| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: "къстъм" разширителни карти  (Прочетена 4062 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
"къстъм" разширителни карти
« -: 25 Април, 2021, 16:40:38 »
Да се включим, но малко са хората с твоя талант за изнамиране на стара идеално запазена изчислителна техника.

Аз обаче искам да споделя нещо от един раздел който често се пренебрегва, а това е огромния брой различни "къстъм" разширителни карти за тогавашните компютри които са разработени от различни малки предприятия. Тази платка я намерих в една стара кутия на баща ми. Правена е от него някъде през 1988 - 1989 г. и поне до колкото той си спомня представлява контролния софтуер за някакво измервателно устройство което са разработвали.

Тъй като мисля да я използвам за разни експерименти на интерфейс на моя Правец 82 с ESP32, слагам я тук преди да я изпразня ако на някой му е интересно как е изглеждала една такава разширителна карта.
« Последна редакция: 29 Април, 2021, 12:33:31 от Gabo »

Неактивен RETROTRONICS.info

• Квантов електрон
  • Публикации: 335
Re: "къстъм" разширителни карти
« Отговор #1 -: 25 Април, 2021, 17:29:55 »
Тъй като мисля да я използвам за разни експерименти на интерфейс на моя Правец 82 с ESP32, слагам я тук преди да я изпразня ако на някой му е интересно как е изглеждала една такава разширителна карта.

Аз бих си я оставил така. Има съвременни експериментални платки за Apple/Правец, които може да се използват...
« Последна редакция: 29 Април, 2021, 12:33:52 от Gabo »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #2 -: 25 Април, 2021, 17:58:47 »
И аз доста се колебах дали да не я оставя така, обаче в крайна сметка реших че е по-добре да прави нещо в Правеца отколкото да стои в чекмедже. Също някак си дава една ретро визия, даже и да има нещо по-съвременно по нея.
« Последна редакция: 29 Април, 2021, 12:34:01 от Gabo »

Неактивен Koceto8_5

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 53
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #3 -: 26 Април, 2021, 11:53:57 »
Тъй като гледам eprom-ите най-вероятно вече са осветени и информацията на тях няма да е релевантна. Иначе би било интересно каква точно програма съдържат и дали с тази карта Правеца директно буутва при включване съответния софтуер на тях.
« Последна редакция: 29 Април, 2021, 12:34:10 от Gabo »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #4 -: 26 Април, 2021, 12:49:03 »
Мисля че си прав. Май се ботва от нея ако я сложа в слот 1, 4, 5, 6 или 7, защото на екрана излизат мигащи букви. Ако е в слот 2 или 3 компютъра се ботва нормално. Ако извадя чипа D1 на картата от цокъла и го оставя празен също компютъра се ботва нормално.

Имам и комплект резервни РОМ чипове от един друг Правец 82. Да дънната платка ако сменя D0 с резервния, курсора на Бейсик се променя от ] на Щ. Пробвах да сложа този D0 които изписва Щ на мястото на F1 чипа на картата. Компютъра се ботва нормално, но курсора не е Щ, което означава че зарежда Бейсик от неговия си РОМ, демек не се ботва от картата. Пробвах също да сложа D8 в цокъла на D2 и E0 в цокъла на D3, пак същата работа - компютъра се ботва нормално, но не показва Щ.

P.S. На гърба на D1 чипа:
« Последна редакция: 29 Април, 2021, 12:34:21 от Gabo »

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
    • eshop-bg
« Отговор #5 -: 27 Април, 2021, 22:44:43 »
Цитат
Тъй като гледам eprom-ите най-вероятно вече са осветени и информацията на тях няма да е релевантна.

Повтарям се за пореден път - това са "митове и легенди" ширещи се из интернет пространството и разпространявани от хора, които най-вероятно през живота си не са записали или изтрили поне един EPROM! Това не е фото лента или фото хартия за да се "освети" при минимален досег със светлина. Един нормално записан нов EPROM може да бъде оставен на пряка слънчева светлина и сигурно и след месеци няма да има проблем със записа, навремето, когато "изтривачки" не се намираха(защото бяха по второ направление) е пробван и този вариант за триене - е НЕ СТАВА! Ако пък е оставен в домашни условия в някоя кутия без светлина е по-вероятно да се скапе от времето през което отлежава.
А относно странните смени и проби с чипове и т.н. - колеги, моля прочетете малко. Има достатъчно информация за Правец 82 или Apple II, как точно работи с периферията. А и без схема на конкретната карта е пълна безсмислица това упражнение.
« Последна редакция: 29 Април, 2021, 12:34:31 от Gabo »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #6 -: 27 Април, 2021, 23:26:21 »
Схема нямам, а и не си заслужава да я свалям. Пробите не ми струват нищо, правя ги за и със кеф, както и всичко друго около Правеца. Иначе картата даже и диагностичните програми които въртях не я виждат (за разлика от CFFA3000 която виждат), което означава че може да е повредена, недовършена, или изобщо да не е била направена както трябва. Затова и ще бъде изпразнена и оползотворена за нещо ново.

Иначе има голяма разлика между изтриване на UV ЕPROM, където всички нули трябва да станат на единици и корумпиране, където само една е достатъчна. Така че аналогията не е валидна.
« Последна редакция: 29 Април, 2021, 12:34:42 от Gabo »

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
« Отговор #7 -: 29 Април, 2021, 00:23:37 »
Схема нямам, а и не си заслужава да я свалям. Пробите не ми струват нищо, правя ги за и със кеф, както и всичко друго около Правеца. Иначе картата даже и диагностичните програми които въртях не я виждат (за разлика от CFFA3000 която виждат).

Диагностичните програми "виждат" това за което знаят че съществува или има стандартна сигнатура , така че най вероятно няма да "видят" нищо .

Ао имаш програматор поне прочети чиповете преди да ги изтриеш .

Относно изтриването или промяната на бит някъде в ЕПРОМ-А , от моят скромен 35+годишен опит с ЕПРОМ-и нямам такъв който си е променил информацията от седене без лепенка , но винаги има първи път ( като се замисля обачеимам  не-малко FLASH РОМ-ове които са си променяли някой бит от седене или кофти захранване) .
« Последна редакция: 29 Април, 2021, 12:34:52 от Gabo »
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 29 Април, 2021, 08:41:05 »
Диагностичните програми "виждат" това за което знаят че съществува или има стандартна сигнатура , така че най вероятно няма да "видят" нищо .

Ако имаш програматор поне прочети чиповете преди да ги изтриеш .

Относно изтриването или промяната на бит някъде в ЕПРОМ-А , от моят скромен 35+годишен опит с ЕПРОМ-и нямам такъв който си е променил информацията от седене без лепенка , но винаги има първи път ( като се замисля обачеимам  не-малко FLASH РОМ-ове които са си променяли някой бит от седене или кофти захранване) .

За идентификация използвам Apex II. За карти правени през 21-ви век ми дава "Unknown card" и ме пита за името. Следващия път вече я знае.

Чиповете нямам намерение да ги изтривам, защото не само че нямам програматор, но и нямам достъп до достатъчно силна UV светлина която може да ги изтрие без да отнеме месеци.
« Последна редакция: 29 Април, 2021, 12:35:04 от Gabo »

Неактивен Koceto8_5

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 53
« Отговор #9 -: 29 Април, 2021, 10:43:00 »
В някой салон за красота, лампите дето ползват за маникюра може и да свърши работа за изтриването на епром-ите.
« Последна редакция: 29 Април, 2021, 12:35:13 от Gabo »

Неактивен joro

• Квантов електрон
  • Публикации: 151
« Отговор #10 -: 29 Април, 2021, 12:17:04 »
Напълно прав е NKK   за  EPROMовете. Дори имаше в началото TMS2516
наTEXAS INSTRUMENTS след запис ставаха направо "неизстреваеми", много трудно
се триеха дори с фабрична  "изтривачка"Руските РФ2 бяха същите.
« Последна редакция: 29 Април, 2021, 12:35:23 от Gabo »

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 588
  • Населено място: град Добрич
« Отговор #11 -: 03 Май, 2021, 22:47:42 »
Събрал съм една дузена руски епроми и нито един не мога да изтрия , пригтвил съм ги за скраб.С часове  съм ги държал на мощна уве лампа ама триене - няма .Най вероятно са развалени!

Неактивен joro

• Квантов електрон
  • Публикации: 151
« Отговор #12 -: 04 Май, 2021, 08:59:49 »
Сега се сещам .Вземи една живачна лампа 125 вата.Счупи балона
внимателно  и остава вьтрешната част .Включия кьм 220v в пьрвите
 минути светлината е синкава в този период се трият промове .
Опитай може да има резултат за руските промове.Лампата се
включва през дросел.Руските епромове са много упорити

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
« Отговор #13 -: 04 Май, 2021, 09:03:50 »
Едно предупреждение - в първата минута от прогряването тези лампи излъчват твърди UVC лъчи, които може и да трият добре памети, но освен това йонизират ударно въздуха, генерират обилно озон (т.е. е хубаво да се проветри) и трябва да бъдат покрити и да не се гледа в тях, защото деградират клетките на ретината доста бързо. Освен това внимавайте и да не пипате балона с пръсти, мазнините предизвикват спукване след загряване и живака ще се разлети навсякъде. Успех с триенето!  :hi:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
« Отговор #14 -: 04 Май, 2021, 22:58:57 »
Събрал съм една дузена руски епроми и нито един не мога да изтрия , пригтвил съм ги за скраб.С часове  съм ги държал на мощна уве лампа ама триене - няма .Най вероятно са развалени!

Различните производители препоръчват да се изтриват епром-ите с лампи с различна дължина на вълната , ако нямаш истинска лампа с подходяща дължина на вълната то изтриването става доста по-бавно или дори невъзможна а и има дори опасност да се повредят епроми-те.

Понаписал съм доста и руски епроми и по спомени съм имал проблеми с записа но почти никога с изтриването но съм ползвал фабрични лампи произведени за тази цел . В къщи ползвам самоделна бактерицидна лампа и нямам проблем но не съм трил с нея руски чипове ( имам и живачна със счупен балон която също изтрива но по-бавно ).

"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
9989 Прегледи
Последна публикация 23 Март, 2020, 16:13:40
от sve
29 Отговора
24504 Прегледи
Последна публикация 28 Септември, 2015, 21:39:39
от сашо
12 Отговора
10436 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2017, 01:31:32
от GRIDLIC
3 Отговора
5915 Прегледи
Последна публикация 12 Декември, 2018, 20:27:39
от GRIDLIC
1 Отговора
3373 Прегледи
Последна публикация 10 Октомври, 2020, 00:47:41
от GRIDLIC

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |