #3 -: 28 Септември, 2021, 15:16:45 »
Ползвам цифров осцилоскоп, с него видях честота. С негова помощ без генератор не е възможна доработката на МЧУ?

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
« Отговор #4 -: 28 Септември, 2021, 15:50:24 »
Не се занимавай с МЧУ! Аз до сега не съм имал много случай на разстроено МЧУ! Действително има случай в които МЧУ е разстроено от некомпетентно лице! Но както пише в книгите това е много рядко явление! Става въпрос за проверка на правилната настройка на МЧУ! Направи така както пише Ориго! Неговия метод е много добър! Включи УКВ приставката към касетофон в който има МЧУ с пиезокерамичен филтър на 10,8MHZ. Това само ако не си сигурен че МЧУ на Селената не е въртяно от някой, или имаш повреда в МЧУ! За пренастройка на УКВ ползвай само безиндуктивни кондензатори от тези тръбните! Всички изводи на запоените елементи трябва да са максимално къси!
« Последна редакция: 28 Септември, 2021, 15:58:31 от GRIDLIC »
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
« Отговор #5 -: 28 Септември, 2021, 17:24:49 »
10.7Mhz Извинявам се. На практика има значение от кой край на бобината развиваш тези намотки! Кондензатора между емитера и колектора определя захвата! Имал съм случай и на повреден транзистор в хетеродина който не може да преобразува честотата в по горния обхват.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #6 -: 28 Септември, 2021, 18:11:44 »
Не се занимавай с МЧУ! Аз до сега не съм имал много случай на разстроено МЧУ! Действително има случай в които МЧУ е разстроено от некомпетентно лице! Но както пише в книгите това е много рядко явление! Става въпрос за проверка на правилната настройка на МЧУ! Направи така както пише Ориго! Неговия метод е много добър! Включи УКВ приставката към касетофон в който има МЧУ с пиезокерамичен филтър на 10,8MHZ. Това само ако не си сигурен че МЧУ на Селената не е въртяно от някой, или имаш повреда в МЧУ! За пренастройка на УКВ ползвай само безиндуктивни кондензатори от тези тръбните! Всички изводи на запоените елементи трябва да са максимално къси!
Точно МЧУто на Селената е проблемно. Докато не се сменят миниатюрните червени кондензатори не  тръгва! Виж този линк:
https://0jihad0.livejournal.com/2662.html

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
« Отговор #7 -: 29 Септември, 2021, 00:47:13 »
Различни случай. Само той може да каже дали му работи МЧУ или не! Аз за това писах първо да пробва тунера на МЧУ от касетофон с пиезофилтър. В моя случай МЧУ не работеше точно поради проблеми с тези кондензатори за които пишете. https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=10305.msg88115#msg88115 На други Селени МЧУ си работи напълно нормално.
« Последна редакция: 29 Септември, 2021, 00:52:21 от GRIDLIC »

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
« Отговор #8 -: 29 Септември, 2021, 08:13:12 »
Ползвам цифров осцилоскоп, с него видях честота. С негова помощ без генератор не е възможна доработката на МЧУ?

Колега, доколкото разбирам, нямате никакъв опит с ВЧ. Трябва да се преработи тунера, а не МЧУ, но това, предполагам, е лапсус...
Преработката може да стане и с Вашия цифров осцилоскоп, а може и без никакви прибори, но това е въпрос на знания и опит.
Първо, трябва да разберете, че самото включване на сондата на осцилоскопа директно към коя да е точка от схемата на осцилатора, или ще срине осцилациите, или ще доведе до голяма промяна на честотата. Тоест - не е възможно директно измерване. Приблизително вярно измерване може да направите като допрете сондата към колектора на смесителя V3 - там не се наблюдава почти нищо друго, освен сигнал с осцилаторната честота, а транзисторът ще послужи като буферен усилвател за да намали влиянието на сондата върху осцилатора.
« Последна редакция: 29 Септември, 2021, 08:19:50 от NHB »

Неактивен prima

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #9 -: 29 Септември, 2021, 10:30:41 »
 ??? ??? ??? ???

Благодаря на всички включили се. Не намерих тръбни кондензатори и ползвах дискови керамични на комет, сгрешил ли съм с тях? Разбирам грешката при меренето на честотата(не съм и съобразил че това е смесена честота..), отворих едно старо радио, но нямам под ръка пиезо на 10.7 Mhz, ще търся и ще пробвам описания метод и ще пиша отново с резултат.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #10 -: 29 Септември, 2021, 11:48:31 »
Няма проблем с керамичните дискови NP0 от Комет и аз работя с тях, става добре. Хетеродинната честота която мериш трябва да бъде +10.7 спрямо приеманата, т.е. за покриване на съвременния обхват, хетеродина трябва да се изменя в границите 98.2 - 118.7 мегахерца. И наистина, свързването на сондата на осцилоскопа е недопустимо към осцилатора директно, със сигурност ще промени значително честотата. Пробвай съвета на колегата NHB. Иначе има една интегрална схема LB3500 делител на честота на 8. Тази схема има много чувствително входно стъпало, със запоен кабел 10 см. който приближавам до хетеродинната бобина още на 1-2 милиметра от бобината хваща и стабилно измерва честотата. Така процедирам, аз.
И уви на Селена B 216 почти със сигурност са заминали малките червени кондензаторчета в МЧУ което значи, че ще се наложи смяна и донастройка, а такава без сигналгенератор не препоръчвам - вероятно резултатите ще бъдат от лоши до трагични.
Първи съвет - опитай се да намериш сред схемите на УКВ блокове на Селена в интернет, тази която най-много се доближава до тази на твоята Селена. Публикувай я, и вече според това което се получава при теб, ще давам конкретни съвети кое да променяш и в каква посока, и ще стане работата.
Успех!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
« Отговор #11 -: 29 Септември, 2021, 15:54:05 »
Да може и без всякакви уреди както пише NHB. В София бяха около 20 радиостанции, сега не знам колко са. Това те ориентира къде се намираш при пренастройката. И в книгата пише за настройка по местните радиостанции. Навремето бях описал всеки един елемент от табличката какво променя и как го променя. Между другото попаднах на осъвременен вариант на LB3500 където двете схеми са вече в един общ корпус.

Неактивен libertando

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 13
« Отговор #12 -: 29 Септември, 2021, 21:44:46 »
Много се радвам, че в 2021ва година не съм единствения новобранец.
Моят изключително скромен опит показва, че не трябва да се пипат кондензаторите в МЧ без да имаш достатъчно опит и знания. Смених ги на първата Селена с която се сблъсках и резултата беше плачевен.
По таблицата от kn34pc, смених всички елементи в УКВ блока на друга, перфектно запазена Селена и с огромната помощ на Origo нещата се получиха.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
« Отговор #13 -: 30 Септември, 2021, 09:54:38 »
... Разбирам грешката при меренето на честотата(не съм и съобразил че това е смесена честота..)

Не знам какво разбираш под 'смесена честота', но проблемът е съвсем друг. Ако имаш осцилатор, който осцилира на 100 MHz, и капацитетът на трептящия му кръг е от порядъка на 20-30 pF, както е реално в тунера на Селената, включването на сондата на осцилоскопа към кръга автоматично добавя още поне 10 pF и 1 МОм и честотата веднага пада до 70 MHz. Числата са хипотетични, но ефектът е съвсем истински : докато сондата на осцилоскопа е свързана към схемата, честотата е една, а като махнеш сондата - съвсем друга. Понеже измерваш само с включена сонда към схемата, измерената честота е нереална, с много голяма разлика от реалната. Освен ако не искаш завинаги да свържеш осцилоскопа към радиото...

Неактивен prima

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #14 -: 30 Септември, 2021, 10:56:37 »
Колега, доколкото разбирам, нямате никакъв опит с ВЧ. Трябва да се преработи тунера, а не МЧУ, но това, предполагам, е лапсус...
Преработката може да стане и с Вашия цифров осцилоскоп, а може и без никакви прибори, но това е въпрос на знания и опит.
Първо, трябва да разберете, че самото включване на сондата на осцилоскопа директно към коя да е точка от схемата на осцилатора, или ще срине осцилациите, или ще доведе до голяма промяна на честотата. Тоест - не е възможно директно измерване. Приблизително вярно измерване може да направите като допрете сондата към колектора на смесителя V3 - там не се наблюдава почти нищо друго, освен сигнал с осцилаторната честота, а транзисторът ще послужи като буферен усилвател за да намали влиянието на сондата върху осцилатора.

Благодаря за съветите.
В цитирания коментар исках да попитам дали не е възможно да сменя кондезаторите в МЧ и с помощта на осцилоскопа да видя дали вади правилен сигнал?

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |