| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: ROM за видеокарта за Правец 16 VDC2  (Прочетена 3888 пъти)

0 Потреб. и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
  • Населено място: София
Re: ROM за видеокарта за Правец 16 VDC2
« Отговор #15 -: 02 Юни, 2021, 20:40:23 »
Не можеш всяка , мога да ти дам да пробваш еднпо CGA и ако успееш софтуерно ще ти я подаря !

Да наистина някои карти поддържат user defined charset table но ранните CGA не , и единственият нячин да ги кирилизираш е смяна на знаковия генератор.

Ще е интересен тест , имам няколко CGA карти и може да се пробвам, въпроса е кога ще ме отмързи, но ще е интересен експеримент, да порбвам със всичко дет разполагам дъна и видео карти . :master2:

Обаче с Правеца едвам мога да се оттърва от пустата кирилица през CGA , точно обратното на вашият опит  :blum1:

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #16 -: 02 Юни, 2021, 21:24:12 »
Ще е интересен тест , имам няколко CGA карти и може да се пробвам, въпроса е кога ще ме отмързи, но ще е интересен експеримент, да порбвам със всичко дет разполагам дъна и видео карти . :master2:

Обаче с Правеца едвам мога да се оттърва от пустата кирилица през CGA , точно обратното на вашият опит  :blum1:

Просто прочети документацията на 6845 и ще разбереш защо няма да стане , иначе по-модерните CGA карти реално са с други съвместими на 6845 чипове и имат допълнителни възможности и памет което им позволява да зареждат допълнителни щрифтове .
От кирилицата не може да се отървеш може би защото ти е хардуено кирилизирана картата и не може софтерно да и заредиш латиница ( обратното на това за което говорим ;) )  .
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен atbivanov

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 5
« Отговор #17 -: 06 Юни, 2021, 14:16:54 »
този го изтеглих от един чуждестранен сайт , ако не стане ще пустна тия дни моя дето съм си го свалял!
Добри новини, видео картата тръгна. Засъжаление обаче се оказва, че моят "Правец 16" не е баш Правец (прикачих няколко снимки за справка), но важното е, че имам раотеща 8088 система и ще мога да си поиграя с нея.

Благодаря още веднъж.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #18 -: 07 Юни, 2021, 13:21:47 »
  :bravo: евала! Обаче мониторът ти е правешки и цветен :) доста по редък е от монохромните. Я кажи само CGA съвместим ли е или и EGA?  :hi:

Неактивен atbivanov

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 5
« Отговор #19 -: 09 Юни, 2021, 01:26:30 »
  :bravo: евала! Обаче мониторът ти е правешки и цветен :) доста по редък е от монохромните. Я кажи само CGA съвместим ли е или и EGA?  :hi:

Да, монитора си е нашенски  :)! Ще траябва да е CGA, съдейки по картата. Ето малко по-вече информация:
https://www.sandacite.bg/%d1%80%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be-%d0%bc%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%be%d1%80-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d1%86-%d0%b2%d0%bc%d1%863701/

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
« Отговор #20 -: 09 Юни, 2021, 07:31:23 »
Този монитор би трябвало да работи и на EGA 640x200.

Аз около 1992 г. имах подобен със CGA карта и същите гадни 4 цвята. Намерих обаче една EGA карта с 64КB видео памет май беше. Подмених я и всичко тръгна от раз. Максималното разрешение пак беше 640x200, но вече имах 16 цвята при 320х200 и игрите изглеждаха много по-добре.
« Последна редакция: 09 Юни, 2021, 07:37:12 от CVT »

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #21 -: 09 Юни, 2021, 15:13:41 »
то CGA и EGA принципно са съвместими и взаимно заменяеми монитор - видео карта . Точно поради тази причина 99% от разработчиците са решили да ограничат драстично пълните възможности на EGA стандарта и всички EGA игри използват 16те цвята от палитрата на CGAто в режим 320 х 200 .
А EGA- има палитра от цели 64 цвята и може да показва които и да било от тях на екрана до 16 едновременно, но само в по-високата резолюция 640×350.
Забелязал съм даже нещо любопитно, че  палитрите на EGA и на Sega Master System са почти идентични :)

Неактивен pizza

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 91
  • Населено място: Русе
« Отговор #22 -: 20 Юли, 2021, 21:39:21 »
Кирилицата се намира в ROM на дъното и замества разни символи от ASCII таблицата дето са за изобразяване на псевдо графики в текстови режим (прозорци, таблици и тем подобни)
За туй примерно в NC (Norton Comander) вертикалните линии/колони излизат като буквата "ъ" и е много досадно.
На Правец 16 ката с която и да било CGA видео карта клонинги или оригинални с многото чипове от старите генерации. Кирилизацията не излиза на CGA картите дето са интегрирани в 1чип проемрно комбинирани с паралелен порт (имам една такава правешка мисля се води VDC 3 с паралелен, ще взема да я пробвам да видя) и EGA and VGA, предмошагам и MDА (нямам такъв за тест)

За всички, които са нямали честта да видят този бисер VDC3

И въпрос - за какво служат джъмперите?

Някой има ли инструкция за екслоатация на въпросната карта?

Неактивен RETROTRONICS.info

• Квантов електрон
  • Публикации: 335
« Отговор #23 -: 20 Юли, 2021, 22:46:32 »
Някой има ли инструкция за екслоатация на въпросната карта?

:reader: Computer - брой 3 от 1991

Неактивен pizza

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #24 -: 20 Юли, 2021, 23:20:18 »
:reader: Computer - брой 3 от 1991

Благодаря за насоката, но нещо не намирам електронно копие :(

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 588
  • Населено място: град Добрич
« Отговор #25 -: 01 Август, 2021, 22:30:56 »
От този боклук-карта имам два броя оглозгани , подарени !Това е копие,клонинг на херкулес , 4-цветни с 16к-рам.Подариха ми ги  заради рам-чиповете,доста време търсих 2116 .
Не е кой знае ква карта.Ще направя снимка на джъмперите дано да помогне.

Неактивен pizza

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #26 -: 01 Август, 2021, 23:05:37 »
От този боклук-карта имам два броя оглозгани , подарени !Това е копие,клонинг на херкулес , 4-цветни с 16к-рам.Подариха ми ги  заради рам-чиповете,доста време търсих 2116 .
Не е кой знае ква карта.Ще направя снимка на джъмперите дано да помогне.

Всичко е наред, оправих се с джъмперите, не ми е бил проблема в тях, а в мониторите, като отворих единия и го оправих...

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #27 -: 02 Август, 2021, 17:11:36 »
Моята VDC 3 е със същата конфигурация на джъмперите. Предполагам са за настройка на адреса за паралелният порт

Неактивен аnthim

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 19
« Отговор #28 -: 30 Декември, 2022, 17:06:51 »
Моята VDC 3 е със същата конфигурация на джъмперите. Предполагам са за настройка на адреса за паралелният порт

Видях тази стара тема покрай моите борби с по-стария модел VDC2. За пълнота прикачвам снимка с описание на джъмперите, ако на някой му потрябват.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #29 -: 01 Януари, 2023, 06:35:55 »
Еха тая карта поддържа Херкулес също ! Ама какъви са тия настройки за композит, като няма такъв изход на картата  :unknown:

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
7 Отговора
1197 Прегледи
Последна публикация 09 Януари, 2023, 09:10:53
от аnthim

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |