| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Монитор ВКП 170  (Прочетена 6344 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
Re: Монитор ВКП 170
« Отговор #30 -: 08 Септември, 2021, 09:46:19 »
Хехе дано го получиш. Снимай го да го видим щом дойде :)
 8)

Благодаря! И аз се надявам. :)

Не изглежда зле , но зеленото по ме кефи за монитор но никой не може да достигне кехлибареният херкулес ! Навремето съм гледал видео на зелен правешки монитор че нямаше под ръка телевизор пък имаше видео с няколко касетки и един правец :) . Интересни казармени времена...

Да, зеленото има значителни предимства. Четох че фосфора свети по-дълго и на 50 Hz спомага да не се забелязва мигането на екрана. Само че вече имам един зелен, затова реших да пробвам с бял. Освен това ако наистина е неизползван, интересно ми е да разбера дали ще извади по-добра картина от стария.

Иначе и аз най-харесвам кехлибарените. Първия ми CGA монитор през 1991-93 г. беше кехлибарен и вадеше много красива картина при разрешение 640x200. Баща ми по същото време имаше кехлибарен Херкулес на работата си който изкарваше 720x348 и изглеждаше перфектно. Само че от това което гледам по ретро каналите в Тубата излиза че изобщо не издържат на годините. Кинескопите им много по-бързо правят burn-in от зелените и да намериш свестен кехлибарен кинескоп в днешни дни е почти невъзможно.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
« Отговор #31 -: 08 Септември, 2021, 23:06:50 »
Аз ако трябва да ги сравня , бял, зелен и оранжев. Белият сякаш е за предпочитане, като му намалиш яркостта, оранжевият обаче е в пъти по-приятен от тоя зелен дето е като радиация.
Иначе моят CGA/EGA монитор с който съм оборудвал правеца е супер качествен , изобщо не боли глава от него и дори има ключе от заде ,което го прави да имитира или зелен или оранжев  8)
Ето го самият монитор някакъв тайвански марка TATUNG  8)

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #32 -: 09 Септември, 2021, 19:07:05 »
Тук говорим за VGA, така че имаме хоризонтално разрешение 640 пиксела и вертикално разрешение 480 пиксела. Редовата честота на този монитор определя максималното вертикално разрешение, защото не можем да имаме по-голямо вертикално разрешение от броя редове на кадър които могат да бъдат показани. В случая този брой редове при прогресивна развивка на PAL е 312 реда, от които 288 са за картина. Това означава че максималното вертикално разрешение в пиксели което можем да покажем на монитора е 288 пиксела, а за VGA са нужни 480 пиксела.

Хоризонталното разрешение зависи от честотата на ЦАП-а който генерира сигнала и дали монитора може да ги покаже като отделни пиксели без да ги размазва. Както се вижда на снимките 640 пиксела не са проблем когато ЦАП-а работи на 16 МHz. Пробвал съм даже и със 720 пиксела на този монитор, също се справя добре. Така че при този монитор хоризонталното разрешение не е лимитиращия фактор за VGA, но вертикалното е и никакъв конвертор не може да реши този проблем без загуби във вертикалното разрешение.

Бях решил да се откажа от този спор, но един ползвател от форума ме подстрекава...
В телевизионния стандарт, който наричате PAL, всъщност редовете са 625. Развивката е презредова, но това не променя факта, че редовете са си 625. Та тези 625 реда са супер подходящи за показване на изображение 800/600. За 800 хоризонтални пиксела няма никакъв проблем, особено при 15625 херца хоризонтална честота. 800/600 oтвсякъде си е VGA. Пробвайте с този конвертор VGA -PAL да зададете в настройките на дисплея 800/600, вероятно ще се получи значително по-добре... Ако стане, това ще значи ли, че ВКП 170 или София 31 е VGA монитор? Не, защото разликата между ВКП 170 и някой VGA монитор е като между влак и автобус... И двете возят, но на влака му трябват релси, а автобусите вървят по шосетата. VGA не е само резолюция на изображението в пиксели, във всяка от безбройните разновидности на VGA има специфична стойност на хоризонталната честота, вертикалната честота, броя редове в растера, както и на още много параметри. Най-ниската стойност на хоризонталната честота в херци при VGA е 31500, а това е повече от два пъти повече от 15625. Хоризонталното отклонение на ВКП 170 никога няма да заработи на 31500, както и никой VGA монитор няма да заработи на 15625.

Неактивен iss

• Квантов електрон
  • Публикации: 207
  • Населено място: SF
« Отговор #33 -: 09 Септември, 2021, 19:44:32 »
... както и никой VGA монитор няма да заработи на 15625.
С изключение на тези, които работят   :D

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #34 -: 09 Септември, 2021, 20:03:49 »
С изключение на тези, които работят   :D

Абе работят, ама нямат хоризонтално отклонение, както и изобщо са без кинескоп...

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #35 -: 09 Септември, 2021, 20:43:56 »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #36 -: 09 Септември, 2021, 21:31:43 »
Бях решил да се откажа от този спор, но един ползвател от форума ме подстрекава...
В телевизионния стандарт, който наричате PAL, всъщност редовете са 625. Развивката е презредова, но това не променя факта, че редовете са си 625. Та тези 625 реда са супер подходящи за показване на изображение 800/600. За 800 хоризонтални пиксела няма никакъв проблем, особено при 15625 херца хоризонтална честота. 800/600 oтвсякъде си е VGA. Пробвайте с този конвертор VGA -PAL да зададете в настройките на дисплея 800/600, вероятно ще се получи значително по-добре... Ако стане, това ще значи ли, че ВКП 170 или София 31 е VGA монитор? Не, защото разликата между ВКП 170 и някой VGA монитор е като между влак и автобус... И двете возят, но на влака му трябват релси, а автобусите вървят по шосетата. VGA не е само резолюция на изображението в пиксели, във всяка от безбройните разновидности на VGA има специфична стойност на хоризонталната честота, вертикалната честота, броя редове в растера, както и на още много параметри. Най-ниската стойност на хоризонталната честота в херци при VGA е 31500, а това е повече от два пъти повече от 15625. Хоризонталното отклонение на ВКП 170 никога няма да заработи на 31500, както и никой VGA монитор няма да заработи на 15625.

Колега, аз изобщо не съм на ясно с кого въобще спориш, защото това което си написал тук аз го написах точно в отговора който ти цитира когато влезе в дискусията, а именно че София 31 не става за VGA.

Иначе нямам време да коригирам всяка една от неточностите които си написал до тук, като например че PAL e 625 реда да, но само 576 са за картината, че развивката е презредова да, но може да бъде и прогресивна (само 288 реда) и главно тя е подходяща за монитор, че изобщо не говорим за SVGA 800x600, a за VGA 640x480 (и много други), а и не виждам смисъл в такова упражнение.
« Последна редакция: 09 Септември, 2021, 21:54:18 от CVT »

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #37 -: 10 Септември, 2021, 13:48:14 »
Какъв е смисълът на упражнението? Ето такива по детски наивни твърдения... 

Няма проблем в хоризонталната развивка...

... Но за 480 пиксела трябва да му пуснеш над 1000 реда и монитора вече не може да направи вертикална синхронизация в един кадър...

...Ако говориш за редовата честота, тя е в килохерци и е 16 kHz при този монитор. Но тя определя вертикалното разрешение, не хоризонталното.

Предполагам че те накарах да прочетеш и помислиш по въпроса, и се надявам, че вече знаеш повече...

Ще опитам да ти дам още малко поводи за размишления:
При прогресивните развивки частното на хоризонталната и вертикалната честота е винаги цяло число.
Пример - за 640/480@60Hz : 31500/60 = 525 реда. За 800/600@56Hz : 35200/56 = 625 реда.
При презредовите развивки нещата са различни: За европейския телевизионен стандарт с кодиране на цветността по системата PAL, който явно в компютърните среди наричат просто PAL(то да се говори за PAL при монохромен монитор си е шизофренно, ама ней се...), 15625/50 = 312.5 реда. Броят редове в растера не е цяло число, а винаги завършва на 'и пловина'.
При това положение, чудя се какво точно представлява този стандарт PAL с прогресивна развивка и 312 реда. 15625/312 = 50.08012... В европейските телевизори, произведени след средата на 80те, обикновено няма автономен вертикален генератор и вертикалната честота се получава от хоризонталната с цифрово деление на 625 и при това положение не биха могли да синхронизират при такъв прогресивен PAL... Не бих се учудил ако просто четните полукадри повтарят нечетните и всеки втори ред е еднакъв с първия, всеки четвърти с третия и т.н., а самата развивка пак си е презредова.
Какво не ти хареса в идеята за 800/600@56? SVGA е разновидност на VGA, както и всички други разновидности.Това, че в 625те реда на PAL има само 576 за изображение? Ами аз ли да те уча - опитай ако е нужно, вмъкни още 24 реда допълнителни, като нищо ще се получи 'нативна' резолюция... Интересно, като вмъкваш допълнителни редове, кое ще се променя - хоризонталната честота или вертикалната? В монитора от хоризонталната честота зависят важни неща като високото напрежение и хоризонталният размер, затова предполагам, че ще се променя само вертикалната честота.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #38 -: 10 Септември, 2021, 15:15:57 »
Виждам че не ти е ясно нещо много основно, затова ще отделя времето да ти го обясня.

Презредовата развиква която на PAL дава 576 използваеми за картина реда не е подходяща за компютърен монитор. Ще ти обясня защо. Представи си растерен графичен режим с начална точка (0, 0) в центъра на екрана. Искаме да покажем една много проста графика състояща се само от два пиксела: единия в позиция (0, 0) и другия точно над него в позиция (0, 1). Обаче тъй като презредовата развивка на PAL опреснява първо нечетните редове на кадъра с честота 25 Hz, a после четните (пак с 25 Hz), монитора никога няма да може да покаже и двата пиксела едновременно. Това което ще се вижда е само един пиксел който вибрира между позиция (0, 0) и (0, 1). Това е неприемливо. Точно по тази причина се използва прогресивна развивка на PAL при компютрите от поколението на Правец 82. При нея целия кадър се опреснява 50 пъти в секунда, но редовете са само 288 и не са достатъчни за VGA.

И да, редовата честота определя максималното вертикално разрешение, недоумявам как още не можеш да го разбереш. Колкото повече са редовете, толкова повече отделни пиксели могат да бъдат показани вертикално един над друг!
« Последна редакция: 10 Септември, 2021, 15:25:09 от CVT »

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #39 -: 10 Септември, 2021, 15:47:40 »
Мисля, че не отчиташ ефекта на послесветенето на луминофора, подсилен от инертността на човешкото зрение. Как ли работят динамичните индикации изобщо... Да кажем, че такъв ефект съществува, но едва ли причинява толкова значим дискомфорт, колкото предполагаш...

Редовата честота определя броя на линиите в растера и следователно вертикалното разрешение точно толкова, колкото и кадровата честота. Значението на едната е еднакво със значението на другата.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #40 -: 10 Септември, 2021, 17:02:55 »
Не предполагам, колега, всички неща които съм написал до тук съм ги пробвал на ВМЧ-001 и ВКП 170 мониторите около това проектче с цел да постигна колкото се може по-високо разрешение без компромиси в качеството. До момента съм стигнал до 640x225 и не мисля че ще мога да го вдигна повече от това.
« Последна редакция: 10 Септември, 2021, 17:28:40 от CVT »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #41 -: 15 Септември, 2021, 19:48:18 »
Белия кинескоп го получих и вече е монтиран и настроен. За съжаление не беше в оригиналния кашон (ако изобщо е имало такъв) и не получих никакви бумаги по които да разбера кога е произведен. Хареса ми как се получи - нещо като цветен монитор без цветове. Единствения му недостатък е че няма анти-рефлективно покритие, за разлика от зеления, който между другото се оказа полски. Иначе дава доста добра Имко 2 ретро визия на Правеца, нещо като компютрите на тази снимка:
« Последна редакция: 15 Септември, 2021, 19:56:00 от CVT »

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #42 -: 15 Септември, 2021, 21:04:35 »
Великолепно, а снима ли го отделно самият кинескоп, нямаше ли някакви бележки по него :) ? Иначе много интересно, разпита ли ги как така е залежал от къде кога защо какво и прочие :)  :crazy: :blush:

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #43 -: 15 Септември, 2021, 21:28:56 »
Не знаеха нищо, само ми казаха че бил последна бройка, което вече ми беше известно. Не получих урока по история за който се надявах! ​😆​

Разбрах обаче че този кинескоп може да се сложи и на ВМЧ-001 монитор, тъй като зеления който свалих е същия като този на моя ВМЧ-001. Даже и мисля по-нататък да го сложа на него, защото на ВМЧ-001 имам лек burn-in, докато този който свалих от ВКП-то е перфектен.

На новия кинескоп има нещо като кръгъл печат на който е останала само окръжността и този стикер:

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #44 -: 15 Септември, 2021, 21:40:07 »
 :---  :dance:
Хехе мене ме къдри самата идея ,че както сам каза продават нещо такова в модерните времена, а още повече ,че има и кой да го купи  :D А ония от магазина изненадаха ли се , че го купуваш хехе зарадваха ли ти се?  8)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |