| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем със спирачката на магнетофон акай  (Прочетена 6476 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
Re: Проблем със спирачката на магнетофон акай
« Отговор #60 -: 14 Май, 2020, 13:19:55 »
Силната страна на многоглавите звукозаписни устройства в така наречения "директен канал". Веднага разбираш както си записал. Комбинираната глава трие и пише, следващата по веригата възпроизвежда, като за всяка от схемите за запис и възпроизвеждане е напълно независима.

Да, знам. Добрутро, дето се вика... Ама виж че се сетих преди теб, че видеото е в режим 'възпроизвеждане' И че възпроизвежда запис, който сам си е направил!!!

Абе Петре, абе мамин благ....
Я кажи, кой написа в осмото съобщение на първата страница

"При запис на левият канал липсват високи честоти, десният е перфектен. Може ли да ме насочите, какви могат да са причините. Главите ми са в много добро състояние. Всички транзистори в preamp борда 2sc458 подмених с 2sc2240. До един бяха с черни крака.
При плейване всичко е нормално и в двата канала."

Имаш ли някакъв запис, на който възпроизвеждането и в двата канала е нормално? Ако да, значи нищо им няма на главите и на магнетофона като цяло. Ще се оправи с проста настройка на главите, имаш описана процедурата - кой винт за какво отговаря , кога и как се настройва...

Обаче, нямам вече нерви, нека Ваклин да те напътства...
Ваклине, я покажи, къде съм дал съвет на някого да си шлайфа главите???

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
  • Публикации: 302
  • Населено място: Козлодуй, Враца, София
« Отговор #61 -: 14 Май, 2020, 13:30:25 »
Спорът в случая не ми е интересен. За плайфането имаше пост, просто го прокоментирах. Изобщо не ме е интересувало кой го е написал.

Подчертавам, че НИКОГА не се обръщам във форум към някого индивидуално. Пиша своето мнение, давам своите препоръки, интересува ме дали мисля правилно. Ако от това се свърши и работа, то е бонус за питащия. Ако не се свърши, то е повод да преразгледам начина си на мислене.

И що се издевавате над момчето? Едно написал, друго казал, трето било! Толкова може, толкова пише. Важното е, че има желание за развитие.

Както казваше един фактор в "Енергетиката", "Помагайте - но не се ебавайте!"
73 de LZ2VL

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
« Отговор #62 -: 14 Май, 2020, 13:46:24 »
Случи се някаква абсурдна ситуация, която се опитвам още да си обясня. Преди малко, когато правих снимки на главата, за да имат по добър фокус, свалих pinch roller-а. И сега започнах да правя записи както ми казахте и пускам за запис магнетофона в едната посока, десния мотор започна да се върти все едно превъртам, на много високи обороти. Пускам на гругта страна да плейне ролката, блокирва и изключва. Свалих да огледам да няма някакъв блокаж някъде, проверих и спирачките всичко работи добре..... и така докато не видях пинч ролера, че не съм го инсталирал, след снимките за главата. Слагам го, пускам запис...има високи на ляв и десен канал??? Плейвам пак има високи и в двата канала. Пуснах запис обратно, пак има високи, плейвам има високи. Тъй като нещата не се оправят сами, и знам че е временно... какво може да се е случило, че сега всичко е нормално.
http://romatv.bg/files/videos/raw/VID_20200514_133541.mp4
JVC AX-1100 I love u

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #63 -: 14 Май, 2020, 13:52:51 »

И що се издевавате над момчето? Едно написал, друго казал, трето било! Толкова може, толкова пише. Важното е, че има желание за развитие.

Както казваше един фактор в "Енергетиката", "Помагайте - но не се ебавайте!"

Признавам си, не мога да се сдържа... Проблемът е, че не виждам да полага някакви усилия да се развива. Я виж колко теми е отворил, колко  и какви неща се е мъчил да поправи и колко се е повишило нивото му от първата му тема до сега... Виж, че основното което прави, е да потърси в Ютюб клип как се ремонтира някаква машина и да направи каквото е направено в клипа! Да, ама Ютюб е пълен с клипове, които са направени от хора, които нямат представа как се прави нещото, другите идиоти само ги гледат, пляскат с ръце и казват 'браво' и така идиотизмът се мултиплицира по света...
Може и да има желание за развитие, но може да има просто  желанието да се обзавежда с винтидж елитна звукотехника от марката Акай... Може пък да ги купува, 'ремонтира' и препродава, не знам!

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #64 -: 14 Май, 2020, 13:59:25 »
Случи се някаква абсурдна ситуация, която се опитвам още да си обясня. Преди малко, когато правих снимки на главата, за да имат по добър фокус, свалих pinch roller-а. И сега започнах да правя записи както ми казахте и пускам за запис магнетофона в едната посока, десния мотор започна да се върти все едно превъртам, на много високи обороти. Пускам на гругта страна да плейне ролката, блокирва и изключва. Свалих да огледам да няма някакъв блокаж някъде, проверих и спирачките всичко работи добре..... и така докато не видях пинч ролера, че не съм го инсталирал, след снимките за главата. Слагам го, пускам запис...има високи на ляв и десен канал??? Плейвам пак има високи и в двата канала. Пуснах запис обратно, пак има високи, плейвам има високи. Тъй като нещата не се оправят сами, и знам че е временно... какво може да се е случило, че сега всичко е нормално.
http://romatv.bg/files/videos/raw/VID_20200514_133541.mp4

На български се казва 'тонролка'. Предполагам, че си я сложил на обратно. Понеже се износва по определен начин, обръщането се отразява на лентоводенето с някакво изместване на положението на лентата... Ако така работи добре, не пипай повече... Ако с времето се получи пак, може да се помисли за изработка на нова тонролка, защото е от гума, а гумата старее. След подмяна по принцип главите се настройват наново...

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #65 -: 14 Май, 2020, 14:27:56 »
Покажи една обява на ам-у61, виж цената на гх635, на гх-75 и т.н дали ако съм купил за 2 бона гх635 ще го продам. Тези от Варна, които са хора на 60+години и основния техник на магнетофони уж, дали си е научил урока за 60 години..., не мисля. Дали те не са направили нещо и не са го препродали, ами май да. За ам-у61 да ти постна ли снимка от лични съобщения за 4 души, които искаха да го купят, а аз им писах, че и да не стане никога няма да го продам.
Колко хора в България са ремонтирали усилватели например.... може би много, колко са пипали ам-у61..., може би никой. Писах ли че искам професионалист, даже ще го донеса или изпратя на човек, който не познавам, писах, някой навили се, не никой.... Работи ли сега ам-у61, да работи. Не работи от видео клипче. Днес ми дойдоха и частите на другата тема за усилвателя, където спореха 10 човека, как се настройва тока на покой, всичките казаха, както обичайно, само един каза, нещо друго. Скоро ще напиша всъщност как е. Благодаря и на Ваклин и на всеки един, който се е включил в темата, всички знаете, че никой не е длъжен да отговаря или споделя мнение. Така или иначе проблемът ми ще бъде решен на всяка цена и съответно описан точно тук в този форум, защото го харесвам. И последно, дали ще се науча или се уча, има само един печеливш, и това съм аз. Така, с искрено и лично дотук.

Благодаря за пояснението тонролка - pinch roller. Записвам.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #66 -: 14 Май, 2020, 14:57:24 »
Малко със закъснение понеже не следих темата редовно-този магнетофон е с глави тип GX , т.е. със стъклено покритие са, едва ли са се износили толкова че да имат нужда от шлайфане.Шлайфането според мен няма да свърши добре.Запознат съм с производството на магнитни глави горе-долу-все пак на 6км от моята позиция имаше един завод който произвеждаше до 16 канални глави за лентови устройства.Показвал съм ги при оруш,ако някой има интерес мога да пусна снимки.Та от този завод са ми останали шкурки за шлайфане на чела ,но след като е събран магнитопровода, т.е. на нови глави.Всички са made in UK и са на пластмасова основа.Нямат означения,но с пръст като ги пипаш са гладки като домат.

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #67 -: 14 Май, 2020, 15:11:48 »
Пуснете снимки ако имате време. Другият ми въпрос е, магнетофонът в изрядно състояние абсолютно едно към едно ли трябва да запише и възпроизведе какъвто е първоначалния източник, като сила, височини, обем и т.н.?
JVC AX-1100 I love u

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #68 -: 14 Май, 2020, 16:26:44 »
Пуснете снимки ако имате време. Другият ми въпрос е, магнетофонът в изрядно състояние абсолютно едно към едно ли трябва да запише и възпроизведе какъвто е първоначалния източник, като сила, височини, обем и т.н.?
И да и не. В ръководството на съответната машина има раздел с параметри, които производителят е заявил. Те трябва да се постигнат, ако всичко е наред. Да се проверят на слух е невъзможно, а да се обясни как се мерят и настройват е сложно и ще отнеме години.

Краткият отговор е - трябва да ти харесва това, което имаш.
Дългият е - трябва да си набавиш лента със стандартни тестови записи, да имаш измервателна апаратура, да изпълниш всички стъпки по настройка на механиката на магнетофона от и до (тук май се повтарям...), да замениш някои компоненти, които подлежат на износване, с нови, ако не можеш да постигнеш физическите толеранси и звуковата картина и т.н. Ще отнеме години и много пари. Извод - четем краткия отговор.
73 de LZ2VL

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #69 -: 14 Май, 2020, 16:29:28 »
Дай картинка от ръководството на този pinch roller и снимка на текущото състояние след сглобяването. Все пак е любопитно какво си забравил да сложиш или какво си разменил... ;)

(Клипчетата не ги гледам) Прежалих се за едно, но не ме накефи процеса. Предпочитам картинки и обяснения. Гоня си някакви мои задачи от цялата тази работа, които нямат нищо общо с конкретния "магнет", а по скоро с поведението, начина на изразяване, възприемане на казаното и успешното му изпълнение или тихо игнориране. Всеки иска полза да има :)
73 de LZ2VL

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1201
  • Населено място: Ботевград
« Отговор #70 -: 14 Май, 2020, 16:50:14 »
Според мен, за такъв клас магнетофон на слух не би трябвало да усетиш разлика, но ако лентата е подходяща за машината. Обикновено производителя препоръчваше моделите ленти (естествено за съответното време). Но, ако не е, особено пък и ако е много стара, тогава разликата се чува дори и от слушатели на моите години...
0888981645, 072365106

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #71 -: 14 Май, 2020, 16:52:40 »
Когато започнах да правя снимки на главата, тонролката ми пречеше, за да направя по-ясни снимки. Премахнах я. Държи се на болт с резба с по-дълга ос. След като направих снимките на главата, реших да правя запис, като изключих, че съм премахнал тонролката и пуснах магнетофона да прави запис. Без тонролка в едната посока лентата не може да се завърти, предполагам от тежеста на навитата ролка, а на другата страна се завърта толкова бързо, все едно съм пуснал ''превъртане'' на лентата, а реално съм на ''възпроизвеждане''. Направи ми впечатление, че така много по рязко се опъва лентата, помислих че ще се скъса за момент. Така няколко пъти свалях и поставях ролките, докато разбера най-накрая, че не съм монтирал тонролката. Поставих я  пуснах запис, тъй като мога да го прослушвам как му е състоянието на записа, високите си дойдоха. Нито съм притягал луфта от снимка, абсолютно нищо не съм правил. Умишлено правя и клипове, защото се чува ясно разликите в звука, без значение дали ще се прослуша през телефон, лаптоп и тн.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #72 -: 14 Май, 2020, 17:02:23 »
Дай линк за ръководството, което ползваш, или го качи тук. Щото две снимки, от които една в голям мащаб, а другата панорамна, не се равняват на снимка за ориентация и копие на страницата от ръководството.

Те това се опитвам да пробия вече трета страница писане. Разлики на слух, натиснах, наместих е едно, а съотвества на зададените размери в сервизното описание, е съвсем друго.

Тази ролка разгледа ли я дали е с абсдолютно плоска стена на цилиндъра? Въпросът вече беше повдиган.
73 de LZ2VL

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #73 -: 14 Май, 2020, 17:39:17 »
Линк за сервизно ръководство: https://dox.abv.bg/download?id=c4146aa052
Тонролката лично според мен е в много добро състояние, даже и гумата е мека, не е скована. Стената на цилиндъра е без деформации.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #74 -: 14 Май, 2020, 18:19:26 »
Оф, не така. Снимай я в другата плоскост. Така се вижда само колко е красива. Сложи я на масата. Застани по допирателната на цилиндъра. Снимай. Така ще се види дали има и горна и долна страна при монтажа. Несъответствие по линията на лентата също може да се види при внимателен оглед, като се застана на една линия с тази на движението й.

Изтеглих си ръководството... Благодаря!

И да се изпълни проверка съгласвно процедурата.
« Последна редакция: 14 Май, 2020, 18:25:43 от Vaklin »
73 de LZ2VL

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |