Здравейте. Много от колегите ми са ловджи. Поставили са ловни камери да наблюдават дивеча.
Камерите работят година две и дават дефекти, които са свързани почти винаги със захранването им.
От тях голяма част са с изгорял или пробили стабилизатори на напрежение.
Ако преминалото по високо напрежение е стигнало до процесора,то камерата е за изхвърляне.
На много от тях пише 9 волта. Понеже не намират такива акумулатори,слагат 12 волтови.
Пробвахме със стабилизатори на 9 волта с lm7809(загуби под формата на топлина).
Пробвахме с понижаващи модули(dc/dc step down) но поради нестабилната работна честота камерите се бъгват-започват да изпращат снимки постоянно, рестартират се и подобни.
Въпросът ми към вас е : някой има ли идея как да се осигури оптимално захранване на 9v.
На повече от камерите имат и панели които дават 10-12в на сянка,17-19v на пряко слънце.
Mощността е минимална. Лампа с нажежаема жичка 12V - 0,5W без пряко огряване не свети.
Вторият ми въпрос е някой може ли да предложи опростена защита на акумулатора от презареждане в летните слънчеви дни(най често е гелов акумулатор на 12v 7ah).
Например ценер на 14в с реле и товар на единият му контакт (когато изключи релето панелът да не остава без товар).