| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Правец 8А въпроси...?!?...  (Прочетена 50554 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен joro

• Квантов електрон
  • Публикации: 151
  • Населено място: Пловдив
Re: Правец 8А въпроси...?!?...
« Отговор #165 -: 28 Май, 2021, 10:51:45 »
Трябва да потърсиш дешифратора  на адресното пространство
ако втората страница от 128к-256к е свободна можеш да е ползваш.
за разшерение на паметта .Тези чипове  74374 и 74245  са регистър и
буфер

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
« Отговор #166 -: 28 Май, 2021, 11:47:33 »
хубава платка и лесна за правене,,,,, ама като видя програмируема логика-пал ми става лощо! трудна работа е да се прекопира, има програма в чипа!Няма как дя се изкопира от разтояние по снимки трябва платката да е при мен , дето се казва /око да виде,ръка да пипне ,уред да измери, програматор да прочете/!!!
Чипове-памет имам стотици като горния и не само , ако някой иска да експерементира мога да му подаря ,за проби колкото иска!Стига да излезе нещо!
Щото с подобна платка могат да бачкат всички видове правец Даже руснаците имат една 50 пина с таймер,чип и чип памет около тях 5-6 чипчета управление.

Мога да те свържа с човека който я е проектирал , но доколкото го познавам няма да е щастлив от факта че искаш да я изкопираш :) ( не съм аз , моите са по-красиви ). Иначе платки по снимка се правят без проблем ;) .
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 588
  • Населено място: град Добрич
« Отговор #167 -: 28 Май, 2021, 16:15:00 »
То е ясно виждал съм твоите платки - шедьовър са , красиви - за колекционери,и ценители!!!
Моите са така наречен фърчащ монтаж - прототипни ,мизерни,опроводени с кабелчета ,за лична употреба.
Направени от любов към спорта както се казва , не с търговска цел ,иначе пътят е ясен поръчват се за изработка платки нареждат се частите и красота!
Едно време правихме платки като боядисваме дирите с лак за нокти и после ги ецвахме в азотна киселина имаше и доста по добри начини. . .
Мога да закупя една от тези горе - няма да я копирам ,ако продаде ,стига да не е на баснословна цена като в ибей.
За да не се превръща в търговска темата моля на лични  да споделяте - цена!
благодаря
Ще ми спести доста усилия да правя платки!
« Последна редакция: 28 Май, 2021, 16:28:10 от lopesbroko »

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #168 -: 28 Май, 2021, 16:31:06 »
Мога да те свържа с човека който я е проектирал , но доколкото го познавам няма да е щастлив от факта че искаш да я изкопираш :) ( не съм аз , моите са по-красиви ). Иначе платки по снимка се правят без проблем ;) .
има едни снимки на платки от двете страни но са от руския сайт ,не знам дали мога да ги кача тук за да ги видите - рам  с часовник , интересен проект с достъпни елементи!
« Последна редакция: 28 Май, 2021, 16:36:32 от lopesbroko »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
« Отговор #169 -: 28 Май, 2021, 17:26:25 »
Човека който ги продава е пич. Познавам го от няколко години, а пък цената ми се струва съвсем нормална. И аз си взех едната такава за моя Правец 82. Само едно нещо не ми е ясно дали трябва да е така или има някакъв проблем с моя компютър.

Значи ако я сложа на мястото на старата НРБ 16K DRAM в слот 0, Locksmith ми дава Slot 0: 128K и всички тестове минават. Ако я преместя на слот 1 и оставя слот 0 празен, пак виждам Slot 1: 128K и всички тестове минават. Това означава че картата си работи без проблем.

Ако обаче оставя старата 16K DRAM в слот 0 и сложа новата в слот 1, Locksmith ми дава:

Slot 0: 16K
Slot 1: 128K

Ако обаче пусна тестовете на слот 1, получавам множество WRITE ERROR. Пробвах и на слот 2 - същата работа.

Ta въпроса ми е: могат ли да работят и двете, или просто трябва да разкарам старата 16К DRAM?

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
    • eshop-bg
« Отговор #170 -: 28 Май, 2021, 21:14:17 »
Според мен се препокриват адресите, най-вероятно и двете карти ползват "дупката" в адресното пространство от 12к, което е общо за всички слотове.

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
« Отговор #171 -: 28 Май, 2021, 21:44:52 »
има едни снимки на платки от двете страни но са от руския сайт ,не знам дали мога да ги кача тук за да ги видите - рам  с часовник , интересен проект с достъпни елементи!

Платките ги знам , какво за тях ? Няма никакъв проблем да се направят платки от тези снимки но не виждам смисъла .

Не мисля че са съвместими със стандартните часовници на Apple II , и ще трябва някой да пише драйвер за тях .

По добре е да се изкопира ( взаимства ) някой стандартен такъв ( както примерно аз съм направил със TimeMaster HQ , само дето съм го събрал в един чип ;) ).

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #172 -: 29 Май, 2021, 07:55:30 »
става въпрос да взаимствам памет с тия големите чипове , по лесно ще се изгради модул , от колкото с малки да се запаралелват крака и т .н .

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #173 -: 02 Юни, 2021, 08:07:30 »
Според мен се препокриват адресите, най-вероятно и двете карти ползват "дупката" в адресното пространство от 12к, което е общо за всички слотове.
Проблема се оказа мой, както обикновено.  :D

Не бях забелязал че моята 16К DRAM карта е модифицирана за да няма нужда да се мести F8 ROM чипа на нея, а да си стои на дъното, както колегата RETROTRONICS.info е описал тук.

Аз до сега винаги местих чипа и затова съм получавал тези грешки. Сега като го оставих на мястото си всички тестове минаха с двете карти без никакви грешки:
« Последна редакция: 02 Юни, 2021, 08:32:24 от CVT »

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #174 -: 03 Юни, 2021, 07:30:55 »
Дайте на лични един телефон на производителя на тази рам,за да си купя една платка!!!
Благодаря!

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #175 -: 03 Юни, 2021, 07:59:13 »
Изпратих ти го на ЛС. Виж и обявата на колегата NKK - малко по-евтина и малко по-красива: цък!

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #176 -: 03 Юни, 2021, 20:24:34 »
Благодаря , вече поръчах една платка!

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #177 -: 06 Юни, 2021, 19:34:32 »
Само Locksmith 6.0 , я вижда картата както трябва 128кб, другите програми - не?Например компютър инспектор не вижда,че в слота има карта , а рам утилити вижда само 16кб , към 48кб които са на дъното?за 82 и 8м.
Изключително е красива платката , нямам думи, не като тая горе на снимките!

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #178 -: 20 Март, 2022, 18:56:34 »
Как Правец 8А може да изкара-цветно изображение ntsc?
Както е оригиналния Apple IIe.
Разгледах дънните пратки,на нашия и Apple IIe са различни.Ще стане ли само със смяна на кварца ?В момента има фабрично БГ монтиран 14.250.На всички ни е известно,че с него цвят-няма да има!
Ще го заменя с 14 31818 !Но дали е достатъчно или трябва и друга препаботка да се прави???

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
« Отговор #179 -: 20 Март, 2022, 19:32:57 »
Как Правец 8А може да изкара-цветно изображение ntsc?
Както е оригиналния Apple IIe.
Разгледах дънните пратки,на нашия и Apple IIe са различни.Ще стане ли само със смяна на кварца ?В момента има фабрично БГ монтиран 14.250.На всички ни е известно,че с него цвят-няма да има!
Ще го заменя с 14 31818 !Но дали е достатъчно или трябва и друга препаботка да се прави???

Разни хора казват че са успели ( лично аз не съм го правил на 8А ) , има и проблема със 50-те херца ,  че някои NTSC-та не им харесва ( моят Loewe си работи прекрасно на 50 Hz NTSC ) .

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |