| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: питане за индикаторна лампа  (Прочетена 1946 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
  • Публикации: 462
  • Населено място: Пловдив
питане за индикаторна лампа
« -: 28 Януари, 2021, 17:40:01 »
Здравейте,
правя си лампово усилвателче и му слагам индикаторна лампа EM84 . Четох че решетката и (1во краче) е входа и се свързва към аудио сигнала . Така обаче движението и е много малко , иска ми се почти да се  затваря при по силни тонове . Миля да я свърща през резистор към анода на предусилвателната част на крайната лампа , дайте мнение - ще върши ли работа така   :)   

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Re: питане за индикаторна лампа
« Отговор #1 -: 28 Януари, 2021, 18:10:54 »

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 28 Януари, 2021, 18:32:17 »
Благодаря , виждам Валери я е доизпипал схемата която щях да ползвам , супер  :)  :drinks:

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #3 -: 28 Януари, 2021, 18:52:15 »
Много добра чувствителност има  :) .
Успех.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 28 Януари, 2021, 20:08:23 »
Благодаря . Получи се , сега е в пъти по добре  :)   За моя случай обаче  се наложи да променя стойноста на 2 мега омовия резистор на 0,68 М за да се получи както исках . Ще пусна снимки като направя кутията . Понеже за пръв път правя усилвател реших да е моно , но като гледам колко добре стана - в близко бъдеще ще направя по мощен  стерео  :D   :drinks:

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 28 Януари, 2021, 20:25:52 »
Дай снимки да го видим  :) , по коя схема си го реализирал.
 ::)

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #6 -: 28 Януари, 2021, 21:20:43 »
Офф да не останете разочаровани само :) Моно , 5 вата от  телевиор по схема на НЧ усилвател за опера 1 , понеже ползвам ECL82 за крайна лампа .

Така , усилвателчето го сглобих на  оглозгано шаси от телевизор кристал , за да може звука да е кристално чист  ха ха  :D  Понеже за подгрева на лампите ползвам 12 волта траф , сложих за товар крушка от кола 21 вата свързана последователно с отоплението . Самите лампи не мога да ги свържа последоватено защото са с различна консумация .

Нямам нови електролити в момента затова временно хванах един стар който се вижда :) Ще го махна после ... Мисля да му правя дървена кутия , даже вече съм измислил дизайна  :)

За терминалите на трафа ще направя нещо по въпроса , най вероятно някакво капаче да не пипне някой там  8)

Почвайте с подигравките  ха ха :D  :drinks:

Неактивен bycec

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 43
  • Населено място: Габрово
« Отговор #7 -: 28 Януари, 2021, 21:25:21 »
Това с крушката за баласт не ми харесва.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 28 Януари, 2021, 21:28:38 »
Това с крушката за баласт не ми харесва.

Ами ако трябваше да слагам съпротивление трябва да е около 15тина вата ... Което е доста :)

Идеята ми беше да направя от нищо нещо . Мен доста ме радва  :)

Между другото - във радиото ми wega 759 отоплението е изпънено по същия начин - крушка за баласт . Викам си щом там са сложили значи няма проблем и аз да опитам .

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #9 -: 28 Януари, 2021, 22:15:57 »
Ако свири добре и няма брум, наслаждавай му се, така се започва. Иначе, едва ли е повече от 1-2 вата според мен, тази лампа не може да изкара 5 вата.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 28 Януари, 2021, 22:19:27 »
Свири даже доста добре :) Не знам , по спомен знам че усилвателя в операта е 5 вата , но може и да се бъркам ...

Да попитам нещо разбирачите за бъдещия ми проект . Какво трябва да сглобя за да стане приемлив двуканален усилвател за китара ? Имам доста крайни лампи от ТВ PL500 , ще вършат ли някаква работа ? Не съм много наясно китарата какъв импеданс е и т.н. ...

Приемам всякакви предложения  :)

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #11 -: 29 Януари, 2021, 07:48:59 »
Ако ще правиш звукови усилватели, търси си звукови лампи. Не че другите няма да свирят, но..... PL500 НЕ Е такава! 6П14П са достъпни и стават въпреки всичките им кусури. EL84, ECL82, ECL86, PCL82, PCL86,  да не споменавам EL36, 6L6 и другите като тях- винтидж и скъпи! Предусилвателни за китара-задължително ЕСС81, ЕСС82, ЕСС83, ЕСС88, 6Н2П, 6Н3П, 6Н23П  в зависимост коя в кое стъпало е. Лампите от Р серията са малко по-непопулярни заради шибаното отопление, но и те се озаптяват. Иначе и те са конструирани за звук, но за схема с последователно свързване заради идеята да се бяга от мрежовите трафове. Схеми и информация в нета колкото искаш, стига да имаш време да се ровиш. Ако на първо време 3-4W те устройват за китарата, мога да се разтърся за схемата, която аз правих на сина ми следващата седмица.
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1952
« Отговор #12 -: 29 Януари, 2021, 07:56:50 »
Цитат
Какво трябва да сглобя за да стане приемлив двуканален усилвател за китара
Трансформатори

Неактивен Петко

• Квантов електрон
  • Публикации: 445
  • Населено място: Чирпан
« Отговор #13 -: 29 Януари, 2021, 08:03:07 »
Добре ти се е получило, този малкият траф е само за отопление предполагам. Анодното директно от мрежата ли е. Така е опасно Кънчо е прав трансформатори.   :bravo:  :bravo:

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #14 -: 29 Януари, 2021, 11:09:25 »
Ако на първо време 3-4W те устройват за китарата, мога да се разтърся за схемата, която аз правих на сина ми следващата седмица.

Може да я погледна , да . Малко слабичко ми се струва обаче . 

Този малкият траф е само за отопление предполагам. Анодното директно от мрежата ли е. Така е опасно Кънчо е прав трансформатори.   :bravo:  :bravo:

От мрежата е  . Има изправител в дясно на трафа , а самият той е само за подгрева - да :)

За трансформаторите , захранващи имам ТСА-270-1 и ТС-200-1М , все някой ще стане , все пак телевизорите имат подобни напрежения , не вярвам даже преправка да искат . Повече ме притесняват изходните трафове , там трябва да мисля нещо  :) Аз имам , но са като на това усилвателче и едва ли ще станат за нещо по мощно .

Инъче от гореописаните предусилвателни и усилвателни лампи имам  . Преди време гледах едно видео където усилвател беше направен с 6П36С , затова ми стана итересно с PL500 дали ще стане , понеже са за една и съща цел  :)
« Последна редакция: 29 Януари, 2021, 11:14:53 от kortex »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |