| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: ROM карта за правец 8  (Прочетена 27530 пъти)

0 Потреб. и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
Re: ROM карта за правец 8
« Отговор #30 -: 14 Юни, 2021, 07:36:13 »
малко , но какво , питам защото имам такива

Можеш да запишеш всяка програма която е под 16К и е само един файл. За съжаления това изключва всички по-полулярни игри. Много програми обаче написани на Бейсик и компилирани с Айнщайн биха се събрали. Най-добрия пример който се сещам е Говорещата програма на Борислав Захариев - тя е само 6К. Лично аз бих сложил нея. Мисля че е една от най-впечатляващите български програми за Правеца. Прикачвам я, можеш да я пробваш с AppleWin.
« Последна редакция: 14 Юни, 2021, 07:54:54 от CVT »

Неактивен help40

• Квантов електрон
  • Публикации: 253
  • Населено място: Варна
« Отговор #31 -: 14 Юни, 2021, 15:12:10 »
В тази карта може да запишеш друг вариант на РОМа от който да бутва, алтернативен РОМ на този записан на дъното.
Можеш ли да прочетеш РОМа на картата и да го качиш?

те моите платки са нови ...  и няма нищо записано , за това питам как може да се използва  :) 
Внимание! Противникът подслушва!   
Как да контролираме Вселената, без да привличаме вниманието на санитарите

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #32 -: 12 Юли, 2021, 08:02:43 »
Ще взема да я направя на една прототипна платка с жички за проба да не стане така,че да си направя  с поръчка красиви платки и след това да видя при включване надписа правец и  до тук!Не вярвям вече на нищо докато не проработи.

Какво стана с платката? Гледам че колегата help40 ги продава и то на доста добра цена: цък!

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 588
  • Населено място: град Добрич
« Отговор #33 -: 14 Юли, 2021, 20:27:24 »
Говорих вече с него , като ми прати платка,ще я наситя с елементи и ще споделя резултата с всички.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #34 -: 14 Юли, 2021, 22:29:15 »
Няма причина да не заработи, при правилен монтаж и ВНИМАТЕЛНО ПРОЧИТАНЕ на описанието от автора на проекта, има малки, но важни подробности. Като цяло, няма да тръгне на Правец 8 без смяна на "биосите" им с оригинални Епълски или трябва да се ползва пачнат ПроДОС. Имаше и още някакви "засади", но на който му е интересно, ще трябва малко да почете ;)

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #35 -: 14 Юли, 2021, 22:42:42 »
Колега, случайно да имаш линк към пачнат ProDOS за Правец 82? Версия 2.4.2 зарежда, но повечето неща не работят. Същото е и с AppleWin в режим Правец 82.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #36 -: 15 Юли, 2021, 08:04:43 »
Не, не съм попадал такъв линк, нямам го и на имидж. Когато "чопля" нещо с ProDOS, ползвам една ROM карта с Епълските фирмуери и не ми се налага да сменям чипове. Не си спомням в момента кой версии на ProDOS съм пробвал, но при мен всичките се успиваха на стандартните 82 и 8М.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #37 -: 15 Юли, 2021, 11:35:18 »
Струва ми се,че този проект ще върви най добре на 8а и 8с.Понеже са по интегрирани и са с повечко рам.При тях продоса върви чудесно.Пробвал съм!Стига както казва колегата да се пробва биоса да се презапише с епълски.Дано да не се наложи да се подменя биоса.Ще пробвам.Ако ли не, пачнат продос все ще изкочи от някъде.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #38 -: 16 Юли, 2021, 22:58:25 »
Получих днес платките от хелп40,за което му благодаря много!Наредих частите и записах чип с дадения на сайта софтуер с продос.Няма тръгване на нито един правец.Пробвах на-82,8а,8ц,8м.Ако някой е попадал на работещи епълски биоси,моля да даде линк.Пробвах да запиша за 82,6 броя чипове 27с32 с епълски  от азимов,но явно не пасва нещо,защото с тях правеца не стартира?
« Последна редакция: 16 Юли, 2021, 23:04:02 от lopesbroko »

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
  • Публикации: 170
  • Населено място: Самоков
« Отговор #39 -: 16 Юли, 2021, 23:21:25 »
При мен също Правец 82 зависваше с оригинални Apple II EPROM-и. Мислех, че проблема е в моя компютър, но явно не е така.
Дали обикновенния DOS (3.3 мисля) няма да работи с ROM платката и Правец 8x?
« Последна редакция: 16 Юли, 2021, 23:40:34 от -JonnS- »

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #40 -: 16 Юли, 2021, 23:26:23 »
Няма да тръгне защото Фирмуера и боот лоудера е направен за продос!Трябва някой който е наясно с програмирането да направи имидж на обикновен дос за чип и да се програмира,за да се види дали ще тръгне нормално.И после как ще се стартират добавените игри и програми , въобще не ми е ясно,даже и продоса да тръгне?Може би да ги види като виртуални флопи дискове?
« Последна редакция: 16 Юли, 2021, 23:39:55 от lopesbroko »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #41 -: 17 Юли, 2021, 08:35:41 »
Мисля че ще мога да пачна фърмуера на платката, но ми трябва пачнат ProDOS за Правец за да копирам една част от него. Никъде не намирам напълно работещ.
« Последна редакция: 17 Юли, 2021, 08:52:42 от CVT »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #42 -: 17 Юли, 2021, 09:28:37 »
...
Ако някой е попадал на работещи епълски биоси,моля да даде линк.Пробвах да запиша за 82,6 броя чипове 27с32 с епълски  от азимов,но явно не пасва нещо,защото с тях правеца не стартира?

Ето биосите на AppleII+. Свалих ги директно от AppleWin.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #43 -: 17 Юли, 2021, 10:56:12 »
То вчера си говорихме по телефона с хелп40 и трябва да намерим решение с проблема на тази платка,за да можем да я ползуваме всички!Доста е привлекателен проекта.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #44 -: 17 Юли, 2021, 19:08:47 »
Видях че ProDOS версията която е във файла BlankDriveWithFirmware.po е стара и от тези които не работят на Правеца. Затова пачнах файла с най-новата версия 2.4.2, която е от 2018 г. и работи напълно на Правец 8А и 8М, и до някъде на Правец 82. В ZIP файла който прекачвам има два различни варианта, тъй като не бях сигурен точно колко от началото трябва да се копира. Пробвай ги и двата, поне единия би трябвало да тръгне.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |