| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Балкан  (Прочетена 7058 пъти)

0 Потреб. и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1952
  • Населено място: Пловдив
Re: Балкан
« Отговор #45 -: 21 Април, 2021, 08:37:01 »
Борбата продължава с пълна сила.
Стигнах до грамофона.
Търся платер. Ако някой има за продаване или подаряване, да свирне.
145752-0

Първо се оказа , че едната намотка на мотора е прекъснала :master2:. Добре, че имам донор и мотора му е здрав.
После от двете дози ни една не работи. ??? В момента експериментирам трансплантация на кристал от друга доза.
145748-1
145750-2
Дано се получи.

Преместих входа на грамофона след съпротивлението 220к. Така ще е по далеч от детектора и ще имам по голяма чувствителност на грамофона.

Има обаче един проблем, който не мога да измисля как да реша.
Когато превключвателя е на позиция Грамофон, високочестотната част не се изключва напълно и през нея проникват смущения, които се чуват тихо.
Има останал един свободен превключвател на галетния ключ (оградих го с червено )
Как да го използвам, така че да елиминирам проникващите шумове.
Да спра анодното към EF85 или да замася някъде  ???

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #46 -: 21 Април, 2021, 10:51:20 »
Оригиналната доза на червеното рамо не е ли налична? Имай предвид, че тя е някакъв тип магнитна доза с намотка, или може би дори динамична, не съм сигурен кое трепти спрямо кое. Та очаквания сигнал от нея може би е с по-малка амплитуда от този на пиезо дозите. Друг е въпроса, че е по-вероятно иглата и да е износена отвъд използваемост. Имай предвид също, и че работният натиск на това рамо е 10 грама, доста по съвременните стандарти. Естествено самата доза е много тежка, и махайки я, вероятно ще трябва да се коригира пружината за да имаш положителен а не отрицателен натиск. Интересното е, че виждам от цилиндричните пиезо дози които имаше на руските шасита RemR интересно с каква цел са снимани те. Такава ли мислиш да присаждаш? Има едни китайски евтини пиезо дози стерео, може от тях да се окаже по-добре. Прекъснатата намотка на мотора не я хвърляй още, може да се окаже, че е прекъснато близо до изводите, и може да се ремонтира.
Поздрави!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #47 -: 21 Април, 2021, 13:21:27 »
Цитат
Оригиналната доза на червеното рамо не е ли налична
Цитат
После от двете дози ни една не работи.
Имам предвид, че имам две оригинални дози.

Цитат
Имай предвид, че тя е някакъв тип магнитна доза с намотка, или може би дори динамична, не съм сигурен кое трепти спрямо кое
Според мен си е чисто пиезокристална

Цитат
Интересното е, че виждам от цилиндричните пиезо дози които имаше на руските шасита RemR интересно с каква цел са снимани те. Такава ли мислиш да присаждаш? Има едни китайски евтини пиезо дози стерео, може от тях да се окаже по-добре
Ще вграждам в оригиналната доза кристала от тази на снимката. Ще видиш какво съм замислил

Цитат
Прекъснатата намотка на мотора не я хвърляй още, може да се окаже, че е прекъснато близо до изводите, и може да се ремонтира
Ако беше така, даже нямаше да споменавам за такъв проблем.

Митко, преди две страници ме посъветва :
Цитат
Все пак е добре да снемеш и напишеш стойности за ширина на честотната лента на -3 децибела в двата случая.
Вероятно не си видял, но
Цитат
Митко може ли насоки относно снемането на графиката.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #48 -: 21 Април, 2021, 16:10:06 »
Абе прочетох аз, обаче не знам как се работи с този уред с който снемаш характеристиките и не мога да дам реално смислени съвети. Ще трябва да разгледам по-подробно за да дам смислен и полезен отговор.
Това, че дозата за това рамо при теб е пиезокристална е много интересен феномен! Тъй като имам същото шаси Супрафон, продавано като отделен грамофон в собствена кутия, при което същото това червено рамо е сменено с по-новото бяло тип змийска глава. Та преди години от старото рамо, разглобих дозата (в алуминиев корпус) и отвътре излезе една прозрачна макара с намотка с МНОГО навивки с тънък проводник, и един магнит. Супер груба конструкция но 100% магнитна/динамична доза. Значи се оказва, че в еднакъв външен вид е имало повече от една конструкция дози!
Относно ремонта на тази - сигурно ли е, че пиезокристала е деградирал и не работи? Да не би проблема да е само в нарушен контакт с изводите? Защото старите пиезокристални дози са доста издържливи.
Поздрави, и успех!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #49 -: 21 Април, 2021, 16:30:39 »
Цитат
Относно ремонта на тази - сигурно ли е, че пиезокристала е деградирал и не работи?
Счупени са :(
Довечера ще кача снимки. Моите дози са пластмасови

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #50 -: 21 Април, 2021, 17:15:50 »
Ето тук темата на колега от форума, където е снимана именно динамичната доза PS 17:
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=9891.0
Може да се опиташ да потърсиш от някъде нова такава, гледах, че една се е продала в BAZAR. Знам ли, може да излезе от някъде. Вероятно заради разликата в теглото спрямо пиезокристалния вариант, ще се наложи и корекция на пружината. Лично аз много тача тази доза, въпреки, че никога не съм имал шанса да я чуя как звучи.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #51 -: 22 Април, 2021, 08:16:52 »
Качвам обещаните снимки
Това е доза в оригинален вид. В пластмасата на тази има залети тежести. За съжаление не се сетих да снимам кристала преди да замине в коша. Беше строшен.
145837-0

Това е другата доза с трансплантацията
145839-1
145841-2

Както всички стари кристали и на този покритието от сребро беше заминало. Нанесох ново със сребърен проводящ лак.
Получи се много добре. Нивото на сигнала е достатъчно високо. Отношението сигнал шум от високата част стана достатъчно голяма, че да не се чува шумът.

