| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: TELEFUNKEN SUPER 065WK  (Прочетена 7457 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1658
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Re: TELEFUNKEN SUPER 065WK
« Отговор #15 -: 18 Октомври, 2020, 20:29:45 »
Да, колега, явно си прав ще ще го използвам следмащия път. По отношение на крайната лампа на прав път ли съм или бъркам нещо. Проблем ли е ако настроя междинната на 465 кхц.   :drinks:
Не е проблем да промениш с няколко kHz междинната честота, за да застанат сърцевините в необходимото положение (навън от центъра на бобините).
Моят сигналгенератор също е лампов и съм му монтирал външен честотомер за по точно отчитане.
Наблюдения ми са, че ECL11 не работи добре с катоден резистор, понеже катодът на триодната и пентодната части е общ. Този проблем е разискван по рано във форума и в списание РТЕ. По добре е да увеличиш временно съпротивлението 72 - секцията му от 67 ома до получаването на друга лампа, или да си направиш временна присадка с ECL86.

Неактивен Петко

• Квантов електрон
  • Публикации: 445
  • Населено място: Чирпан
« Отговор #16 -: 18 Октомври, 2020, 20:54:48 »
Да без кондезатор се самовъзбужда но с 1000мф.се държи добре просто пада нивото чуствително и малко общата динамика. Надявам се понеделник вторник да получа лампата. Нужно ли е да я оставя да поработи без анодно няколко часа.   Относно честотомера поръчал сам от неомонтана.

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #17 -: 18 Октомври, 2020, 21:10:29 »
   Моят честотомер също е от Неомонтана, но за правилната му работа е  нужен немодулиран сигнал. За това съм взел сигнал преди модулатора.
   Може да пробваш вместо катодно съпротивление да намалиш съпротивлението на първа решетка 53 от 500к на 100-200к. При ECL82 това дава резултат, но естествено спада и нивото.
   Когато имам време винаги "подгрявам" няколко часа неработилите с години лампи.

Неактивен Петко

• Квантов електрон
« Отговор #18 -: 18 Октомври, 2020, 21:13:39 »
Пробвах да развържа решетката на триода с кондезатор и резистор 1мом към минусовото напрежение но започна да се чува 50хц. За междинната питам понеже видях това с ПФ1П–023 и се чудя ако направя нещо подобно какъв ще е ефекта.

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #19 -: 18 Октомври, 2020, 21:36:59 »
   Тъй като проблема е в пентода (в случая по точно казано тетрода), намалявам само неговото съпротивление на първа решетка, като добавям още едно с подходяща стойност към оригиналното в паралел, което след подмяната на лампата само се маха.
   А за добавянето на допълнителен филтър - всеки има право да си начеше крастата - нали за това сме се хванали с тези боклуци (според жените). :crazy:

Неактивен morski

• Квантов електрон
  • Публикации: 100
  • Населено място: Варна
« Отговор #20 -: 19 Октомври, 2020, 00:49:27 »
Забележителна работа, ако ги нямаше снимките от началния етап щях да кажа че ни будалкаш с това ново радио от преди 60 години :D
Относно междинните филтри кондензаторите трябва да са вътре, ако имаш съмнения за стойността им ще си покаже при настройката. Аз бих ги сменил с такива от Христо Ботев, иглеждат същите а и няма да имаш дилемата какви са кондензаторите. Дали МЧ ще е 465 или 100 кхц по горе или долу няма да е от значение.Там пише че е 475 което мен ме учудва щото в Европа ползваха 455 но може и да греша.
Успех и пусни едно видео като го настройш да чуем и се изкефим как работи :hi:

Неактивен Петко

• Квантов електрон
« Отговор #21 -: 19 Октомври, 2020, 07:15:04 »
Благодаря колеги, за бързите отговори и насоки. Днес в 6:15 се видяхме с колегата   " dragan" и получих кутията + шасито   :good:   мисля, че ще ми свършат работа.

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
  • Населено място: София
« Отговор #22 -: 20 Октомври, 2020, 22:56:07 »
Както пише в книгата междинната честота се измества малко в ляво или в дясно от предписаната. По този начин междинната честота се "Опипва" и там където аутпутметъра се отклонява най много при засилено ниво на атенюатора за затихване, това трябва да е резонансната честота на МЧУ. (Засилено е нивото за да може да пробие сигналгенератора през ненастроените трептящи кръгове)
« Последна редакция: 20 Октомври, 2020, 23:03:13 от GRIDLIC »
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Неактивен Петко

• Квантов електрон
« Отговор #23 -: 20 Октомври, 2020, 23:17:40 »
Колеги, имам молба. Качвам упътването  за настройка, ако някой го преведе на български ще съм много благодарен-щастлив. С чичко гугал пробвах но не е много разбираемо.
Благодаря, колега " GRIDLIC" в момента се опитвам да го преработя с ФП1П–23, но като нямам нужното оборудване се лутам.  ???

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
  • Населено място: София
« Отговор #24 -: 21 Октомври, 2020, 00:40:25 »
Общите правила за настройка са описани много добре в книгата на Максим Илиев "Радиопоправки" Свали си я от сайта. Според Автора не ти трябва някакво специално оборудване. Трябва ти един сигнал-генератор и един стрелкови уред който да ползваш за аутпутметър свързан през кондензатор към анода на крайната лампа или към вторичната на изходния трансформатор. В края на книгата има таблица за изходното напрежение  при 50mw изходна мощност и различни изходни съпротивления на крайните стъпала. Входа на МЧУ го правиш апериодичен като отделяш смесителното стъпало за да включиш генератора както пише Автора. Освен това Автора пише че по различни конструктивни съображения при настройка на резонансните кръгове не винаги се спазва точната междинна честота така че не се знае практически какъв ефект ще постигнеш с ФП1П-23. Това са конструктивни преработки за които Автора пише, че не се допуска да се преработват основните схеми.
« Последна редакция: 21 Октомври, 2020, 00:47:19 от GRIDLIC »
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Неактивен Петко

• Квантов електрон
« Отговор #25 -: 21 Октомври, 2020, 12:39:27 »
Тази книга на  Максим Илиев "Радиопоправки" не я намерих. Но намерих този "Учебник_за_радиолюбителя" изтеглих го от  "Библиотека Сандъците" . Най вероятно става въпрос за същият метод. При всички положения, ще ми трябва честотомер ,понеже генератора ми е с механична скала и не е много ясно точно къде съм.  Поръчал съм, но ще се забави  защото го поисках с  0.1s. опресняване.   С уважение към всички Петко.

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #26 -: 21 Октомври, 2020, 13:05:45 »
Радиопоправки 1982 М.Илиев

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1950
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #27 -: 21 Октомври, 2020, 14:17:53 »
Каквото я раздухте тая настройка, весе едно става въпрос за настройка на МЧТ със намотки които се завъртат или изместват за регулиране на високите.
Сега ме чака такава настройка на Sakta. Дано успея с вобелгенератора и осцилоскопа.
 :crazy:
Предлагам следния вариант.
1. нагласяш на генератора стрелката да показва 468kHz.+-5kHz не са от значение
2. Подаваш сигнал на първа решетка на EBF11.
3. Поставяш волтметър на решетката на EM11 за да измерваш АРУ
4. Въртиш сърцевината на детектора 47 до получаване на максимално напрежение.
5. въртиш сърцевината на 48 до получаване на максимално напрежение.
6. повтаряш 4. 5. до посигане на макимум
7. подаваш сигнал на първа решетка на ECH11
8. настройваш 33 и 34 наколко пъти до получаване на максимално напрежение.(47 и 48 вече не бараш)
и това е.

При настройка държа АРУ да е под 2V и уреда с който меря да бърз и с повече разряди след запетаята.

Прикачвам и една по четлива схема

Неактивен Петко

• Квантов електрон
« Отговор #28 -: 22 Октомври, 2020, 16:18:19 »
Колеги, с кутията вече напълно съм готов. Плата ако щете вярвайте ми го купи съпругата от някакъв сайт.   :crazy:

Пробвах с този който ми прати колегата "dragan", за което искрено благодаря но след изпирането се оказа доста жълт.
Ще имам за друг сандък.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1950
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #29 -: 22 Октомври, 2020, 16:58:35 »
Дай да го видим тоя сайт.
Той е най ценното от работата ти

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
16 Отговора
7842 Прегледи
Последна публикация 17 Октомври, 2015, 20:48:58
от monti
4 Отговора
6098 Прегледи
Последна публикация 03 Август, 2016, 15:52:14
от stoi
4 Отговора
4809 Прегледи
Последна публикация 29 Март, 2017, 20:01:05
от wladoo
0 Отговора
1909 Прегледи
Последна публикация 09 Май, 2018, 07:45:24
от vkirov
11 Отговора
2326 Прегледи
Последна публикация 14 Март, 2024, 17:32:25
от Кристина Захариева

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |