| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Еднолампов часовник  (Прочетена 8809 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
  • Публикации: 141
  • Населено място: София
Re: Еднолампов часовник
« Отговор #30 -: 06 Октомври, 2021, 14:35:21 »
А , бе , казахте да дойдеш да си избереш каквото ти е необходимо , амаааа..... :D :D :D Дай по подробни данни за трансформатора . Какви напрежения ,колко ток ,каква мощност и габарити . Може и да намеря нещо подходящо или с минимална преработка . Ако те устройва само проводник ,ще ти намеря от някоя бобина ще сваля .

Лампата Z568 иска много специално внимание и плановете ми пак се промениха. Първоначално мислих да използвам вече готовото захранване с 555 и IRF740, но размислих и реших да използвам друга схема, само че  +5 V ще ги направя с ценер (а не с 7805) и някакъв PNP транзистор, напр. П203, а греца с Д7Ж или някоя друга подобна легенда. Чудя се, дали греца и отоплението на лампата могат да работят в паралел?
Търся (купувам) трансформатор, ЕZ81 или подобна, П203 или друг подобен, Д7Ж или подобни, вкл. и едни жигулски диоди, че са по-впечатляващи, руски негодни електролитни кондензатори (големи корпуси) :D

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #31 -: 06 Октомври, 2021, 14:37:43 »
Сега колега и ретро компютър с COM порт ще ти трябва  :)

Играта загрубява, без COM порт ще го закъсам. Сега един търси дъно 386, да видим :D

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #32 -: 06 Октомври, 2021, 14:48:12 »
Принципно моя часовник го правих с такъв траф:
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/20408/
И на твое място бих го купил веднага, вместо да се чудя от къде да намеря проводник и време да пренавия наличния траф.
Поздрави!

Ще пробвам утроителя, който си направил, но сега съм се зарекъл да направя моя часовник по възможно най-трудния начин и да си припомня времето, когато намирането на елементарна част беше предизвикателство и носеше неописуема радост :D
Гледам, че китайците продават разни неща :-)

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #33 -: 06 Октомври, 2021, 19:08:49 »
Лампата Z568 иска много специално внимание и плановете ми пак се промениха. Първоначално мислих да използвам вече готовото захранване с 555 и IRF740, но размислих и реших да използвам друга схема, само че  +5 V ще ги направя с ценер (а не с 7805) и някакъв PNP транзистор, напр. П203, а греца с Д7Ж или някоя друга подобна легенда. Чудя се, дали греца и отоплението на лампата могат да работят в паралел?
Търся (купувам) трансформатор, ЕZ81 или подобна, П203 или друг подобен, Д7Ж или подобни, вкл. и едни жигулски диоди, че са по-впечатляващи, руски негодни електролитни кондензатори (големи корпуси) :D

Германиеви транзистори имам колкото искаш ,че и д7ж може да излезе.

Неактивен yooo

• Квантов електрон
  • Публикации: 182
« Отговор #34 -: 06 Октомври, 2021, 20:52:55 »
Наистина решението си е твое за изпълнението . Щом си решил да си създаваш трудности и да ги преодоляваш , аз ,а предполагам и колегите ще ти помогнем.  :)  :good: Чудя се ,дали си заслужава за 7 mA ток да поставиш лампа на която само отоплението и е 1A . Мисля , че EZ81 имам . Германиеви транзистори и диоди имам . Мога да проверя събота или неделя . До колкото разбирам трансформатор ти трябва 2х 5v-колко ток  + 6,3 v-1A и 170 v 10 mA
Електролити уточни какви и стойности.

Неактивен yooo

• Квантов електрон
  • Публикации: 182
« Отговор #35 -: 06 Октомври, 2021, 20:56:17 »
Ето и схема. Не е задължително да я правиш. Може да вземеш някоя идея.

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #36 -: 07 Октомври, 2021, 13:40:44 »
Хубавото на тази лампа е че е доста дефицитна, в ибей за нула време можеш да и вземеш 50-100 евро.За тези пари можеш да си купиш доста неща. Иначе аз преди почти 50 години правех подобни часовници. Захранването се получава чрез един диод и последоватен резистор- не помня вече колко- може би 100килоома директно от мрежата.Няма нужда от EZ81-тя си има други приложения. Дано не ме обвинят в светотатство, мисля че казвам само истини. Съмнения имам единствено за 100-те килоома.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #37 -: 07 Октомври, 2021, 16:27:17 »
Наистина решението си е твое за изпълнението . Щом си решил да си създаваш трудности и да ги преодоляваш , аз ,а предполагам и колегите ще ти помогнем.  :)  :good: Чудя се ,дали си заслужава за 7 mA ток да поставиш лампа на която само отоплението и е 1A . Мисля , че EZ81 имам . Германиеви транзистори и диоди имам . Мога да проверя събота или неделя . До колкото разбирам трансформатор ти трябва 2х 5v-колко ток  + 6,3 v-1A и 170 v 10 mA
Електролити уточни какви и стойности.

Трансформаторът трябва да има една намотка за отопление на ЕZ81, напр. 6.3 V / 1 А, една за 5-те волта за К155ИД1 – PIC 16F84 и една за получаване на 170 V (10 - 15  mА). До 170 волта мога да сляза и с RС група, и тъй като няма такива стандартни трансформатори, предполагам, че всеки трансформатор за лампово радио ще ми свърши работа. 

За всички части важи „чем больше, тем лучше“  :D
- Д7Ж за греца (или подобни)
- П202, или друг подобен PNP
- КЦ680А (180 V) или друго близко напрежение, но може и без този ценер
- руски ценеров диод за 5 волта, но не се сещам за такъв.  Д 818 Г  май беше за  8.7V, но за него няма как да взема напрежение от стандартен  трансформатор за лампово радио.
- електролитните кондензатори, руски (СССР), в захранването 170 V и 5 V. Тъй като такива едва ли ще се намерят в добро състояние, всякакви в големите алуминиеви корпуси ще ми свършват работа.
- и два – три резистора (от зелените), но стойностите им зависят от това, какви части ще успея да намеря.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #38 -: 07 Октомври, 2021, 16:30:26 »
Ето и схема. Не е задължително да я правиш. Може да вземеш някоя идея.

Eдинственият проблем на тази схема е, че в KOMET нямат 470 пикофарада и 0,1 ома, освен 5W  :D
Който не вярва, да провери и за резистори 1 к / 0.25 W

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #39 -: 07 Октомври, 2021, 16:36:08 »
Има един стил на проектиране и конструиране „Perpetual Useless“. Той се характеризира с това, че се правят абсолютно безсмислени конструкции, обикновено от хора, които иначе работят под голям стрес. Моят часовник ще бъде направен в този стил, а единственият ми сериозен проблем е, че не мога да запиша PIC16F84, защото нямам 14 инчов монохромен монитор :D

Ето една безсмислена конструкция на машина, която пуши цигари:
https://www.youtube.com/watch?v=ydcP0sJnXRc&list=RDCMUC5k4rnCQ0f_wSOYUk_VEmcQ&index=1&ab_channel=PerpetualUseless

Неактивен barlog

• Квантов електрон
  • Публикации: 122
  • Населено място: гр. Куклен
« Отговор #40 -: 07 Октомври, 2021, 18:06:11 »
Мога да ти запиша PIC

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #41 -: 07 Октомври, 2021, 19:16:37 »
А защо EZ81, а не EZ80, или друга с по малък ток? То все едно да пазариш един борец да ти бие мухите.  :unknown:

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #42 -: 07 Октомври, 2021, 21:25:31 »
Всяка работа, която изисква Ком порт, може да се свърши и на съвременен компютър, с преход USB-Com. Ако  софтуерът на програматора не върви на съвременен Уиндоус, се ползва виртуална машина. Какво значи монохромен 14" монитор? Телевизор не става ли?

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1130
« Отговор #43 -: 08 Октомври, 2021, 16:09:41 »
Това става ли за часовник.

Неактивен barlog

• Квантов електрон
  • Публикации: 122
  • Населено място: гр. Куклен
« Отговор #44 -: 08 Октомври, 2021, 18:01:42 »
Да, супер е. Лампите какви са....на ИН-1 ми приличат

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |