| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Балкан  (Прочетена 7057 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
  • Населено място: София
Re: Балкан
« Отговор #60 -: 23 Април, 2021, 18:37:09 »
Видях че си написал много широк диапазон на девиация. Напиши при каква девиация са тези маркери.
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #61 -: 23 Април, 2021, 18:49:41 »
Всъщност, неговият вобелгенератор не използва трионообразно напрежение от осцилоскопа, а само му подава синхроимпулс за да го синхронизира. Освен това, няма никакви маркери.

Кънчо, ако искаш да свалиш графика, ще е най-лесно да зададеш фиксирана честота и да я променяш ръчно, като мериш напрежението на изхода с волтметър, без да ползваш осцилоскопа. Разбира се, АРУ трябва да е блокирано

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
« Отговор #62 -: 23 Април, 2021, 19:00:55 »
Е тогава не е никакъв Вобелгенератор. Без честотен модулатор не става. В честотния модулатор влиза сигнала от генератора и падащото трионообразно напрежение от осцилоскопа. Да може да преминеш на статично вобулиране както ти казва Колегата. Аз съм снимал графиката за статично вобулиране и упътването от книгата, има я тук във форума. Ама ти всъщност имаш книгата на 269стр.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #63 -: 26 Април, 2021, 10:33:43 »
По-скоро колегата каза, че не използва външно трионообразно, а синхронизира осцилоскопа по вътрешния си генератор със синхроимпулс. Съвсем естествено е, че е вобел генератор, иначе няма как да изкара характеристиката.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1952
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #64 -: 26 Април, 2021, 11:24:44 »
 GRIDLIC генератора който ползвам е описан в тази тема
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=12612.30
Не е класички Вобел генератор, но върши работа. От сега нататък за да не те подвеждам, че го наричам Seep Generator.
Много ме кефи как я наричаш "Книгата", моля те помисли и за останалите хора които четат форума. Те няма от къде да знаят коя книга цитираш ;)

Радиото работи много добре и вече е в кутията. Не ми се  занимава да подреждам отново опитната постановка за сваляне на характеристиката, но ако държите ще го направя по метода на NHB, то май така беше описано и в книгата.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #65 -: 26 Април, 2021, 13:54:44 »
Не мисля, че е необходимо при АМ такова прецизно настройване. Мисълта ми е, че обикновено просто кръговете се настройват на максимум при сигнал с междинна честота и толкова. Техният качествен фактор дава необходимата ширина на лентата. При някои по-сложни МЧУ с регулируема лента и по-сложни филтри, наистина може да се наложи вобулиране за адекватна настройка, но мисля, че в случая не е необходимо. И термина на английски е sweep generator, просто е изпаднало w. Но то е същото, та нека си е вобел генератор, но да се уточни, че е самоделка.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
« Отговор #66 -: 26 Април, 2021, 13:58:09 »
Да видях го. Аз се занимавам само с лампови схеми на генератори и това устройство не ми е познато. Търся схема на този лампов "Честотен Модулатор" цитат: Визуалният метод се е прилагал и по рано в радиоремонтната техника. Някой от старите измервателни уреди за тази цел, например "Честотен Модулатор" на PHILIPS още се намират тук и там в нашите лаборатории. Днес такива уреди, които сами не генерират сигнали, а само служат за честотна модулация с определена регулируема девиация се наричат Воблери. Ако намери някой схема в по старата литература да пише.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #67 -: 26 Април, 2021, 18:43:57 »
Понеже първият въпрос на origo всъщност беше каква е ширината на честотната лента на МЧУ при двугърбата крива, оттам се тръгна към сваляне на АЧХ на усилвателя. Но принципно не е нужно да се сваля цяла АЧХ, за да се определи ширината на лентата. Достатъчно е да измериш амплитудата на изхода в в средата на кривата (А) и изменяйки честотата, да намериш при каква честота вляво от левия максимум и вдясно от десния максимум, амплитудата става(0.7 Х А). Разликата между тези две честоти ще даде ширината на лентата. Не те подстрекавам пак да свързваш апаратурата, това не е важно за никого. Просто по принцип...

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #68 -: 27 Април, 2021, 08:09:38 »
Да преминем на задния капак.

Заден капак нямам и търся. Моля ако някой има излишен да пише.
Интересното е, че задния капак е на около 10см от шасито. Не мога да разбера как са изкарани на него буксите за антена и грамофон.
Ако не намеря капак, че изработя нов. Стига да намеря дебела мокава.

Моля ако някой има комплектен Балкан да ми направи снимки.

Друго което ми трябва е отливка на надписа.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #69 -: 29 Април, 2021, 10:49:21 »
Обявявам радиото за завършено с изключение на задния капак за който ще разкажа когато съм готов.

Напомням, че радиото се появи в един склад в Ихтиман и благодарение на YAN се сдобих с него само за 40лв.

След като влезе вкъщи, веднага започнах разглобяването.
Свалих скалата, хартията зад скалата, трансформаторите и асфалтовите кондензатори.
Последва обилно измиване с обезмаслител и топла вода.

Подмених повечето асфалтови кондензатори, като в тръбичките им поставих нови.
Пожалих само кондензаторите в АРУ, в решетката на EM80 и 22n преди потенциометъра за усилване.
На тези места кондензаторите не са натоварени с високи напрежения и евентуален пробив няма да нанесе поражения.
146145-0

Последва почистване и смазване на контролните органи:
Потенциометъра с мрежовия ключ, въздушния кондензатор и галетните превключватели.

Последва сглобяване и оживяване и настройка.

И накрая грамофона и игличката.

Представям ви един клип на работата му

Добавям снимки и схема чертана в Splan7

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1214
« Отговор #70 -: 29 Април, 2021, 11:57:45 »
Радиото изглежда много добре.
Както ти обещах моят Балкан те очаква
да си направиш снимки и всичко каквото те интересува

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #71 -: 29 Април, 2021, 13:05:34 »
Забравих да кажа, че кутията само е почистена и намазана с медикс за мебели.
Смятам, че така ,автентична, изглежда по добре.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 588
  • Населено място: град Добрич
« Отговор #72 -: 16 Октомври, 2023, 18:14:38 »
Писах коментар на видеоклипа  на колегата rolling_heads ,че ми трябва детайлна хубава снимка на долната част на рамото където е образуван автостопа.Защото моя грамофон го взех със руско рамо хванато ужасяващо.И паралелно пуснат кабел с калпазанче от нощна лампа изведено отгоре грамофона!
С течение на годините намерих две кафеви оригинални рамена с дози,но в насипно състояние .Като съм ги свалял от разни грамофони съм събрал долните части с една тел и тиксо за да не се изгубят.
От долу има захващаща пластина с винт и гайка и още две които управлеват лоста за автостопа.Не знам дали са две или една?Понеже съм забравил всяко  от моите рамена дали има пластина ,или едното е било без пластини, а фабрично  другото е било с две една върху друга. може и липси да имам?
Иначе шасито ми е като ново едва го извадих от Балкана.Самият Балкан е страшно запазен.
Има два вида дози за тези шасита ps17-с алуминиев обков магнитна с намотка вътре и т.н. Втората е бялата vk-031 с пиезокристал вътре и отляти тежести в пластмасата за да е тежка като другата и да пасва на рамото като грамаж.Уникално колекционерско шаси.За това искам да го възстановя до фабричният му вид.
« Последна редакция: 16 Октомври, 2023, 18:22:24 от lopesbroko »

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #73 -: 16 Октомври, 2023, 21:36:03 »
Напомни ми утре да прегледам

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 588
  • Населено място: град Добрич
« Отговор #74 -: 17 Октомври, 2023, 18:45:04 »
Имам едно бакелитено рамо без копчето, мога да го подаря на някой колега ако му трябва.Мярнах някъде назад ,че колега търси такова рамо от супрафон?
-------------------------------------------
Кано започна да възстановявам Балкана,видях,че има EBF85,мисля,че няма да има проблем да сложа EBF89,защото имам нова и ако се наложи да я сменя.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |