Телевизорът е работил почти без проблеми (отстраних студена спойка в тунера - не държеше избраните честоти), когато в най-горетщия ден това лято загуби синхронизация с припуквания и след няколко опита спря напълно. Прекъснал полупроводников предпазител към ТХО. Намерих ТХО, смених транзистора 2SD1878 (оригиналния си беше наред), 80% от електролитите, предпазителя (оригинален), презапоих 90% от спойките и ТВ тръгна идеално, но само за един час. След това отново същото - губи синхронизация, чува се припукване и спира. Като изстине, пускам, тръгва за 1 час и отново. Взех спрей "студ" и охлаждах елемент по елемент, включително и платката на кинескопа и ... нищо. Вярно, че ТХО-то, което смених, е в.у., но човека от който го взех се кълнеше, че е свален от изправен ТВ, на всичко отгоре ми прати и здрав предпазител от същото ТВ. Освет това, ако има пробив в него едва ли ще се възстанови, та да работи цял час. За неговото охлаждане отиде почти целия флакон студ.
Не ми е за телевизора, той си е изплатил цената отдавна, не съм и професионален телевизионен техник, но се занимавам с ремонти на други електроники и от спортна злоба ми се иска да намеря дефекта, пък после ако ще и в кофата за боклук да отиде (няколко случая съм имал - откривам дефекта, ремонтирам го и го оставям до кофата - без майтап, един портативен руски радиограмофон "Банга", полски приемник "Шаротка" - поправени зарадваха събирачите на скрап. "Бангата" имаше фабрично неправилно включен транзистор от крайното стъпало и, въпреки, че работеше, е мъчил слуха на собственика му в течение на години).
Имам съмнения за кинескопа (него не смея да охлаждам със спрея) - може да прави нянакво к.с. от провиснал катод или нещо друго. Може да опитам да завъртя ТВ наопъки или на една страна за проба.
Бих се радвал за някаква подсказка от по-опитни в тази област.