| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Еднолампов часовник  (Прочетена 8800 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Еднолампов часовник
« Отговор #75 -: 13 Октомври, 2021, 18:27:09 »
Даа, темата е безкрайна и плодородна :) Часовника с управляваща логика глимлампи, го бях набелязал отдавна, даже имам 100-тина глимки закупени от тогава. За съжаление, заключението на автора след години експлоатация на часовника силно ме разколеба да влагам време и ресурс в такъв часовник. Общо взето дори да си подбрал и състарил глимките предварително, вероятно след 3-4 години непрекъсната работа отново ще им се разбягат параметрите и ще спре да функционира правилно и стабилно. Малко като нашине Елка ще стане май. Иначе и мрежовата честота може да се използва за времезадаващ генератор, но когато спре тока ще трябва да се мисли заместване с нещо, иначе часовника спира.
Поздрави и следя темата с интерес!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен DVS

• Квантов електрон
  • Публикации: 141
« Отговор #76 -: 15 Октомври, 2021, 11:05:23 »
Искам да благодаря на колегата -JonnS-, който ми подари някои части, каквито не бях виждал сигурно от 20 – 25 години. Всъщност, това е цял захранващ блок в насипно състояние и ще ми помогне да реализирам идеята си един от часовниците да е с ретро елементи. 
P.S. Срещнахме се пред МОЛ България, което е поредното доказателство, че от моловете има огромна полза  :D

Неактивен plant

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 69
  • Населено място: с.Житен близо до София
« Отговор #77 -: 16 Октомври, 2021, 01:45:03 »
Ако все още искаш селенов изправител мисля че имам, трябва да го потърся все пак.
А бинарния часовник е идеален за ободряване на мозъка всеки път когато те интересува колко е часа.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
« Отговор #78 -: 18 Октомври, 2021, 10:05:55 »
Викаш има 10 вида човеци на този свят...  :D

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #79 -: 23 Октомври, 2021, 13:36:14 »
Нямам много време да се занимавам с моите еднолампови часовници, но вчера успях да завъртя стария струг и да пусна една стружка : -)
Ето примерния дизайн на първия часовник:

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #80 -: 27 Октомври, 2021, 16:43:43 »
Днес получих втората пратка с хуманитарна помощ от колегата yooo. Благодаря!
Гледам тези ретро части и се чудя, и се мая… де ще му излезе края  :)
Имам само още два грандиозни проблема - фолиран гетинакс и трансформатор с две отоплителни намотки. Ако някой има тези чудеса и иска да изкара една торба с пари, нека да ми пише.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #81 -: 02 Ноември, 2021, 15:13:18 »
При избор на строители за тунела под Ла Манш имало условие да се копае срещуположно от двата бряга и съответно комисията се интересувала от точността на прокопаване. Немският инженер казал, че при срещата двете тръби ще се разминат максимум с 2 см, японският 1 см, а инж. Ганьо Балкански казал – 250 метра. Членовете на комисията се учудили и попитали, какво ще стане в този случай. Инж. Балкански ги погледнал и не по-малко учуден от тъпия въпрос казал – ами нищо, просто ще имате два тунела.
По силата на традицията и при мен се получи нещо подобно – вместо един, ще имам четири часовника.
Вече имам един захранващ блок с NE555 и IRF740, а сега направих и с MC14063, както и един учетворител на напрежение. Последния още не съм го довършил, защото разполагам с 47 µF / 450 V, които не се събират на платката, а 47 µF / 200 V липсват в Комет и Елимекс.
Остава само още един захранващ блок  :D

Неактивен yooo

• Квантов електрон
  • Публикации: 182
« Отговор #82 -: 02 Ноември, 2021, 20:16:44 »
 Провери по импулсните захранвания . Ако нямаш възможност , кажи и какъв габарит да бъде .
 С този часовник ,куриерите ще ги направиш милионери  :D

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #83 -: 04 Ноември, 2021, 13:04:41 »
С този часовник ,куриерите ще ги направиш милионери  :D

Нямаше да се стигне до тук, ако ти и някои други колеги от форума не ми давахте части  :D

Вчера бях при един познат да ровим в неговите кашони и открихме октален цокъл за GR-2270, както и оригинален руски радиатор за П217.
Примката около часовника с голямата лампа Z568M се затяга...

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #84 -: 20 Ноември, 2021, 14:23:51 »
Вероятно някои колеги са любопитни, какво ли се случва с частите, които ми подариха?
Въпреки ограниченото време, с което разполагам, правя всичко възможно да осигуря на тези  електронни компоненти едно много по-достойно съществуване, отколкото захвърлени и забравени в някоя кутия.
Нa снимката виждате неопроводеното все още захранване - 5 волта за PIC или Arduino
Целта е всичко да изглежда недодялано и постапокалиптично  :)

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #85 -: 25 Ноември, 2021, 09:16:51 »
Почти готовият захранващ блок за Z568M реализиран с EZ81 и GR22-70. Не знам колко живот има в тези лампи, но им престоят достойни старини!
Всички части на снимката са собственост на колегата yooo  :)

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #86 -: 01 Декември, 2021, 20:22:48 »
На две платки с диметър 40 мм трябва да събера цялата електроника за часовника с лампата Z560M. Може би и челните гайки трябва да сменя  :)

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: България
« Отговор #87 -: 01 Декември, 2021, 21:05:34 »
Дай база за сравнение .Химикалка сложи размерите са неясни.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #88 -: 04 Декември, 2021, 16:39:44 »
Дай база за сравнение .Химикалка сложи размерите са неясни.

Диаметърът на всяка еднa от печатните платки е 40 мм, шпилките са М5. И аз се чудя, какъв е смисълът от цялата работа, при условие, че от Китай може да се получи готов еднолампов часовник за 10 - 15 лв  :D

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: България
« Отговор #89 -: 04 Декември, 2021, 16:54:04 »
Да по нова година и доставките са безплатни.
 Препратка (страница) от продавача бихте ли споделили?

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |