| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Синтезатор на честота  (Прочетена 881 пъти)

0 Потреб. и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
  • Публикации: 141
  • Населено място: София
Синтезатор на честота
« -: 05 Май, 2021, 10:04:05 »
Здравейте,
Има ли останали радиолюбители – конструктори, или всичко вече е само покупко – продажби, алъш-вериш, както се казва на чист български : -)
В днешно време звучи глупаво, но съм решил да извадя поялника и да направя синтезатор на честота с Ардуино + Si5351 + дисплей 16х2. В нета съм намерил много подобни конструкции, но търся изпробвана и работеща схема и имам няколко въпроса.
Има ли тук някой на „ти“ с този синтезатор?

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Re: Синтезатор на честота
« Отговор #1 -: 05 Май, 2021, 10:11:38 »
Бих ти препоръчал този ADF4351. Не знам какво точно искаш да правиш но има готови варианти.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #2 -: 05 Май, 2021, 12:55:16 »
Мисля, че veso74 има голям опит именно с такива проекти, и би могъл да Ви бъде изключително полезен със съвети!
Поздрави!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 05 Май, 2021, 16:12:28 »
Ще се опитам да направя един приемник от 100 КHz до 50 МHz, AM /SSB.
ADF4351 сигурно е по-добър, но Si5351 вече пристигна от Китай и сега го гледам с една лупа :-)

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 350
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #4 -: 05 Май, 2021, 20:53:45 »
Може да споделиш идеите си, които са интересни и биха определили насоката на дискусията.

Примерни за начало:
- искаш само да повториш готова конструкция (напр. 1:1) или сам да я събререш по собствени критерии, параметри, собтсвен код
- входно устройство (за честотата) (сериен порт, механичен енкодер, оптичен енкодер, магнитен датчик, бутони, друго?)
- междинна честота, тип филтър IF
- S-метър

Сравнително лесно е да повториш готова конструкция: избираш я според собственото си виждане да прави основното (и се съгласяваш с това, което е направил и сподел автора). От собствен опит: след време започваш да изменяш това, което е излишно за теб или се разминава с твоето виждане: надписи по дисплея, диапазони, управлявани устройства и др. Най-интересно за мен за хобито е сам: от самото начало, по собствените идеи, с безкрайните проби и грешки, от простото към сложното... Така след безкрайни опити (и време) ще имаш и действаща конструкция, и безкрайни идеи за следващо занимание, свързани не само с идейната първоначална контрукция.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 431
  • Населено място: България
« Отговор #5 -: 05 Май, 2021, 23:36:36 »
Така след безкрайни опити (и време) ще имаш и действаща конструкция, и безкрайни идеи за следващо занимание, свързани не само с идейната първоначална контрукция.
  ++

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #6 -: 06 Май, 2021, 07:26:45 »
Може да споделиш идеите си, които са интересни и биха определили насоката на дискусията.

Приемникът е част от по-голям проект и ако се фокусирам само върху него ще изпусна главната цел.
На този етап си мисля, че по-добре ще бъде да започна с нещо 1:1, колкото да проверя концепцията.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |