Здравейте!
В това заснежено и студено време реших да ви покажа още една машинка, която борих миналата година. Нали знаете, че имам слабост към преносимата техника? Та, лани се яви обява, че се продава прносим магнетофон Тесла плуто (после разбрах, че идвало от Плутон). И понеже и той е от категорията на репортите, много ме заинтригува какво пък са правили чехите в онези години и го купих (със съветските ухери ви запознах наскоро). Външно запазен, без липси, но освен външно и вътре беше страшно мърляв, а и липсваха доста неща. Беше с един разтеглен ремък, без два транзистора, двата потенциометъра барабар с конзолите им, счупен превключвател, и без захранващ блок!
Това е модел ANP404, произвеждан 1970-71г. и е наследник на модела Уран ANP401, правен 1966-69г. Основната им разлика е че 404 е с електронно управление на двете скорости, докато 401 е с механично.
Започна търсене на информация, потенциометри, ремъци, транзистори. Най ме затрудни захранващия блок AYN401, който купих от Германия на цена колкото магнетофона, но пък чехите ги предлагаха на двойно по-голяма!?
После рутинните оперции, естествено смяна и на електролити, но за пъв път за мен "избелване на пластмаса".
Ако има някъде и Уран, казвайте. И няколко снимки: