| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Еднолампов часовник  (Прочетена 8794 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
  • Публикации: 141
  • Населено място: София
Re: Еднолампов часовник
« Отговор #90 -: 04 Декември, 2021, 20:01:25 »
Да по нова година и доставките са безплатни.
 Препратка (страница) от продавача бихте ли споделили?
Линкове много, ето този часовник беше 22 лв преди 2 месеца, сега е малко повече, но идва Нова година и хората ще развържат кесиите  :)
Ако ще купуваш, изчакай да минат празниците. Може да се намери и под 15 лв, но без лампа.
https://www.aliexpress.com/item/33057085441.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5afa4bf9J7Fapa&algo_pvid=83ef071d-b820-47ec-872f-54c4dc560e9e&algo_exp_id=83ef071d-b820-47ec-872f-54c4dc560e9e-52&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2267487283255%22%7D

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: България
« Отговор #91 -: 04 Декември, 2021, 20:34:10 »
 Без лампа е.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #92 -: 18 Декември, 2021, 18:22:03 »
Понеже не можах да намеря куплунг Z568M…
Мислих, а и колега май спомена, че от този куплунг ще извадя щифтове, които да сложа на краката и от там към печатната платка, но се оказа, че няма да стане.
Лошото е, че вече съм направил платката и сега единственият начин да свържа лампата към нея са някакви подобни преходници.
Други идеи?  :)

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #93 -: 18 Декември, 2021, 18:41:22 »
Някаква рейка като тази: https://store.comet.bg/Catalogue/Product/10009/

Вадят се пиновете през един. Там, където е празното място, се срязва. По този начин остава единично гнездо с прилежащата му пластмаса. Не съм съвсем сигурен, че ще стане, но за друго не се сещам...

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #94 -: 18 Декември, 2021, 21:46:31 »
Имам цанги които стават за новални радиолампи, зависи иглите на твоята лампа, колко са дебели(не можах да намеря данни).

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #95 -: 20 Декември, 2021, 11:06:04 »
Имам цанги които стават за новални радиолампи, зависи иглите на твоята лампа, колко са дебели(не можах да намеря данни).

Диаметърът на крачетата е 0.85 - 0.9 мм, измерен с шублер. Рейките не стават, сега ще търся някакви кабелни обувки.
Един познат гений :D ми предложи да използвам лустер клеми 2.5 мм2.

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 350
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #96 -: 20 Декември, 2021, 11:17:56 »
Компютърно захранване, от съединителя към дънната платка.
С ножче лесно излизат. Опитай.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #97 -: 23 Декември, 2021, 13:19:26 »
Компютърно захранване, от съединителя към дънната платка.
С ножче лесно излизат. Опитай.

Нямам такова захранване, т.е. някога имах много и различни видове, но вече всичко при мен е празни рафтове и кутии.
Обаче, намери се друго решение... видяхме се с колегата –Jonns-  и той ми даде „златни цанги“, които е извадил от доста дефицитен и скъп куплунг.
Лампата вече е на платката, но… 4 и 9 светят едновременно.
Ето затова харесвам DIY проектите, защото в повечето случаи провалите са епични и има поводи за приказки :D

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #98 -: 23 Декември, 2021, 20:22:06 »
Премери с мултицет в режим измерване на супротивление, какво става между двата извода за двет цифри които светят едновременно. Пробвай с леко почукване на балона, дали се наблюдава промяна. Дано се върне към живота лампата. Ако има твърдо късо между пиновете, може да се опитва електрически с поаване на някакви напрежения и токове между двата извода да се оправи, ама там вече си е въпрос на голям късмет.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #99 -: 23 Декември, 2021, 20:34:11 »
Дали не може дефекта да е в дешифратора? Пробва ли лампата без 141то? Без 42то, изв. се!

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #100 -: 23 Декември, 2021, 23:44:33 »
В дадения случай няма дешифратор, той подава директно със щеките напрежение на изводите на лампата. Да се погледне с лупа хубаво лампата, дали няма да се види къде е късото.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #101 -: 06 Януари, 2022, 19:48:03 »
2022 година
Ако някой ме пита, защо рисувам платка с лак и използвам PIC 16F84 за да направя еднолампов часовник… не мога да му отговоря :)

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: България
« Отговор #102 -: 07 Януари, 2022, 17:21:34 »
Нещо в +

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #103 -: 08 Януари, 2022, 16:38:03 »
За да не се получи объркване, искам предварително да кажа, че схемата, софтуерът  и вложените части не са мои.
Поялникът също не е мой и ми беше даден с  хиляди уговорки „да не го изгоря“ :D
Разпечатана схема и каталожни данни на елементите могат да улеснят живота на човек, но кой има време да се занимава с такива дреболии. Схемата ми е в главата, защо да я чертая, а и кой не знае разположението на изводите на PIC 16F84A и 74141… да, ама не, както казваше един известен водещ.
Оказа се, че имам грешки на печатната платка и трябваше да режа писти, да слагам мостчета и да пробивам дупки. В крайна сметка, всичко работи перфектно, но няма да публикувам снимка на обратната страна на платката, че срамът е голям!
Който има нерви, може да изгледа двуминутното клипче, на което се вижда как работи часовникът - показва часове, минути и секунди, като последната цифра плавно загасва.

https://youtu.be/gcgwJ1ZizaU

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1130
« Отговор #104 -: 08 Януари, 2022, 17:09:29 »
 :bravo: :bravo: :bravo:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |