Разкарах кабелите и чинчовете, тъй като вътре в тях беше 50-омова трагедия. За съжаление резултата е същия.
Нямам втори монитор с кинескоп да пробвам, но ще обясня защо съм толкова убеден че не е от монитора, въпреки че в момента на мога да го изключа като възможност.
1. Този монитор беше много зле като го взех. Картината му беше изкривена, нецентрирана и леко завъртяна. Също единия му черен кондензатор до ТХО-то беше пукнат и с изтекъл восък. Преди няколко месец го му смених всички кондензатори, двете интегрални схеми + транзистора на ТХО-то и сега работи идеално. Доста си играх също да го настроя, така че картината да е линейна и центрирана. Затова и когато картината идва от Правеца е идеална, центрирана е без никакви изкривявания. Но тогава разбира се хоризонталното разрешение е по-ниско.
2. Имам една експериментална карта самоделка с ESP32 модул, който също може да генерира PAL сигнал с хоризонтално разрешение 640 пиксела. Когато сигнала идва от нея, също няма никакви изкривявания. Направих един тест където автоматично превключвам между нея и тази 80-колонна карта през 2 секунди за да се види разликата. Превключването става с реле, затова монитора се налага да синхронизира. Иначе и двата сигнала са на PAL.
Забелязах обаче нещо странно. Когато генерирам 640 пиксела хоризонтално разрешение от ESP32, картината не се събира на екрана с една буква, тъй като от настройките на монитора нарочно съм разпънал картината на максимум. Тази 80-колонна карта обаче по някаква причина успява да я събере, даже и има свободно разстояние до ръбовете.
Смених и кварца, пак без резултат. Второто странно нещо е че са сложили 16 MHz кварц, докато при всички други 80-колонни карти е 17,430 MHz, включително и българската.