Сега, нямам реална представа какво си направил. Какво си направил и какво си мислиш, че си направил, са две отделни неща. По принцип, в повечето захранвания обратната връзка следи само 5В и 12В, като тежестта на 5те е значително по-голяма. Вероятно не си променил нищо по обратната връзка, особено щом захранването още работи.
В захранването има една схема, която наричат 'Волтич Монитор'. Нейната задача е да следи дали напреженията са в зададения толеранс, реализирана е със специализиран чип или с няколко компаратора, свързани каато прозоречен компаратор за всяко от следените напрежения. Тази схема издава сигнала 'Пауър Гууд', като понякога този сигнал е обвързан и с функцията да спре захранването, ако напреженията са извън толеранса... Мога да предположа, че с резистора и ценера си излъгал волтич монитора, ако е това, направил си добре, така всичко е наред.
Ако, обаче, обратната връзка на захранването по напрежение наистина е зависела от 3.3В и там си сложил ценер, тогава си направил велика глупост. По принцип, обратната връзка трябва да знае колко е напрежението на изхода за да вземе мерки - ако е ниско - да увеличи коефициента на запълване и обратно - ако е високо - да го намали. Това е елементарно обяснение, реално е по-сложно, но в момента не ти трябва повече... Ако там сложиш ценер, това би объркало сметките. Би могъл да те спаси фактът, че обратната връзка следи повече от едно напрежение и примерно следенето на 5те волта може да е с достатъчна тежест в схемата.
Ако покажеш снимки от двете страни на платката, може да се види как стоят нещата реално, така само си говорим.
От доста време се занимавам с ремонт на силова електроника, като съм бил шеф на сервиз на две фирми за ремонт на медицинска апаратура. Занимавал съм се с подбор на кадри за сервиз, провеждал съм интервюта и смея да твърдя, че имам сериозни наблюдения... Хората, които разбират от компютри, много рядко имат представа от това, как работи хардуерът. Разбират обикновено само софтуерната страна. Затова, бих посъветвал пишещите в този раздел да създават теми за ремонт на захранвания, монитори и подобни на тях в раздела за ремонт на телевизори, защото там четат хората, които реално разбират от тези неща...