| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Правец 8А въпроси...?!?...  (Прочетена 50693 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен imagination

• Квантов електрон
  • Публикации: 132
  • Населено място: Варна
Re: Правец 8А въпроси...?!?...
« Отговор #60 -: 10 Май, 2013, 23:41:02 »
Здравей,
когато няма клавиатура моят правец се държи по същият начин. Както казаха колегите дай извод 16 на клавиатурата на маса и трябва да излезе надпис "Правец"
Поздрави,
Константин.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
« Отговор #61 -: 10 Май, 2013, 23:47:47 »
Въпросния микрокомп беше забравен за повече от десетилетие в мазе без капаците си, като беше се превърнал в миша тоалетна и жилище.

Понеже ме шубе от зарази, да знам - смешно за реставратор ама факт,  целия комп беше накиснат в Органичния разтворител- Меглио, и дъното плакнато в канала на автомивката, после минато на водоструйка с яко налягане, което свали  всичката гмеч....

На първите снимки е още мокро... Сега е абсолютно чисто.

След запояване , си почиствам до неузнаваемост.... Ше ги смня пак електролитите, понеже  е двустранна платката, и ме е шубе да не би да не са хванали под кондензаторите, въпреки че ги мерих, сега ще ги оставя кеа-та  с по-дълги крачета , че да запоя и от задната страна.  РАботя Доста чисто, сменял съм На съвремнни епъслски дъна Снап-ин кондензатори по 30-40 броя, След една подмяна, собственика ме обвини, че съм намерил друго дъно и че не е неговото ...  :D

Имам някакви спомени, че това дънце си го правеше номера  дето го виждаме и докато беше работещо и трябваше да се почисти паметта с някаква команда или да се зареди софт от дискета, ама не съм сигурен, бил съм под 10 годишна възраст...  :D

Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен george

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 0
« Отговор #62 -: 10 Май, 2013, 23:48:43 »
imagination:
Не е вярно, че е по същия начин. На работещ правец долу вляво се появява промптът на монитор *, следван от мигащия маркер (монитор - това не е JVC дисплей, който не е лош по снимките, а нещо друго).

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #63 -: 10 Май, 2013, 23:58:47 »
Това на снимките е JVC телевизор- кинескопен, объл.

Чакa си реда и той за подмяна на Всичко електролитно ама за сега  крета още , отпред му е буксата 200Х година производство...

На това дънце ZilogZ80 10mhz Може ли  да му се забоде само през преходна платка на зеления слот, ако не се бъркам?

Някой случайно да е попадал на чертежи за такава , да си поръчам една на платкаджия...
« Последна редакция: 11 Май, 2013, 00:08:28 от Pichaga933 »

Неактивен george

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #64 -: 11 Май, 2013, 00:35:52 »
Има много евтини Z80 карти за apple2, обикновено работят на около 4MHz (най-често, ако не ме лъже паметта, с ефективен такт 3MHz) и за тях няма почти никакъв смислен софт. (CP/M). Правец 8М има вградена такава карта. Включват се на обикновен слот. Обикновено 4. На големия (AUX) cе включват основно DRAM/video платки. Схеми има много в нета, но да правиш CP/M платка е пълна безсмислица. Applewin http://applewin.berlios.de/ я емулира отлично и може да видиш какъв софт върви на z80 за apple2. Ако имаш познат платкаджия с добри цени има други според мен по-полезни неща, които евентуално има смисъл да се правят на платка.
« Последна редакция: 11 Май, 2013, 00:56:17 от george »

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #65 -: 11 Май, 2013, 01:04:45 »
За сега тази ОС ще я оставя на мира  и картите за нея също... Поразрових се в нета...

Неактивен Георги Драмчев

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 68
    • www.pravetz8.visia.com
« Отговор #66 -: 13 Май, 2013, 10:15:52 »
Само за уточнение. Повечето CP/M карти, включително тази в Правец 8М си работят на 1 MHz. Само някои модели работят на 4MHz, но те са доста по-скъпи от останалите и обикновено имат и своя собствена RAM-памет. Уточнявам го, защото е практика някой нещо да прочете и после да го изтипоса в някой сайт или блог, пък после на него се позовава някой друг и става развален телефон, а резултата няма нищо общо с истината. Спрямо българските компютри изобилства с невярна информация в чуждите сайтове.
Музей на древните компютри: www.pravetz8.com

Неактивен george

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #67 -: 13 Май, 2013, 11:42:04 »
Повечето CP/M карти, включително тази в Правец 8М си работят на 1 MHz.
Закачи осцилоскопа на пин 6 на Z80 в 8М и внимателно погледни какво виждаш за една микросекунда. Виждаш  два такта - 2MHz. Коефициентът на запълване не е 50% ;) Според мен няма СР/М платка, която да работи на 1МHz, поне не съм виждал, тъй като и оргигиналната на майкрософт е същата.
« Последна редакция: 13 Май, 2013, 11:59:18 от george »

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #68 -: 13 Май, 2013, 20:57:56 »
Нещата си отидоха към бой...

Всичко вървеше добре докато не  реших да извадя чиповете:

Всички един по един и почистено със спрей за потенциометри...

Резултата: НА първото пускане - отказа да извади картина.

На втотто , като почнах да натискам по чиповете изкара артефакти като натиснах cm632p. Извадих го и го забодох отново и почна да вади екран постоянно- само артефакти

Направих същата процедура със всчики чипове, на 5-6 пуснания един път вади сам оекран с числа и букви , без артефакти.

Пробвах с дуги чипове cm8164p , като ги свалих от цоклите на разширителната карта- вади само артефакти с тях. В процеса, самите пласмасови цокли на паметта се спукаха през средата всичките или са си били така и са сега 2 рейки горна и долна редица- явно кофти пласмаса....

Сложих си неговите чипове, от време на време извади  числово знаков екран без артефакти и без мигане обаче...

Междувремнно като пипам чиповете забелязвам че CM633p грее занчително повече от останлите- усеща се че грее, другите не. Нормално ли е за нея или е проблемна?

Май малко срах в това дънце с извинения ама, кво да правиш , ще го нося при колегата george за диагностика, май просто задълбочих съществуващия проблем....

Понеже нямам екстрактор ги вадих с отверка, доста внимателно , но все пак...   :D

« Последна редакция: 13 Май, 2013, 21:06:06 от Pichaga933 »

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 649
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #69 -: 13 Май, 2013, 22:13:06 »
На един приятел 8М-а правеше подобни щуротии. Сменихме паметите - същата работа, но при натискане на платката се оказа, че се появяват подобни шаренийки на екрана.
След като си надви мързела и презапои всички крачета на паметите и де що видя други чипове, нещата си дойдоха на мястото - дъното запали, че и Каратеката тръгна  :crazy:

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #70 -: 13 Май, 2013, 22:27:48 »
Точно същото нещо му мисля. ДА мина с тинол всички цокли... Като сменя цоклите на рама...

Ама нямам тинол, и от 1 седмица не ме питайте как запоявам без. Само с колофон :D

Дънцето ще го мина  всичко от задната страна с течен флюс и най тънкия тинол 0.5 май беше...

Ша взема да взема 500гр. дано стигне...

Някой да знае къде е по-на промоция и качествен?
« Последна редакция: 13 Май, 2013, 22:34:41 от Pichaga933 »

Неактивен george

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #71 -: 13 Май, 2013, 22:49:45 »
CM633 грее. Не знам какви са ги вършили в Ботевград (тогава все пак бях зелен тийнейджър), ама грее. И изгаря понякога.  Много некадърно копие на един нерегистров PAL. Само с милиционерщина и копиране не става, иска и акъл. Не че копирането не е някакво изкуство, ама по време на соца беше почти само копиране "с теслАта". Да бяха пуснали малко и за народа по домовете, щяха да се намерят будни хора да им го изкопират както трябва. Ама то само едно НТР владееше западните канали. Според мен изцяло е синтезиран по друг начин честотният формировател. Оттам и различният корпус. Някой ден ще е интересно да се декапсулират тези чипове и да се видят и сравнят с оригиналите. Както и дали има надписи или знаци по кристала.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #72 -: 13 Май, 2013, 22:52:15 »
предположението ми беше че докато съм ги вадил от цоклите съм спукал спойки, явно натам отиват нещата.  :D

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #73 -: 13 Май, 2013, 22:58:57 »
>>>Ша взема да взема 500гр. дано стигне...

Ти колко-десетки Правци ще запояваш :) ?,Иначе 633 наистина си грее яко , но щом  изкарва нещо не екрана почти сигурно е че не е от него де .Ама по добре го дай на  'george' да го погледне че ако тръгнеш да сменяш цокли без екипировка ще съсипеш и платката .То със осцилоскоп ще е най лесно де ( още по лесно с логически анализатор :)  ) ама щом си се хванал и ти е интересно.
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #74 -: 13 Май, 2013, 23:10:07 »
осцилоскоп имам...

Цокли и ИЦ-та си ги свалям без ядове с помпа за припой.  Правешката платка е малко нежна, но  няма д ами е проблем...

те са малки тия цокли по16 крака, и като се сцепиха всичките на 2*8 ваденето няма да е проблем...

Монтирам ЦМД без ядове на обикновен поялник, та за сръчността ми в тая насока не се притеснявайте, няма даже да лчичи , че  е пипано.

ДАно се размине само със студени спойки.

Какво и къде трябва д асе проверява на осцилоскоп, малко инфо по темата, смисъл има ли някакви сервизни ръководства итн?
« Последна редакция: 13 Май, 2013, 23:16:57 от Pichaga933 »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |