| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Еднолампов часовник  (Прочетена 8813 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
  • Публикации: 141
  • Населено място: София
Re: Еднолампов часовник
« Отговор #45 -: 08 Октомври, 2021, 19:33:06 »
Barlog:  Мога да ти запиша PIC
Проблемът ми е, че искам да го запиша на PC 386, WIN 95 и монохромен монитор :D

Любо Божков: А защо EZ81, а не EZ80, или друга с по малък ток? То все едно да пазариш един борец да ти бие мухите. 

За тези  5- 10 mА лампата наистина няма никакво значение, просто за нея съм се сетил, но на практика ще бъде с каквато намеря. Важното е да е с лампово захранване.

NHB: Всяка работа, която изисква Ком порт, може да се свърши и на съвременен компютър, с преход USB-Com. Ако  софтуерът на програматора не върви на съвременен Уиндоус, се ползва виртуална машина. Какво значи монохромен 14" монитор? Телевизор не става ли?

Давам ми добра идея, как да усложня нещата - ако не намеря монохромен монитор, имам една София 31 и с един малък предавател и си решавам проблема.

Неактивен barlog

• Квантов електрон
  • Публикации: 122
  • Населено място: гр. Куклен
« Отговор #46 -: 08 Октомври, 2021, 19:58:29 »
Ееее колега......а поялника на въглища ли ще е  :D

Неактивен Niakoi

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 29
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #47 -: 09 Октомври, 2021, 00:27:52 »
Не времето циганетата в ма'алата ремонтираха един сат. приемник, като поялника беше свещ + топлийка. И го оправиха де, с друг... приемник  :D

Неактивен barlog

• Квантов електрон
« Отговор #48 -: 09 Октомври, 2021, 09:38:33 »
И споменатия 4 цифрен с будилник

Неактивен yooo

• Квантов електрон
  • Публикации: 182
« Отговор #49 -: 09 Октомври, 2021, 17:04:55 »
Колега , щом си решил да го правиш по най трудния начин ще ти помогна до където мога . От това което си писал по горе , имам почти всичко. На снимките виж какво ти трябва . За да ти е още по трудно и шантаво , мога да ти дам и един стабилизотрон , вместо ценер . Не съм сигурен за цокъл .
За трансформатор ще погледна утре . Частите не са нови но всичко работи .
Успех .

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #50 -: 10 Октомври, 2021, 16:28:10 »
Колега , щом си решил да го правиш по най трудния начин...

Като се замисля, никога не е късно да усложниш една конструкция. Със стабилитрона този часовник ще стане още по – сложен и абсурден!
Обаче, имам някакви притеснения – да не би като направя часовника и някои зли езици да кажат: Да, ама то „еди-кое-си“ можеше да се направи и още по - сложно.  :D
Така че, ако някой има абсурна и дори глупава идея, как от ламповия токоизправител да изкарам 5 волта за PIC16F84 и 155ИД1...
« Последна редакция: 10 Октомври, 2021, 16:36:05 от DVS »

Неактивен yooo

• Квантов електрон
« Отговор #51 -: 10 Октомври, 2021, 18:51:55 »
Ти сам си намерил абсурдната идея да изкараш от отоплението но изправителна лампа 5v за захранване на контролер . Може да стане но е много рисковано. Трансформатор с подобни напрежения не намерих . Ако те устройва ще ти дам тр. на който трябва да пренавиеш вторичната . Само кажи приблизителната мощност .

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #52 -: 11 Октомври, 2021, 11:23:18 »
Ти сам си намерил абсурдната идея ...

Идеята е да използвам някакъв трансформатор с две отоплителни намотки, виждал съм такива 6.3 V + 6,3 V, вкл. и с 6.3 V и 12.6 V. Едната ще бъде за EZ, другата + 5 V.
Вторичната в случая няма значение (от 180 до 270 V), защото ще регулирам напрежението до подходяща стойност, напр. 170 V или дори 150 V, ако използвам стабилитрон. Консумацията е около 7 – 10 mA.
Консумацията за 16F84 и К155ИД1 едва ли ще надхвърля 50 – 60 mA,  така че тук всяка намотка за 6.3 V ще върши работа.
Загадката е, как без 7805 или други полупроводникови елементи, а само с лампи, да изкарам стабилни +5 V за чиповете  :D

Неактивен yooo

• Квантов електрон
« Отговор #53 -: 11 Октомври, 2021, 19:17:26 »
Трансформаторите са ми по промишлени . За отопленията може и да се намери нещо приблизително . Те обикновено са 9 , 12, 24,36v но нямат 250 като за радио. А другите са делителни тр. 380 - 220v и са по 150 - 200 W .Другия начин е от някой стар радио приемник . Може да се пробва да стабилизираш с лампи ,но за това ще ти трябват поне още две лампи . Те ще ти увеличат консумацията още . А, й ,не съм сигурен дали ще стане на толкова ниско напрежение .

Неактивен help40

• Квантов електрон
  • Публикации: 253
  • Населено място: Варна
« Отговор #54 -: 11 Октомври, 2021, 20:27:35 »
извинявам се за глупавия въпрос , но четох четох не можах да разбера как ще види времето човек на 1 лампа ?  там няма ли само 1 цифра?

явно нещо не мога да разбера скрития смисъл на заглавието
Внимание! Противникът подслушва!   
Как да контролираме Вселената, без да привличаме вниманието на санитарите

Неактивен barlog

• Квантов електрон
« Отговор #55 -: 11 Октомври, 2021, 20:54:24 »
Примерно така :

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #56 -: 12 Октомври, 2021, 00:31:30 »
NHB: Всяка работа, която изисква Ком порт, може да се свърши и на съвременен компютър, с преход USB-Com. Ако  софтуерът на програматора не върви на съвременен Уиндоус, се ползва виртуална машина. Какво значи монохромен 14" монитор? Телевизор не става ли?

Стига преходника USB-COM да дава +-12 V но масовите които се предлагат едва ли ;) .
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #57 -: 12 Октомври, 2021, 07:14:13 »
извинявам се за глупавия въпрос , но четох четох не можах да разбера как ще види времето човек на 1 лампа ?  там няма ли само 1 цифра?

явно нещо не мога да разбера скрития смисъл на заглавието

Има и по - тежки случаи, когато трябва бързо да бориш в двоична система, ако искаш да разбереш, колко е часа  :)
Това на снимката също е часовник

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #58 -: 12 Октомври, 2021, 07:18:54 »
Трансформаторите са ми по ...
Ще търся трансформатор от някакво радио, но пък в духа на този все по - абсурден проект, нищо не ми пречи да си навия.   
Напр., вчера по радиото един ми каза, че с диоди Д7Ж не било много фешън, трябвало да потърся селенов изправител, от ония със зелените плочки  :)

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #59 -: 12 Октомври, 2021, 08:59:16 »
Стига преходника USB-COM да дава +-12 V но масовите които се предлагат едва ли ;) .

Имам два, купувани от Щаинбергер и не знам още откъде, куча марка. И двата дават +/- 10V, точно колкото MAX232 или обикновен реален ком порт от дъно с ком порт. Освен това се занимавам с поддръжка на машини, много от които се сетъпват именно през ком порт с програми, които оригинално са  на дискети, та говоря от опит.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |