Благодаря за таблиците с данни за трансформаторите.
Бързо сравнение показва, че сечението на проводниците е почти два пъти по-голямо при използване на алуминиеви проводници. Освен това, не открих алуминиеви проводници с подходящо сечение 1-2-3 мм2.
Наскоро ремонтирах стара машина, работила повече от 10 години. Повредата беше в едно реле в електронния блок, но ми направи впечатление, че трансформаторът е навит с алуминиеви проводници.
Помислих си, че може и аз да изхитрея
с мрежови трансформатори с алуминиеви проводници и да пробвам да сваля цената, но явно няма да стане.
Ако аз си навивам мрежовите трансформаторите с медни проводници, дали ще постигна по-ниска цена, в сравнение със специализираните фирми? Фирмите включват в цената труд, наем, печалба и т.н., но пък купуват материалите на едро и по-евтино. Каква е реалната стойност само на материалите за един трансформатор 230 V / 24 V / 10 A?
P.S. За любопитните: в почти всички обяви по Закона за обществените поръчки, първият критерий за избор на изпълнител или доставчик на материали, машини и оборудване е цената, а не качеството. Справка - Държавен вестник.