Да споделя и моят опит с платкаджийниците у нас.
До сега единствената платкаджийница в която съм поръчвал платки е selectrapcb в Пловдив. Цените им са много прилични. До сега от тях нямам сбъркана платка, винаги са ги изпълнявали правилно и на съвсем прилично ниво за моите критерии.
Солдер маска от тяхна платка никога не ми е падала при запояване, но трябва да спомена, че винаги съм поръчвал платките с покритие никел-злато защото съм чувал, че именно при покритие от калай-олово при запояване се получава повдигане на солдер маската заради разтапяне на покритието отдолу в процеса на запояване.
Относно разпробиването на дупките - не са най-големите царе на разпробиването - виждал съм на платки изработени при тях, че си личи леко изместване на дупките (не фатално разбира се). Аз обаче имам стила да правя винаги контактните площадки максимално големи, и при моите платки дори не си личи да има изместване на дупките. Т.е. мен ме устройва напълно тяхното качество!
Тук обаче трябва да спомена срока за изпълняване на поръчките - когато се направи по-голяма поръчка мисля, че са по-сериозни и я изпълняват в срок, но при малки поръчки (последната платка в един екземпляр) се мотаят доста. Поръчах я през сайта, зададох най-дългия срок от 10 работни дни. Чакам аз, мина около месец ни вест ни кост. Звъннах им, и човека ми каза - работят се, малко ги замотах. След седмица платките пристигнаха. Бах решил, че не съм доволен от тази неточност в сроковете за изпълнение, но о каква изненада - бяха ми произвели 2 платки на цената на 1. Та така тази волна или неволна компенсация ме спечели все още да не се отказвам от тях.
Относно гербер файловете:
Аз също работя със Sprint Layout. Програмата си поддържа експорт на пълния набор от гербер файлове и дрил файл.
Всеки индивидуален слой на платката трябва да се експортне като отделен гербер файл. Т.е. при стандартна двустранна печатна платка ти трябват:
1. Горен сервизен печат
2. Горна солдер маска
3. Горен метален слой
4. Долен метален слой
5. Долна солдер маска
6. Долен сервизен печат
7. Дрил файл със всички отвори
Тук идва и момента на неизвестното за мен, защото до сега съм предавал направо проекта от Sprint Layout в селектра и те са си експортирали герберите, та неизвестното е, кои точно гербери е прието да бъдат огледално. Определено трябва да бъдат огледални едни спрямо други тези от горната и долната страна, но кои да са огледални и кои прави, та да не ти произведат после огледална платка е въпрос. Дрил файла също съдържа известни настройки които трябва да се провери в платкаджийницата как го очакват. После задължително аз си правя контрол на експортираните гербер файлове с програмата:
http://www.viewplot.com/Та това е което мога аз да кажа по въпроса. Не е лошо да се експериментира в китайските платкаджийници как е, защото знам, че цените са добри а качеството каквото съм виждал до сега е отлично, но аз лично все още не съм пробвал.
Успех!