Моята колекция от български радиоапарати, произведени преди 1944г.
Реших да представя моята колекция на части, обособени в отделни теми, тъй като мисля, че е по-прегледно. Преди време представих снимки на колекцията ми от радиоапарати в куфар. Макар и да предизвика интерес, темата не стана особено популярна, навярно поради своята специфика – все пак този тип апарати не са често срещани. Самият аз за сега се отказах да реставрирам тези апарати, тъй като от една страна липсват някои части, които са трудни за намиране или са доста скъпи, а от друга страна не се чувствам достатъчно уверен в себе си. Всичките събраните до момента апарати са доста и се постарах да направя някаква опис и класификация. За съжаление нямам много свободно време и по тази причина изложението на всичко може малко да се проточи.
В тази тема представям на вниманието на всички, които имат интерес, експонатите от друга една колекция, началото на която е поставена от баща ми и продължена от мен. За сега е сравнително скромна, но се надявам на нови попълнения. Някой от експонатите в нея все още не са установени с точност като марка и модел, други имат известни липси. Снимките на апаратите са във вида, в който са намерени. Някои от тях са в процес на реставрация, други чакат за части. В началото ще посоча списъка с наличните апарати, който ще актуализирам /надявам се по-често/. Всеки апарат ще бъде придружен със снимки в основните ракурси. Към всеки експонат ще се постарая да направя и кратко резюме, както и всичко, свързано с него. Някои от апаратите са показвани вече в други теми, други не са. Апаратите са подредени в списъка произволно, новите ще бъдат добавяни по реда на постъпване. Темата ще бъде постоянно редактирана, тъй като нямам възможност да направя всичко на един път. Ще бъда благодарен на всякакви коментари, идеи и предложения. Ще посоча липсите за всеки един апарат и ще бъда благодарен на всеки, който може да помогне в тяхното попълване срещу разумна цена. Едва ли има нужда да казвам, че също така търся и апарати, които нямам като модели.
Български преди 1944
1. Адмиралъ
2. Адмиралъ 419
3. Адмиралъ 2
4. Арена радио
5. Бралт 1 - с американски лампи
6. Бралт 2 – с Е серия лампи
7. Пиловски Габрово
8. Тулан голям стандартен
9. Тулан голям с друго шаси и кутия
10. Тулан 141 - батериен D21 серия
11. Неизвестен –с итал. шаси и амер.лампи