Започвам да мисля как да коригирам оборотите на въртене, че сега са 34,25RPM.
Вътрешния диаметър на платера е 229мм, а на вала за 33RPM 5,5мм. Смятам да изработя нов вал на струг с по-малки диаметри, но първо ще направя изчисленията.

За вала за 33RPM получих диаметър 5,3мм
« Последна редакция: 22 Април, 2021, 08:45:28 от rolling_heads »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #52 -: 22 Април, 2021, 12:29:21 »
Мисля, че отклонението е малко и не си струва да коригираш. Това са ти точно +2.75% което е поносимо. Освен това имай предвид, че това е асинхронен мотор и оборотите му зависят от натоварването. Дали при пусната игличка върху плочата няма да влезе почти в норма?
Поздрави!

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #53 -: 22 Април, 2021, 22:06:22 »
Най-простият и лесен начин да намалиш размерите на вала е да го струговаш на място, докато двигателят  се върти. Разгледай това видео, за да схванеш принципа:

Неактивен silver_bolt

• Квантов електрон
  • Публикации: 103
« Отговор #54 -: 23 Април, 2021, 12:33:08 »
Подкрепям идеята на колегата NHB - правил съм го на руски шасита и върши работа. Взимаш една по-дребна шкурка, включваш мотора и стържеш. После чистиш старателно за да не се съберат стружки в лагерите на мотора.

За "фина" настройка си инсталираш на смарфтона приложение за мерене на обороти на грамофон. Има всякакви и за Андроид и за iOS. На моя дърт Самсунг съм му сложил едно "RPM Speed and Wow" - показва с огромни цифри на екарана директно каква е скоростта на въртене. За всеки случай го тествах и на грамофон с вграден стробоскоп и показва съвсем точно.
« Последна редакция: 23 Април, 2021, 12:41:53 от silver_bolt »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #55 -: 23 Април, 2021, 12:59:00 »
Ако няма жироскоп телефона това приложение не работи уви.
Така или иначе аз съветвам да се включи грамофона през регулируем автотрансформатор и да се тества какви са оборотите в режим възпроизвеждане при входно напрежение 210 - 220 волта преди да се пипа втулката. Защото ако после се наложи удебеляване е ясно, че вече няма как да стане.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #56 -: 23 Април, 2021, 14:14:12 »
Няма да барам оригиналния вал, ще изработя нов на струг.

Това е чертежа според изчисленията ми.
Ще пробвам и с приложението. Трябва да поставя телефона на плочата ли?

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #57 -: 23 Април, 2021, 14:39:02 »
Подкрепям идеята на колегата NHB - правил съм го на руски шасита и върши работа. Взимаш една по-дребна шкурка, включваш мотора и стържеш. После чистиш старателно за да не се съберат стружки в лагерите на мотора.

За "фина" настройка си инсталираш на смарфтона приложение за мерене на обороти на грамофон. Има всякакви и за Андроид и за iOS. На моя дърт Самсунг съм му сложил едно "RPM Speed and Wow" - показва с огромни цифри на екарана директно каква е скоростта на въртене. За всеки случай го тествах и на грамофон с вграден стробоскоп и показва съвсем точно.

Не съм казвал за никаква шкурка, нито за пила, камък от шмиргел и т.н. Струговането е с нож (резец), заточен и полиран като огледало. Ако ще се прави нов накрайник на струг, трябва да се стругова наведнъж, без сваляне и обръщане. Отворът трябва да е точен и да се пробие с по-малък диаметър и да се разстъргва до точно и плътно влизане на вала на мотора. Това 5мм нищо не значи. То добър стругар ще го знае всичкото това, но не са много...

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #58 -: 23 Април, 2021, 15:09:12 »
Цитат
Отворът трябва да е точен и да се пробие с по-малък диаметър и да се разстъргва до точно и плътно влизане на вала на мотора. Това 5мм нищо не значи. То добър стругар ще го знае всичкото това, но не са много...
За това не бях се сетил. Той моя стругар май не е много добър. Ще направим няколко опита и ще докладвам.

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
« Отговор #59 -: 23 Април, 2021, 16:35:19 »
По отношение на настройката с Вобелгенератора. Видях че си получил отметките върху осцилограмата. Значи трионообразното напрежение от осцилоскопа е правилно свързано към честотния модулатор на Вобелгенератора. Начертай върху милиметрова хартия трите осцилограми както са показани в книгата и графиката с отметките. Промени времето много е бързо така не може да се отчетат отметките. Плюс, Минус 25Khz.
« Последна редакция: 23 Април, 2021, 16:53:48 от GRIDLIC »
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |