Най-после намерих време да ви разкажа как завърши операцията. На който му е интересно де?
Този радиограмофон е купуван някъде 1959 г. във Финландия. Моят приятел е бил дете, но добре си спомня как вечер са слушали радио София! Но особено впечатление му е правил автоматичния грамофон. И сега, след като повече от 20 години не го е включвал, му се искаше да си припомни детските години. Пробвал нещо, но не тръгнал и понеже ме има за майстор от близо година ме кандърдисва да му сменя игличката, понеже не знаел как (горе долу това ми обясняваше)? И понеже знам какъв съм майстор
направо ме е страх особено от ламповата техника и то, все пак чуждо радио. Ако е мое и да го повредя си е мой проблем. Както и да е уговорихме се, че ще се пробвам само на грамофона, а включването на радиото си е на негов риск. То пък взе че тръгна, вярно с припуквния, лек брум, но поне усилвателя беше жив.
Та за грамофона. Още като ме навиваше предчувствах, че няма да е само игличката. Беше ясно, че става въпрос за дозата на която и казваше игличка и имал чисто нова. Дозата на грамофона AG1004 е с две иглички, кристална и с особено захващане (поне за мен). Но факта, че баща му я е купил като резервна преди 60 години и беше в оригинална кутиика направо ме подсети, че "няма да я бъде". И оригиналната и резервната бяха добре протекли. От любопитство погледнах в ибей, наистина се предлагаха, щеше да излезе доста над 100 лв., но и ние имахме NOS и какво от това? Ясно беше, че отиваме към присаждане. Не беше трудно да се сетя, че за нашия случай най-подходяща ще е масовата съветска моно доза, май нещо беше ГЗП311? Е вярно, ще работи само с едната игличка, важното е, че ще работи. Купих, разглобих едната Филипс, изгребах чаена лъжичка с лепливо желе, издълбах я малко с дремела и залепих съветската доза в холандската черупка и работат стана.
Но, както и очаквах, не беше само това проблема. Паразитното бакелитно скоростно колело така се беше спекло, че хем буксуваше, хем тропаше. Направих опит да присадя пресен гумен бандаж, но резултатът не беше добър. Наложи се струговне на ново колело от алуминии, като взехме оригиналната бронзова втулка. Та и с това се преборихме.
За почистването, смазването няма какво да обяснявам. Впрочем, ядове ми създадоха и 2 контактчета на които явно материала им е поизморен, но някак ги съживих.
Единствено не можах да се справя,а и повече ядосвам, с оборотите, а и нямам обяснение?! Независимо, че уж всичко е както трябва, но леко бави. Напр.33 об./мин вместо за 60 сек. ги прави за 63? Вярно, едва се усеща, ама за нашия хайфистки слух е неприятно ;)По долу ще покажа и нагледно каква сме я вършили повече от месец (мн.число, щото е ясно, че има и подизпълнители):