| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Радио-касетофон Hitachi TRK-W24E  (Прочетена 3196 пъти)

0 Потреб. и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 902
  • Населено място: Варна
Re: Радио-касетофон Hitachi TRK-W24E
« Отговор #15 -: 31 Май, 2021, 08:13:41 »
ПКФ за 10,7 MHz са достатъчно пропускливи (и неточни) без да са там, където трябва. При високо поле на предавателя, в градски условия (миливолти в антената), и на повече от 50 kHz отклонение може да се чува станцията. А ето един филтър "където трябва" и един: "изместен" с 10 kHz "нагоре" - дефектен ли е, състарен ли е, нямам представа, надписът е същия и на двата. Приборът е калибриран по честота и по ниво, филтрите са съгласувани. При настройка "на слух" и "по ниво" при втория филтър напр., междинната ще е вече вероятно 10.77 MHz. Затова започнах с "необходим е честотмер" - да се премахнат вероятните грешки и МЧ да е точно 10,700 MHz "математически": Fif = Fhet - Frf.

Със всичко съм абсплютно съгласен, имам само един въпрос: Защо, след като вече си разбрал, че въпросният филтър има средна честота, различна от 10.700, би настроил радиото така, че 'МЧ да е точно 10,700 MHz "математически": Fif = Fhet - Frf.[/quote]'? Логичното е, като знаеш, че средната честота на филтъра е 10,765, да зададеш точно такава разлика между честотите на осцилатора и входа при настройката. Тогава би трябвало да има най-добра чувствителност и селективност. Не че разликата е съществена, тя лентата на пропускане на филтъра е достатъчно голяма, но въпросът е по-скоро принципен...При 'моя' начин на настройка, който всъщност не е 'по слух', а по максимална амплитуда на сигнала, идеята е да се се постигне точно това, без изобщо да има човек представа какво точно ще бъде математическото очакване за стойността на междинната честота...

Активен veso74

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 350
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
Re: Радио-касетофон Hitachi TRK-W24E
« Отговор #16 -: 31 Май, 2021, 16:11:28 »
Защо, след като вече си разбрал, че въпросният филтър има средна честота, различна от 10.70 ..
Методите "на слух" бяха преди 25-28 г., когато липсваше измервателна апаратура. Сега, с уреди, е лесно за настройка. Видат се, цитирам: "... и кътните зъби" на компонентите :).

"На слух" (и с прости уреди) може да се постигне почти същата добра подстройка. Затова за старт предположих, че ПКФ си е на мястото (= 10,7 MHz и лента: поне 220 kHz / за stereo).
« Последна редакция: 31 Май, 2021, 16:23:36 от veso74 »

Неактивен Добрин

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 7
  • Населено място: София
Re: Радио-касетофон Hitachi TRK-W24E
« Отговор #17 -: 24 Юни, 2021, 22:50:09 »
Специални благодарности на @veso74 и @NHB.
Радиото работи доста по-добре. Кръга на дискриминатора е със здрав кондензатор, не се наложи смяна. Настройката направих според вашите указания и ремонта е успешен.
След настройката на изхода (изв. 9 ТА7640) напрежението се променя в рамките на станцията между 0,4 и 1.5V (мерено към изв. 8 на същата) - не достига стойности 1-3V, което не зная дали е нормално. На изв. 6 варира от 0,84 до 0,9V. Всичките измервания и настойки правих на място с много лош сигнал и импровизирана антена.

С честотомера има проблеми.
Имам три вида и нито един не ми послужи. Единия е с мнооого ниска чувствителност (от волт нагоре), втория също (от 300 мВ нагоре).
Третия е скала на базата на LB3500 - LC7265, който започва да работи от нива 20 мВ, което е недостатъчно. В друга тема (https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=4897.msg33704#msg33704) колегата @origo е разгледал въпроса с този честотомер и според думите му, лошата чувствителност е дефект, но аз попаднах на две LB3500, от различни магазини, държащи се по един и същи начин. Може би ще трябва усилвател за да работи безконтактно...или да продължавам търсене на друга ИС.
Като се опитам контактно да измеря честотата "сривам" генерацийте. В най-добрия случай променям честотата толкова, че отива няколко станции на някъде.
Искам да стигна до там защото забелязах, че при въртене на СТ101 (който е на ПК) радиото почти не реагира, докато СТ102 премества настройката само от "полъх на вятъра". Вероятно имам още една повреда. Оказа се, че не мога да променя разликата в честотите между осцилатора и ВЧУ. А и не мога да я измеря поне за сега.

Активен veso74

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 350
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
Re: Радио-касетофон Hitachi TRK-W24E
« Отговор #18 -: 24 Юни, 2021, 23:00:53 »
Честотомер с двойката LB3500-LC7265/7 измерва честотата на хетеродина със сонда (проводник от няколко см във входа), доближена/"потопена" в полето на гетераторната бобина на УКВ без доп. усилвател. Често достатъчно е да е на 7-10 и повече сантиметра при приемници с малко екранировка (или без). Търси проблема първо в LB3500. Честотомерът ми е от авто-радиокасетофон някъде от средата на 90-те, подарък от приятел.

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 902
  • Населено място: Варна
Re: Радио-касетофон Hitachi TRK-W24E
« Отговор #19 -: 29 Юни, 2021, 10:21:52 »
Добрине, като чета написаното в последното ти съобщение, а и в едно от предните, оставам с впечатлението, че нямаш правилна представа за това, как трябва да се държи приемникът при настройка. Затова, извинявай ако ти обяснявам излишно, но ще опитам да ти напиша някои неща...
Теоретично, настройката се дели на стъпки: 1. настройка на МЧУ; 2. Настройка на хетеродина; 3. Спрягане на входа.
При настройка на МЧУ се постига максималната му чувствителност и селективност, като при това трябва и стойността на честотата, на която е настроен, да е каквато е по документация (455, 10.7...), защото иначе ще има проблеми със стъпки 2 и 3.
Настройката на хетеродина се прави така, че честотата му да се променя точно в нужните граници - от минималната входна плюс междинната до максималната входна плюс междинната. Ао ползваш честотомер, тогава е ясно. Ако не ползваш, може просто да наместиш станциите на местата им като настройваш осцилаторната бобина, гледайки да наместиш станциите в нискочестотния край на обхвата и тример-кондензатора СТ102, гледайки високочестотния край на обхвата. Като изпълниш процедурата няколко пъти, защото СТ102 мести и станциите в НЧ край, макар и малко... Същата е и процедурата с честотомера, но там не гледаш станциите, а стойността на честотата.
Спрягането на входа...
Точно тук мисля, че не ти е ясно. Цитирам: '...Оказа се, че не мога да променя разликата в честотите между осцилатора и ВЧУ. А и не мога да я измеря поне за сега.'
По принцип, разликата на честотите на входа и осцилатора е нещо, което не може да се мери. То и няма смисъл, защото на входа се подават сигнали с известна честота, а честотата на осцилатора вече може да се измери. Но самия факт, че приемаш някаква станция на мястото й, при условие, че междинната честота е правилна, означава, че осцилаторната също е правилна. Честотата на входния кръг не се измерва, защото там не се генерира сигнал. там се подава сигнал с известна честота. Затова входният кръг просто се спряга към осцилаторния. При спрягането се цели входният кръг да резонира точно на честотата, която се получава като от осцилаторната извадим междинната...
Въртенето на СТ101 не следва да мести станциите. Там се очаква при някакво негово положение да се получи резонанс, който се изразява в максимум амплитуда на междинната честота. Тоест, ако гледаш левъл-метъра (крак 6) или с осцилоскоп амплитудата на изхода на керамичния филтър, при въртене на СТ101 трябва да намериш остро изразен максимум. Но, в нискочестотния край на обхвата максимума ще търсиш с настройка на входната бобина, а във ВЧ край - със СТ101 и ще повтаряш това докато видиш, че вече входът е спрегнат напълно  - тоест и в двата края вече се наблюдава резонанс, без да се налага местене и въртене на настройващите елементи.

За 'инвазивно' измерване с честотомер на осцилаторната честота - възможно е, но трябва да знаеш къде да мериш. По тази схема, която си показал, опитай в точката, където изходната намотка на Т101 се свързва с R206. Иначе, в схемите с независим осцилатор, мериш на колектора на смесителя. Така няма да сринеш осцилатора и няма да повлияеш честотата му много. Има и по-сигурен метод - настойваш на станция и измерваш с честотомера междинната частота. В случая може да пробваш на 11 крак и може би на 5ти на ТА7640. При този начин със сигурност няма да повлияеш осцилаторната честота. Като прибавиш към честотата на станцията измерената междинна, ще получиш осцилаторната.
Ще ти препоръчам именно това - хвани силна станция с възможно най-добър звук и без да пипаш повече настройката, измери с честотомера междинната честота. Докато мериш, звукът може да се повреди, но не му обръщай на това внимание. Ако обаче имаш АДЧ, трябва да го блокираш преди това. Измери така междинната честота и провери дали е близка до 10.7...

Неактивен Добрин

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 7
  • Населено място: София
Re: Радио-касетофон Hitachi TRK-W24E
« Отговор #20 -: 03 Юли, 2021, 17:23:54 »
Че не ми е ясно е сигурно. Изяснява ми се бавно и полека  :reader:. Прочетох темата няколко пъти и направих нов опит за настройка.
Малко предисловие преди същността.
"...трябва и стойността на честотата, на която е настроен, да е каквато е по документация (455, 10.7...),..."
"...Но самия факт, че приемаш някаква станция на мястото й, при условие, че междинната честота е правилна, означава, че осцилаторната също е правилна..."
Проблема е в правилността на МЧ. Предполагаме, че имам станция с честота 100 MHz, но осцилатора е на 110,85 MHz. Ако приемем, че лентата на филтъра е 300 kHz, то настройката ще бъде в края на характеристиката, а максимум ниво ще има. Това ще доведе и до несиметричност на S-кривата и отново ще "докарам" максимум, но не там където трябва.
Настройката на детектора по ниво не си я обяснявам засега. Предполагам нивото на изв. 6 трябва да е максимално когато настройката на детектора е в центъра на S-кривата, а на изв. 9 трябва да е средата на захр. напрежение.

Воден от горните размисли и поради липсата на сигурен честотомер направих следното: Подадох 10,7 MHz от генератор в ТР102 с амплитуда 10-15 мВ и настроих T101 и Т202 на макс. ниво на изв. 6, като предположих, че така ще имам точна настройка на МЧ. След това махнах генератора и "хванах" радио n-joy, излъчващо на чест. 106.9 MHz и настроих СТ101 на макс. ниво (появи се резонанс след като смених Q101, преди това не реагираше правилно). В нч част на обхвата бобината не съм пипал.
Включих честотомера, който имам между R206 и T101 (само там се опитва да показва нещо, на 11-ти и 5-ти не мери нищо смислено) и останах изненадан от резултата. Ще кача три филма - в първия честотата на приеманата станция трябва да е 106,9 MHz, във втория 98,3 MHz, а в третия радиото е сглобено и го качвам, като искам да помоля за оценка на правилността на настройката.
Дано не съм досадил с многото въпроси в темата, но искам да си изясня подробностите. Желанието ми е да премина към пренастройка на обхватите на приемници Селена, Рига и др. в последствие. За мен е много важна вашата оценка на мойте действия поради вашия опит в материята.
https://drive.google.com/file/d/1yj2N91-nJY7Gm73PXhZstV0WYbmelzkp/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1PsbLsMAhiYPNSh7eHCWysdIHJbTeF1Pl/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1pdqnb8SeQZAn6wTnyO-hQ-wumYzBCF9z/view?usp=sharing
 

Активен veso74

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 350
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
Re: Радио-касетофон Hitachi TRK-W24E
« Отговор #21 -: 03 Юли, 2021, 18:53:22 »
С "подскачането на честотата" честотометър не е в особена полза. Може би единствено за бегла оценка на честотата.
Някои станции (силни) имат един връх в началото на настройката, после друг - по-силен. От това съдя, че кръга на дискриминатора не е на мястото си, но АДЧ бърка оценката. Може станцията да е силна.

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 902
  • Населено място: Варна
Re: Радио-касетофон Hitachi TRK-W24E
« Отговор #22 -: 06 Юли, 2021, 09:18:33 »
Въпреки, че радиото работи що-годе нормално, остава съмнение, че нещо не е наред...
Не е сигурно дали честотомерът работи коректно. Още, щом не си разбрал настройката на детектора по ниво, не е ясно дали си го настроил правилно...
Настройката на детектора по постоянно ниво на изхода му е всъщност ръчно вобулиране на S - кривата с цел - настройка на резонансната честота на кръга така, че линейният участък на кривата да дойде на мястото си. Типична крива ще видиш на картинката. Тя е от ПДФ на друг чип, но не намитам конкретно за този. Ако махнеш керамичния филтър и подаваш от генератора сигнал с честота, която променяш  примерно от 9 до 13 мегахерца, напрежението на изхода ще опише тази крива. Амплитудата на сигнала не е от значение, защото сигналът се ограничава в усилвателя така или иначе. Изобщо, при ЧМ, амплитудата на сигнала на входа на МЧУ мнооого слабо влияе на изходното ниво и на формата на S-кривата. Същото вобулиране се получава и ако на входа подаваш сигнал с постоянна честота, но въртиш филтъра на кръга. Честотата на сигнала остава постоянна, но се променя резонансната честота на кръга и S-кривата се мести наляво-надясно, като напрежението на изхода описва същата графика. Разликата е само в това, че с генератора можеш да изменяш честотата много, а с настройката на кръга - малко. На практика, ако зададеш на входа точно 10.7, с въртене на кръга трябва да може да достигнеш минимума и максимума на кривата, но обикновено не можеш да преминеш наляво от максимума и надясно от минимума. Ако можеш, значи кръгът не е наред, вероятно кондензаторът му е с неправилен капацитет. За проба, спокойно можеш да подадеш сигнал от генератора и да опишеш кривата, веднага ще видиш дали средата на линейния участък се получава при 10.7. По данни от ПДФа, напрежението на изхода трябва да е към 1.5В и вероятно минимумът ще е  примерно 0.5, а максимумът - 2.5 В Ако средата на кривата се получава при друга честота и с настройка на кръга не може да си дойде на мястото - 10.7, значи имаш проблем с кръга.
Понеже настройваш МЧУ по генератор, следва да си зададем въпроса дали генераторът ти е верен! След като имаш 3 честотомера, какво показва измерването на честотата му с тях? Най вече, какво показва този от авторадиото, защото той автоматично вади 10.7 от резултата и при мерене на междинната честота би трябвало да покаже близко до 0, а не е ясно дали избщо може... Дали това не е причината да не можеш да измериш стойността на междинната честота? Там сигналът трябва да е с голяма амплитуда, би трябвало и другите ти честотомери да измерят.
Още, не стана ясно дали има АДЧ. Ако има, няма да повлияе при настройката на кръга на дискриминатора с генератора, но ако го настройваш по приемана станция, АДЧ постоянно ще променя честотата на осцилатора докато настройваш кръга. Затова трябва да блокираш АДЧ. АДЧ се реализира с варикап паралелно на кондензатора на осцилаторния кръг, като напрежението за регулиране на варикапа се взима през високоомен RC филтър директно от изхода на детектора. Разгледай дали ще намериш варикап и такава верига от изхода към него...
« Последна редакция: 06 Юли, 2021, 09:27:46 от NHB »

Неактивен GRIDLIC

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 799
  • Населено място: София
Re: Радио-касетофон Hitachi TRK-W24E
« Отговор #23 -: 07 Юли, 2021, 16:55:52 »
Извинявам се на първа страница съм писал за TA7640 а всъщност става въпрос за TA2003P тя е както пише Валери Терзиев е с конструктивни недостатъци. Ето тук той се е постарал да подобри значително качеството на възпроизвеждане като монтира още един транзистор в МЧУ: https://www.kn34pc.com/construct/v_terziev_geolog_chassis_2.html Оказа се че TA7640P е много по качествена нищо че е само МЧУ! Цитат:  Резултатът от сравнението на двата радиоприемника с TA7640P и TA8110P е еднакво приемане в обхватите на АМ. Все пак отдолу на платката монтирах индикатори за сигнала и точната настройка с аналогови системи, но останах разочарован. Липсваше тази ярка изразеност на показанието на индикатора за сила на сигнала, каквато вече многократно бях забелязал при реализациите с TA7640P. При тази интегрална схема стрелката почти веднага достигаше максимума си при попадане на радиостанция, докато аз целях, все пак, индикатора да представя различно ниво и с това да отразява поне донякъде силата на приемания сигнал. На края този радиоприемник си остана само с вградения в TA8110P LED индикатор на сигнала, който по-скоро играеше ролята на точна настройка. Край на цитата. Касае се за TA2003P цитат: Полученият краен резултат като звук и чувствителност е задоволителен, но все пак по-голямата част от УКВ предавателите в София са мощни. За по-слабите станции звукът или е дрезгав или липсва. Всъщност именно този конструктивен недостатък забелязах с изпълнението на първата принципна схема и започнах да търся други решения, с които да подобря чувствителността на моя радиоприемник. Все пак трябва да "свири" не само в София, а и извън град, примерно на село или на пикник.
« Последна редакция: 07 Юли, 2021, 17:27:15 от GRIDLIC »
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Неактивен GRIDLIC

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 799
  • Населено място: София
Re: Радио-касетофон Hitachi TRK-W24E
« Отговор #24 -: 07 Юли, 2021, 17:43:07 »
Цитат: Заключение:

Резултатите от описаните експерименти са положителни. И все пак, някои от интегралните схеми, с които конструирах тези радиоприемници, показаха много добри практически резултати. На първо място бих искал да спомена TA7640P (KIA6040) и TA8110P, които се отличават с много добра чувствителност, малък собствен шум и малка консумация на ток. TA8110P представлява еволюция на TA7640P, като АМ детектора е осъществен без междинночестотен трансформатор, който заема доста място на платките на мини радиоприемници, от друга страна TA7640P разполага с изключително добра логаритмична характеристика на АРУ, което позволява изграждане на стрелкови или цифров индикатор на силата на приемания сигнал. https://www.kn34pc.com/construct/v_terziev_rx_toshiba.html
« Последна редакция: 07 Юли, 2021, 17:48:58 от GRIDLIC »
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
2388 Прегледи
Последна публикация 29 Април, 2019, 14:27:21
от azop_v
3 Отговора
3968 Прегледи
Последна публикация 22 Януари, 2020, 14:28:56
от kristov

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |