| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Изчисляване на мр. трансформатори  (Прочетена 5453 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен chav_chav

• Квантов генератор
  • Публикации: 630
Re: Изчисляване на мр. трансформатори
« Отговор #15 -: 23 Август, 2020, 10:25:04 »
Има още един начин.Ако разполагате с работещ трансформатор,но който не отговаря на вашите изисквания ,тогава внимателно го разглобявате.Обикновено първичната на 220 волта е най-отдолу.Нея не я пипате.С машинката-бубиньорка навивате 500 навивки или 1000 навивки,колкото повече толкова по-точно.Сглобявате трансформатора и го пускате.Измервате променливото вторично напрежение ,и изчислявате намотките на волт.След това пак го разглобявате и си навивате това което ви трябва.Удобно е при вити ламели.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #16 -: 23 Август, 2020, 12:29:13 »
Не, той иска да му излезе трафа без пари. Ама 300 вата траф е голям и скъп. Както и да го заменя, желязото е голямо. А и за повече бройки става на въпрос както разбирам. То за един брой може да се намери нещо без пари, на символична цена.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен azop_v

• Квантов електрон
  • Публикации: 260
  • Населено място: Ст.Загора
  • очаквай неочакваното...
« Отговор #17 -: 23 Август, 2020, 13:29:36 »
Има още един начин.Ако разполагате с работещ трансформатор,но който не отговаря на вашите изисквания ,тогава внимателно го разглобявате.Обикновено първичната на 220 волта е най-отдолу.Нея не я пипате.С машинката-бубиньорка навивате 500 навивки или 1000 навивки,колкото повече толкова по-точно.Сглобявате трансформатора и го пускате.Измервате променливото вторично напрежение ,и изчислявате намотките на волт.След това пак го разглобявате и си навивате това което ви трябва.Удобно е при вити ламели.
Най-лесно е -

"Ш" образни  (49/S) н/волг  /+10% за вторичната/

"O" образни /вит магнитопровод/ - (38/S) н/волт /+5-6% за вторичните/

Метода не е много точен и е за неотговорни напрежения.  :D

PS. За "О" образните може цифрата да е 39..., вече съм позабравил. ???

.
Timeo Danaos et dona ferentes...

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #18 -: 23 Август, 2020, 13:40:12 »
Аз се питам, какви са клиентите, на които ще им трябва траф 200-300 вата с ниска надеждност. За какво изделие става дума? Всеки клиент търси ниска цена, но още не съм виждал някой, който ще се подпише, че желае ниско качество.

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
« Отговор #19 -: 24 Август, 2020, 08:10:06 »
Каква е реалната стойност само на материалите за един трансформатор 230 V / 24 V / 10 A?

Стойноста му е толкова, за колкото успееш да го купиш. Едва ли някой ще ти каже точната себестойност.
По важното е, дали няма да успееш да замениш трафа с импулсно захранване. Не зная за какво устройство става дума, но ако е възможно се пробвай. Освен това масо-габаритните показатели ще бъдат по-добри.
Ако не е тайна, дай повечко информация, да те насоча в някаква посока.
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #20 -: 24 Август, 2020, 08:51:20 »
http://www.meanwell-bg.com/

От тук може да се избира, предложенията са много! Качеството е отлично, такива захранвания се влагат като ОЕМ в голяма част от медицинските апаратури. За конкретния случай-24V около 12-13А цената е малко над 100 лева.
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен DVS

• Квантов електрон
  • Публикации: 141
  • Населено място: София
« Отговор #21 -: 24 Август, 2020, 09:57:34 »
Стойноста му е толкова, за колкото успееш да го купиш. Едва ли някой ще ти каже точната себестойност.
По важното е, дали няма да успееш да замениш трафа с импулсно захранване. Не зная за какво устройство става дума, но ако е възможно се пробвай. Освен това масо-габаритните показатели ще бъдат по-добри.
Ако не е тайна, дай повечко информация, да те насоча в някаква посока.

Не е тайна :-)
Един нагревател  0.5 ома, трябва да се нагрява до 310 градуса за 2-4 секунди. После следва пауза от 10 - 15 секунди и отново се нагрява. Няма да показвам изчисленията, приемете, че са направени и от практически опит е установено, че променливо напрежение 24 волта за 2-4 секунди нагряват този нагревател до необходимата температура. Не става въпрос за трансформатор, който работи в непрекъснат режим, а по-скоро в някакъв „импулсен“ режим, който може да се опише като режим на к.с., но за 4-5 секунди.
Пробвал съм с фабрични импулсни захранвания, но проблемът е, че  веднага им се включва защитата при този товар, което е нормално. Сега гледам някакво импулсно захранване, без защита – един руснак си е направил поялник, което си е направо режим к.с. Целта ми е да направя нещо подобно, ако не успея сам да си правя трансформаторите. Нямам кой знае какъв опит с импулните захранвания.

Който се занимава с реален бизнес ще ме разбере. Клиентите кимат разбиращо, когато им говориш за качеството и колко е важно то, и че евтиното излиза по-скъпо, но накрая ти казват … ама много ни е скъпо, може ли за еди-колко си лева и т.н.  :-)

P.S. Оспамих темата, за което се извинявам. Модераторът да трие смело писанията ми, няма да се сърдя. Всички знаем за проблема "цена - качеството" и ако си купувахме само качествни стоки, сега по улиците щеше да има само нови коли Мерцедес и Волво, а в тях манекенки : -) Нека да не бъркаме реалния живот с мечтите!

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #22 -: 24 Август, 2020, 10:01:09 »
Аз се питам, какви са клиентите, на които ще им трябва траф 200-300 вата с ниска надеждност. За какво изделие става дума? Всеки клиент търси ниска цена, но още не съм виждал някой, който ще се подпише, че желае ниско качество.

Малък и дребен бизнес - за да оцелеят по някакъв начин, правят компромиси с качеството.
Погледнете стряскащата статистика - над 70 процента от хората купуват сирене с ценовия диапазон до 7-8 лв. А бирата по 69 стотинки?
Дали го правят защото са алчни и им се свидят парите?

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #23 -: 24 Август, 2020, 11:43:28 »
Преди два-три дни ремонтирах лепачка за пликове с такъв трансформатор. Беше фабричен и точно с алуминиев проводник беше навит. Правил съм и аз такива машини с импулсно лепене, но не си позволявам компромиси с надеждността. Струва ми се безсмислено, да се навиват трансформатори ръчно, както за ремонт така и за ново строителство. За описаното приложение смятам за по-подходящи мрежовите трансформатори, макар че съм имал решение и с импулсно захранване...

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
« Отговор #24 -: 24 Август, 2020, 11:58:52 »
Нямам кой знае какъв опит с импулните захранвания.

https://cxem.net/pitanie/5-271.php
Това за основа. Модификации колкото искаш може да се правят. Излиза достатъчно ниска цена.
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #25 -: 25 Август, 2020, 13:52:30 »
https://cxem.net/pitanie/5-271.php
Това за основа. Модификации колкото искаш може да се правят. Излиза достатъчно ниска цена.

Благодаря!
Тези дни ще пробвам няколко варианта на схеми на електронни трансформатори. Ще падне голямо "гърмене" на транзистори :-).

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #26 -: 25 Август, 2020, 15:29:01 »
Благодаря!
Тези дни ще пробвам няколко варианта на схеми на електронни трансформатори. Ще падне голямо "гърмене" на транзистори :-).

А, по такава схема си направих индукционен поялник.
Трудно гърмят транзистори.

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #27 -: 25 Август, 2020, 17:05:18 »
Ами не е толкова трудно, ако са ментета. КОМЕТ и ФАРНЕЛ са добър избр за доставчик. От Китай не бих рискувал, въпреки че имат добри производители- Alpha &  Omega  примерно. Но и техните продукти се имитират вече. Цените показват евентуално на какво може а се разчита, но там са по-дебели отколкото тук. Отделно съмненията и става безсмислено да се пазари от Китай, ако стоката я има тук или в ТМЕ примерно.
DRL  модули за всички видове автомобили!

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |