| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Избор на осцилоскоп  (Прочетена 6046 пъти)

0 Потреб. и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен segov

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 9
  • Населено място: Варна
Избор на осцилоскоп
« -: 09 Септември, 2021, 12:53:46 »
Здравейте!
Бихте ли ме посъветвали относно избор на осцилоскоп.
Начинаещ съм в работата с такъв. Основно ще го използвам за ремонт на платки за домакинска техника и корабни устройства, като Анемометър.
Мнения за марката Hantek.
Благодаря на всички отзовали се!

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
Re: Избор на осцилоскоп
« Отговор #1 -: 09 Септември, 2021, 13:24:53 »
Какъв е бюджета?

Неактивен segov

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 9
« Отговор #2 -: 09 Септември, 2021, 15:12:48 »
600~700
За момента е информативно, понеже съм на рейс до нова година.

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
« Отговор #3 -: 09 Септември, 2021, 15:22:36 »
Колкото повече, толкова повече :D

Сериозно - ако нямаш представа от подобна техника, взимай нещо не много скъпо. С времето ще си покаже дали ти трябва нещо повече или не. Излишно е за първи осцилоскоп да хвърляш много пари, освен ако не си работил за тях :D и може да пилееш на воля.
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен help40

• Квантов електрон
  • Публикации: 253
« Отговор #4 -: 09 Септември, 2021, 15:36:04 »
добре че е написал колегата  и аз мисля да си купувам

това според вас нормален ли е ?

Hantek DSO5102P Portable 100MHz 2Channels 1GSa/s Record Length 40K

важно ли е дали ще е на 75Мхз 100  200 ако ще го използвам главно за  да се ровя в стари компютри ?

ето примерен линк

цената му идва мисля че около 520 лв

или тези  на този линк

там има разлика ,  waveform generator ... някой имат някой не ..

на таблицата , той е още по евтин
« Последна редакция: 09 Септември, 2021, 15:45:06 от help40 »
Внимание! Противникът подслушва!   
Как да контролираме Вселената, без да привличаме вниманието на санитарите

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 09 Септември, 2021, 15:51:08 »
Аз бих препоръчал Rigol. Хубавото при тях е че по-евтините модели и по-скъпите са хардуерно еднакви и могат да се хакват. Моя например е беше 50 MHz, но стана на 200 MHz след като го хакнах и отключих всички функции.

Неактивен digi2577

• Квантов електрон
  • Публикации: 278
  • Населено място: Бургас
  • Димитър А. Димитров
« Отговор #6 -: 09 Септември, 2021, 15:51:40 »
Ако човек иска да се почувства, че е на далавера, може да се купи Rigol DS1054Z:

https://www.batronix.com/shop/oscilloscopes/Rigol-DS1054Z.html?gclid=Cj0KCQjw4eaJBhDMARIsANhrQACR-AB9EJTKeUTdmClnaF_gVqBqH5D-iebYkZZSEBncZHXOY6iqKd8aAseREALw_wcB

4 канала, 50 MHz, 1 GSa/s, но с въвеждане на един код става DS1104Z Plus, т.е. отива на 100 Mhz. Има сайт с генератор на кодове. Само че отива над 600 лв.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
« Отговор #7 -: 09 Септември, 2021, 16:00:46 »
Личен опит:
Хантек е играчка, и то не евтина.
Ригол може и да имат относително читав хардуер, но софтуерно са кошмарни за ползване, поне за мен. И пак не са евтини.
Ето нещо с прекрасно отношение цена-качество - https://www.mepro.bg/siglent-sds-1102cml-1
Аз съм с 2202X-E и съм безобразно доволен от марката.
 :hi:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #8 -: 09 Септември, 2021, 19:21:26 »
Да, това което е предложил Билян е много добро предложение! Работя служебно с много подобен модел и мога да кажа, че работи съвсем прилично.
Относно това има ли значение дали е 50 - 100 - 150 или 200 мегахерца - това винаги има огромно значение и човек трябва да се стреми да вземе най-високочестотния който е по силите му. Да кажем, че 100 мегахерца е добре. Определено има значение при наблюдението на импулсни сигнали. Например - правоъгълни импулси с честота 10 мегахерца, на 10 мегахерцов осцилоскоп няма какво да им видиш, освен, че все пак има там сигнал някакъв.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #9 -: 09 Септември, 2021, 21:02:28 »
Относно честотата, при цифровите осцилоскопи това че ще е до 100 МHz не означава че няма да се види сигнал с два или три пъти по-висока честота. Просто става все по-неточен и по-неточен. Например моя Rigol DS2072 който е хакнат на 200 МHz, показва и измерва честотата на 400 MHz синусоида перфектно. На 800 MHz вече видимо се забелязва грешката, а на 900 MHz нещата почти се разпадат. (Генератора който използвам е до 3 GHz, така че не е от него.)

Неактивен help40

• Квантов електрон
  • Публикации: 253
« Отговор #10 -: 09 Септември, 2021, 21:13:11 »
явно колегата е решил вече какъв ще бъде бъдещия му апарат  :)

за тези които не са решили ... 
кой са най-хубавите се разбра ....а кой е най-евтиния  (който съм срещал ) - ето този

FNIRSI-1014D

за 310 лв  на момента на писане на поста  (в момента е на някаква акция пак явно .... и са продадени много бройки )

има много видеота

аз много се двуомя ...да си призная чесно , защото не ми се дават много пари  .... той ще ми е само за хоби ... то ясно че хората дават луди пари за хобитата си , но ако ги имат  .....
дали да живея с мисълта че събирам пари за хубав осцилоскоп или да си взема по-лош 

нямам  предвид този , мислих си за хантек .... но явно трябва да прочета още мнения .... до колкото може да се вярва на мнения ....  ужас
Внимание! Противникът подслушва!   
Как да контролираме Вселената, без да привличаме вниманието на санитарите

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #11 -: 09 Септември, 2021, 21:53:33 »
Цитат
това че ще е до 100 МHz не означава че няма да се види сигнал с два или три пъти по-висока честота

Това е валидно за периодичен синусоидален сигнал, но ако се опитвате да видите апериодичен сигнал (с импусен характер) ще се види едно голямо "нищо"   ???

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #12 -: 09 Септември, 2021, 22:14:38 »
Да, периодичността помага. Осцилоскопа взема проба с честота 2 GHz и полyчава отделни точки. След това ги свързва с линия и показва резултата на екрана. Това е когато е във векторен режим. Ако мина в точков режим показва само точките. Ето как изглеждат при 800 MHz. Ако ги свържа на ръка от единичен скен, синусоидата не е толкова добре изразена.

« Последна редакция: 09 Септември, 2021, 22:20:48 от CVT »

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
« Отговор #13 -: 09 Септември, 2021, 22:24:41 »
Относно честотата, при цифровите осцилоскопи това че ще е до 100 МHz не означава че няма да се види сигнал с два или три пъти по-висока честота. Просто става все по-неточен и по-неточен. Например моя Rigol DS2072 който е хакнат на 200 МHz, показва и измерва честотата на 400 MHz синусоида перфектно. На 800 MHz вече видимо се забелязва грешката, а на 900 MHz нещата почти се разпадат. (Генератора който използвам е до 3 GHz, така че не е от него.)

За виждане , ще се види но най вероятно няма да има нищо общо с реалният сигнал .
Темата за цифровите осцилоскопи е доста обширна и е повод за много дълго пиене на бира , освен честотната лента на аналоговата част на осцолоскопа ( 50,70,100... ХХХХ Мhz  ( ако говорим за цифрови такива ) има и много други параметри които различават добрият от не-толкова осцилоскоп . Затова и реално производителите на "истински" осцилоскопи са броята на пръсти на едната ми ръка ( Tektronix ... май други не се сещам ;) ) .
Реално за тези пари които си обявил че си заделил повечето модели на пазара предлагат подобни характеристики , ако има разлики те по-скоро са търговски трикове и изопачаване на реалните параметри.
Най добрия начин да си харесаш е реално да подбереш такива с подобни параметри и ако има начин да пипнеш на живо и да го усетиш , от опит мога да ти кажа че има разлика от картина и ревю до реалното докосване и работа с устройството .
Относно това че ще се ползва за ремонт на устройства които се захранват от мрежата е добре да помислиш и за диференциална сонда ( средно около 300лв до... безумно скъпи > 4000лв ) или някакъв вид галванично разделяне на захранванията че иначе стават интересни гърмежи .
Евтините цифрови осцилоскопи не стават реално за наблюдение на аналогови сигнали особенно в mV диапазон ( мое мнения , затова си пазя още аналоговия такъв  ;) ) .
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
« Отговор #14 -: 09 Септември, 2021, 22:27:54 »
Да, периодичността помага. Осцилоскопа взема проба с честота 2 GHz и полyчава отделни точки. След това ги свързва с линия и показва резултата на екрана. Това е когато е във векторен режим. Ако мина в точков режим показва само точките. Ето как изглеждат при 800 MHz. Ако ги свържа на ръка от единичен скен, синусоидата не е толкова добре изразена.

И тук не е точно така и зависи от алгоритъма на семплиране на съответния производител , също така свързването на точките не е точно "свързване" а доста по-сложни сметки , ама и тази тема е доста тълга и повод за не един патент и научна публикация , затова както казах добрите фирми се броят на пръсти ( Tektronix и ... май толкова :) )
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |