Идеята за този „еднолампов часовник“ се зароди съвсем спонтанно, когато намерих една лампа Z570M. В интернет бях виждал много такива конструкции и реших да го направя с каквото е останало „тук – там“ по кутиите. Сигурно ви звучи странно, но когато приключваш с хобито и си изхвърлил почти всичко, а в близкия магазин на Елимекс няма дори кондензатори 2.2 nF и резистори 220 к, събирането на частите се оказва голям проблем. Реших, че ще зарежа този проект и щастлив ще си продължа по пътя.
Обаче, колегата ONZI ми подари няколко чипа и проектът пак се съживи. За съжаление, изгорих дефицитния K155ИД1, но тайно се радвах, защото повече нямаше да се занимавам с този часовник.
Проектът пак заспа, но друг потребител и мой познат (не иска да се споменава името Му)
, постъпи подло и реши да ме прецака, като ми подари две лампи Z560M. Сега пък се оказа, че нямам цокли за тях и пак нищо няма да стане.
Малко по-късно се намеси колегата NIKP, който не само ми подари два цокъла за Z560M, но и дефицитния чип 74141. Освен това ми каза за една интересна технология за разпояване на чипове, която виждате на снимките. Искам да му благодаря, напълно съм наясно, че цената на един такъв цокъл в e-bay е над 10 евро и че това съвсем не е евтин подарък.
И така, понеже нямам четири еднакви лампи за нормален часовник, проектът за еднолампов часовник пак се задвижи с пълна сила...