| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Феритно лепило  (Прочетена 2450 пъти)

0 Потреб. и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Re: Феритно лепило
« Отговор #15 -: 23 Април, 2021, 08:16:49 »
Много са тънки за клечки за зъби, по-скоро нещо тънко и здраво, пластмасови или гетинаксови плочици + лепило.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3554
  • Населено място: Варна
« Отговор #16 -: 24 Април, 2021, 18:52:38 »

:good:
Брех каква феритна пръчка!

Провери сам ще се убедиш.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #17 -: 24 Април, 2021, 22:28:33 »
Наистина са тънки колкото лист хартия друго не влиза. Залепих я с каноколит и от клечла за зъби изрязах съвсем тънки люспи и ги натиках в шлиците и ги залях с лепило. Мисля стана достатъчно здраво. Сега се занимавам с превключвателите, не контачат и са клеясали. Пуснах го има само шум като на УКВ и толкоз. Като стане ще го снимам.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 274
« Отговор #18 -: 25 Април, 2021, 12:26:30 »
Малко да ви разсмея: Преди много години работих в единствения (тогава) сервиз за транзисторни приемници. Та идва един фатмак и носи японси джобен апарат със счупен ферит на антената и ми носи един графитен електрод (използваха се в киномашините тогава) и вика - ето намерих резервна част, само да я смените! Между другото по онова време феритните пръчки почти не се намираха, дори в складовете на "Фина механика" - единственото предприятие тогава за такива ремонти. "Телевизионни и радиосервизи" се появи по-късно. А думата каноконлит се появи 20г след тези събития.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #19 -: 25 Април, 2021, 12:49:15 »
Да, върна ме в годините когато работех на черно като техник и ходех по домовете да ремонтирам телевизори и всякаква домакинска техника. Толкова истории имам, че книга мога да напиша. Особенно от мургавите братя такива уникални исцепки има дето съм се смял с часове. Да споделя и аз една;
По това време бях студент в свободния университет във Варна и едновременно работех в един сервиз, който беше в една къща на гърба на фото Луна до образцов дом. Шефовете бяха завзели монтажа на сателити и то е ясно кои бяха редовната клиентела. Та носи един мургав един касетофон за ремонт и казва.
- Бате да го опраиш не работи. Аз го ремонтирах казва обаче пак не ще да работи.
Отварям го и що да видя, марка не помня но беше от тия дето окабеляването е запоено за платката на пистони. Взел нашия скъсал всички жици и както са с изолацията ги захванал за пистоните с изолирана медна тел. Едвам се здържам да не прихна в бурен смях и съвсем сериозно го питам.
- Добре, скъсал си жиците скъсал си ги, захванал си ги за пистоните, ама защо със изолирана медна тел.
-Е как защо, да не стане късо ва бате, и се ухили с 32 зъба доволен от отговора си.
Изпратих го  и след това половин час съм се смял,"да не стане късо ва бате".

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #20 -: 25 Април, 2021, 14:02:14 »
Ето как я залепих
145976-0145978-1145980-2

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 274
« Отговор #21 -: 29 Април, 2021, 17:28:41 »
Добре е станало. Руснаците с каноконлита правят нещо като армировка със ... сода. Посипваш сода и капваш каноконлит - содата хем се разстваря, хем се спича. Много помага при лепене на пластмаса, напримел счупени стойки.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #22 -: 09 Май, 2021, 17:49:03 »
Така и не можах да намеря схема на това радио. Разпарчадосах го и се оказа едно счупено перо на превклювателя. Запоих парчетата и дано стане. Беше окислено всичко. Стигнах до реновиране на електролитите. И попаднах на едни въшки дето виждам за първи път. Та искам да питам ако сте ги виждали вече. Това електролити ли са и може ли да се смята червения край "+" а черния "-"? На тях и на платката нищо не пише освен DC на кондерите.
146556-0146558-1

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • LZ1SWE
« Отговор #23 -: 09 Май, 2021, 19:32:03 »
Това електролити ли са и може ли да се смята червения край "+" а черния "-"?
:good:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен argonavt

• Квантов електрон
  • Публикации: 223
  • Населено място: Ботевград
« Отговор #24 -: 09 Май, 2021, 21:40:46 »
Да , това са електролилити . Червената част е плюса . Всички такива се сменят задължително !
0889 926 079 / 0723 66 447

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #25 -: 10 Май, 2021, 06:21:21 »
Благодаря за отговорите. Толкова радиа съм поправил и електроника, те та такива не бях срещал. То човек се учи докато е жив де та и аз продължавам да се уча на нови неща. Предположих че са електролити но за по-сигурно попитах.  :drinks:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #26 -: 10 Май, 2021, 13:18:19 »
Също за допълнителна сигурност преди отпояване, можеше да премериш напрежението върху тях. Поне за някои това ще послужи като ориентир.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |