Готов е! Много съм доволен от резултата, макар и да има още някои по-дребни кусури. Ето какво направих по тази машина:
1. Разглобих компютъра и реших първо да избеля пожълтялата пластмаса - с перхидрол и слънце. Започнах с клавишите и след тях се наложи да спра. Слънцето вече не се появяваше на моя балкон. Но пък клавишите станаха като нови
Имаше два дефектни клавиша, които смених. Благодарности на lz2xl, че ми писа от къде да купя клавиши.
2. Веднага ми привлече вниманието един празен цокъл - F13. Веднага купих 74LS259 и я сложих, но нямаше никаква промяна.
3. Захранващият блок получи почистване отвътре и смяна на вентилатора. Сложих нов китайски. Старият може би можеше да се смаже, но не ми се рискуваше. Реших да сложа нещо ново и много по-тихо. Електролитните кондензатори изглеждат като нови и не ги сменях. Поне от две места знам, че българските електролитни кондензатори от онова време са много качествени. Захранващият блок много тежи между другото. Един единствен път в края на 80-те съм се докосвал до 8М, но не съм го вдигал или гледал отвътре.
4. По препоръка на TheHungry смених схемите от D11 до D14 - 74LS161. Две от тях се оказаха дефектни. Това накара компютъра да показва поне нещо четимо. Но имаше мистериозно изместване на колоните в текстов режим надясно с една позиция, а по екрана летяха тиренца. Влизането в графичен режим беше невъзможно - нито в груба, нито във фина графика. Просто се появяваха разни символи по екрана.
5. Имаше нещо подозрително в поведението на компютъра при включване. Не изписваше ПРАВЕЦ и не се чуваше характерния звук при включване. Направих дъмп на ROM-a и компилирах AppleWin с него. Емулаторът повтори това поведение, но при него го нямаше изместването на колоните и летящите тирета. TheHungry ми записа два EPROM-а и с тях вече получих ПРАВЕЦ, но звук все така нямаше.
6. Тази стъпка ме забави най-много. И понеже освен мултицет нямах нищо друго гледах с часове принципната схема. И случайно реших да проверя схемата на позиция B12 (74LS11). Просто ми привлече вниманието понеже е от малкото на цокъл. Към този момент вече имах програматор, чиито софтуер може да проверява една част от TTL схемите за изправност. Беше дефектна и след като я смених екранът придоби онзи вид, който трябва да има. Звук обаче още нямаше.
7. За анализа на звуковия проблем вече бях въоръжен с логически тестер и пулсатор. Сложих нов говорител, защото предният беше зацапан с лепило и не издаваше звук ако ида даваше 8 ома съпротивление. Първо трябваше да раздвижа краче 2 от дип ключетата, защото то не правеше контакт, а през него минават 5 волта към говорителя. После с логическия тестер установих, че няма нищо на крачето от чипа (позиция J13 - 74LS74), който подава сигнала към дискретните елементи и през тях към говорителя. С пулсатора възпроизведох звук и се убедих, че дискретните елементи са наред. После свалих подозрителния чип и сложих нов и звукът се появи.
Накратко това са стъпките по реставрацията и ремонта. Огромни благодарности на TheHungry за оказаната помощ с ROM-чиповете и дистанционния анализ! Може и още да се направи по машината, но това ще оставя за по-нататък.
Не знам каква съдба е имал този компютър. Някой си е правил експерименти с него - беше нацапал вътре с лепило някакъв странен говорител свързан към чипове от клавиатурата. Захранването ми изглежда като от друг Правец - почти не се побира и огъва корпуса отзад. Кабелчето за звука беше некадърно запоено за двата пина. Но корпусът е здрав и това ме накара да рискувам и да купя на сляпо този компютър.
Получи се хубав проект!
Бях силно амбициран да върна към живот тази машина и се радвам, че успях. Добавих малко снимки на крайния резултат.