| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Еднолампов часовник  (Прочетена 8795 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
  • Публикации: 141
  • Населено място: София
Еднолампов часовник
« -: 18 Септември, 2021, 16:34:03 »
Идеята за този „еднолампов часовник“ се зароди съвсем спонтанно, когато намерих една лампа Z570M. В интернет бях виждал много такива конструкции и реших да го направя с каквото е останало „тук – там“ по кутиите. Сигурно ви звучи странно, но когато приключваш с хобито и си изхвърлил почти всичко,  а в близкия магазин на Елимекс няма дори кондензатори 2.2 nF и резистори 220 к, събирането на частите се оказва голям проблем. Реших, че ще зарежа  този проект и щастлив ще  си продължа по пътя.
Обаче, колегата ONZI ми подари няколко чипа и проектът пак се съживи. За съжаление, изгорих  дефицитния K155ИД1, но тайно се радвах, защото повече нямаше да се занимавам с този часовник.
Проектът пак заспа, но друг потребител и мой познат (не иска да се споменава името Му):D, постъпи подло и реши да ме прецака, като ми подари две лампи Z560M. Сега пък се оказа, че нямам цокли за тях и пак нищо няма да стане.
Малко по-късно се  намеси колегата NIKP, който не само ми подари два цокъла за Z560M, но и дефицитния чип 74141. Освен това ми каза за една интересна  технология за разпояване на чипове, която виждате на снимките. Искам да му благодаря, напълно съм наясно, че цената на един такъв цокъл в e-bay е над 10 евро и че това съвсем не е евтин подарък.
И така, понеже нямам четири еднакви лампи за нормален часовник, проектът за еднолампов часовник пак се задвижи с пълна сила...

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1130
Re: Еднолампов часовник
« Отговор #1 -: 18 Септември, 2021, 17:51:08 »
      Eеее, не много  отдавна си мислех, че никой във форума не захваща тема за такъв вид часовник. Аз даже имам нещо като лицева част с някакви шест лампи и и транзистори около тях. Ако някой форумец прояви интерес да ми сътвори часовник, ще му бъда благодарен. :flag_of_truce:

Неактивен yooo

• Квантов електрон
  • Публикации: 182
« Отговор #2 -: 18 Септември, 2021, 18:18:57 »
Здравейте . Щом се намират още ентусиасти , трябва да им помагаме . Колега , разполагам с по една бр. Z568M и Z570M . Но и двете са без цокли . Имам и ИВ3-4 , ИВЛ2-7 .Това са специализирани  за часовници . Каквото си избереш от тези неща ти ги подарявам . С уговорката ,че като завършиш проекта ще сложиш една снимка да видим резултата . Ако закъсаш за някакви елементи , пиши . Каквото имам ще ти дам .
Приятна вечер.

Неактивен barlog

• Квантов електрон
  • Публикации: 122
  • Населено място: гр. Куклен
« Отговор #3 -: 19 Септември, 2021, 15:24:32 »
Ако посъбереш лампи за 4 или 6 цифрен часовник пиши. понатрупал съм опит и мога да предложа по една надеждна схема с контролер atmega8, ползвал съм ги от руски сайтове и работят добре.  това:
/>и това   
 са мои прозведения, имам и четирицифрен с газоразрядни лампи но нямам клип....  платките на всички са мои разработки

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 20 Септември, 2021, 08:12:32 »
Ако посъбереш лампи за 4 или 6 цифрен часовник...

Твоите конструкции са на друго ниво и както гласи една известна радиолюбителска поговорка „Имаш лампи, правиш часовник!“  :D

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 20 Септември, 2021, 08:14:29 »
Здравейте . Щом се намират още ентусиасти , трябва да им помагаме . Колега , разполагам с по една бр. Z568M и Z570M . Но и двете са без цокли . Имам и ИВ3-4 , ИВЛ2-7 .Това са специализирани  за часовници . Каквото си избереш от тези неща ти ги подарявам . С уговорката ,че като завършиш проекта ще сложиш една снимка да видим резултата . Ако закъсаш за някакви елементи , пиши . Каквото имам ще ти дам .
Приятна вечер.

И тук ще перифразирам една поговорка – „От тази лампа Z568M, голям часовник може да изскочи!“  :D
Вижте л.с., което съм изпратил.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #6 -: 20 Септември, 2021, 08:21:15 »
Най-добрият вариант за захранване  е трансформатор  и т.н. до +170 V и + 5 V. Другo елегантно решение за 170 V е умножител на напрежение. Мислих и за двата варианта, дори пробвах да пренавия един трансформатор. За съжаление, разполагах само с дебел проводник и не се събраха навивки дори за 40-50 V на вторичната. Имам и ПЕЛ 0.1 мм, но той е в едно телефонно реле, което не искам да развалям. Оказа се, че единственият ми ход е да повторя вече изпробвана схема и конструкция.   
Не вярвам някой да прави DIY платки в днешно време, но аз запретнах ръкави и без много старание, с някаква безумна комбинация между SMD, стандартни елементи и кабелни мостчета, сътворих една. Идея си нямам, дали ще успея да намеря подходящите части, като особено ме притеснява един резистор от 10 к – знам със сигурност, че нямам такъв, защото тези дни претърсих всичко и ударих на камък  :D

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 21 Септември, 2021, 11:30:05 »
С каквото намерил, с такова направил :)
Нямах SMD 100 pF и пробих дупки за един по-голям кондензатор.
Дроселът беше някакъв случаен, затова се наложи да развия малко навивки до 100 μH.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #8 -: 21 Септември, 2021, 18:15:11 »
Заработи ли добре?
При тази схема се очаква изходното напрежение да е силно температурно зависимо, защото за опорен източник на напрежение се ползва преходът база-емитер на обикновен силициев транзистор. Но това едва ли е така важно. Иначе, с тази силова част, по-добър резултат + защита по изходна мощност може да постигнеш с UC3845 на мястото на таймера. А дросела си развивал напразно - стойността на индуктивността му няма голямо значение.

Неактивен callpchelp.eu

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 0
  • Населено място: Пловдив
    • Сервиз и онлайн магазин за дронове
« Отговор #9 -: 21 Септември, 2021, 23:27:03 »
Ако посъбереш лампи за 4 или 6 цифрен часовник пиши. понатрупал съм опит и мога да предложа по една надеждна схема с контролер atmega8, ползвал съм ги от руски сайтове и работят добре.  това:
/>и това   
 са мои прозведения, имам и четирицифрен с газоразрядни лампи но нямам клип....  платките на всички са мои разработки
Ако предлагаш за продажба може да си купя готово творение.

Неактивен barlog

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 22 Септември, 2021, 09:10:40 »
Да, може. Имам този от втория клип с ИВ-3А,час, дата и температура.  И един с Z573M, газоразрядни, четирицифрен с будилник. 0888 579804 Пенко

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #11 -: 26 Септември, 2021, 12:12:11 »
Заработи ли добре?
При тази схема се очаква изходното напрежение да е силно температурно зависимо, защото за опорен източник на напрежение се ползва преходът база-емитер на обикновен силициев транзистор. Но това едва ли е така важно. Иначе, с тази силова част, по-добър резултат + защита по изходна мощност може да постигнеш с UC3845 на мястото на таймера. А дросела си развивал напразно - стойността на индуктивността му няма голямо значение.

Не бих казал, че работи перфектно, но съм ограничен от елементна база поради причини, които съм споменавал многократно :D
За целите на моя проект ще върши добра работа, а за дросела се усетих малко по-късно, беше около 200 µH и го свалих на 100 µH, измерени с уреда.
Ето и схемата, тръгва от първия път, а на PCB се виждат и 7809, 7805, контролен светодиод и няколко други елементи - не съм чертал цялата схема, защото едва ли ще я повторя.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: България
« Отговор #12 -: 26 Септември, 2021, 12:18:53 »
Дребнички са всички тези лампи.
Трудно се различават отдалеч.

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #13 -: 26 Септември, 2021, 19:33:16 »
Готов съм да спонсорирам колегата DVS с разни елементи-нека ми прати списък- за да не се ограничава и да не хвърля много усилия за някакъв неопределен резултат. Трябва да е съгласен да поеме транспортните разходи.

Неактивен barlog

• Квантов електрон
« Отговор #14 -: 26 Септември, 2021, 21:28:08 »
И аз ще помогна....ама както са наточили секирите куриерите......може и по скъпо да му дойде заради доставките.....

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |