Здравейте колеги!
Наскоро ви занимавах в друга тема с един мой проблем - надрасканите и протрити лицеви панели на Ухер роял. Но понеже завърших занимавката си с него реших да ви покажа накратко за каква машина става въпрос.
Понеже сте разбрали, че събирам Ухери, проблема ми беше, че не можех да намеря приемлив екземпляр от "първите на първия" от серията роял, които според моите проучвания са правени може би около половин година, в края на 1962 и началото на 1963 г. Според мен, моят е произведен първите месеци на 63-та, не само поради серииния N811, а и поради някои от частите, които са датирани ноември и декември 62-ра? Въобще този въпрос и немците не могат да си го изяснят (по-долу ще покажа едно от тълкованията на тази история).
Това, което намерих миналата година (сега му дойде реда) отговаряше на очакванията ми, запазен, малко ползван, не "ровичкан", само лошо съхраняван, с много мухъл и с общото им заболяване - съсипаните панели поради една дребна глупост на фирмата, по-късно отстранена просто с поставянето на дистанционна шайба.
Иначе, машината работеше, с изумително тиха механика! Не се наложи смяна не само на кондензатори, ами и на ремъци или фрикциони! Просто невероятно за тази възраст (освен ремъците да са сменяни по-късно)? Само се наложи, както разбрахте, да поръчам нови табели, колкото и да ми струваше. Независимо, последва разглобяване, почистване, промиване на безбройните контакти и смазване. Единствено не успях да се справя с това, че канал 2-3 (условно, долна писта) на позиция "стерео" на възпроизвеждане изчезва?! На поз."синхро"работят и двата канала. Също и записва нормално поотделно и на двата. Въобще пълна мистерия? И като се има предвид, по всичко личеше, че машината не е ремонтирана. Може би има някаква подробност, която ми се губи, но не можах да намеря доскоро истинската му документация, а само на следващите модификации? Както и да е, преди седмица купих от ибей копие, уж точно на този "първи" и чакам да дойде. Пък тогава може би, ще ви търся за помощ?
С няколко снимки показвам каква съм я вършил последните 15-20 дни: