| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем със спирачката на магнетофон акай  (Прочетена 6461 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1129
  • Населено място: София
Re: Проблем със спирачката на магнетофон акай
« Отговор #45 -: 13 Май, 2020, 11:21:51 »
      Един специалист оправяше глави с водна шкурка, но вероятно от скромност, не огласи резултата... :rofl:

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
  • Публикации: 302
  • Населено място: Козлодуй, Враца, София
« Отговор #46 -: 13 Май, 2020, 11:45:32 »
Била е диаманетна, зърнистост 4000+ и е ползвал много вода ;)

Ноу-хау без кинти не се раздава.
73 de LZ2VL

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #47 -: 13 Май, 2020, 14:41:56 »
Не е проблем шлайфането и полирането, а това, че процепите на магнитопроводите се увеличават и оттам високите падат. Не веднъж съм го правил и почти нищо не се е подобрявало от тази операция. Друг е въпросът, че съм го правил само с умрели касетофонски глави, при които проблем с притискането няма, защото притискането е от пластинка с кече под лентата. Обаче, тук в този случай, високите се появяват и вероятно би могло да се получи...
Но това за износената глава е само хипотеза. Хубава снимка на главата (без лента) може да я потвърди или отхвърли.

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #48 -: 13 Май, 2020, 16:20:32 »
Убивате ме!
1. Защо да се шлайфа, щом се знае, че само ще стане по-зле?
2. Кой е казал, че главата на конкретния магнетофон е износена?
73 de LZ2VL

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
« Отговор #49 -: 13 Май, 2020, 20:58:19 »
Здравейте, преди малко успях да завърша посоченият опит. Не бързах, свалих лявата спирачка /дясна не съм пипал, все пак следвам стъпките на хора запознати за разлика от мен/, луфтове няма абсолютно никакви, около 16.5мм/16.7мм беше разтоянието спрямо моите пластини, които бяха точни.Но и след намистането резултата все още е абсолютно същия. Само за хора, които някога ще се занимават с евентуално настройките на тези 15 мм, става и със шублер, маха се отгоре една метална част/част от скелета на магнетофона/ с две болчета само. Има достъп и за шублер и за притягане и намистане.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #50 -: 13 Май, 2020, 21:08:07 »
Сега провери водещите колела за съоветствие.
73 de LZ2VL

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #51 -: 14 Май, 2020, 10:42:03 »
След като се загледах по-добре, се вижда ясно че болчето е пипано на проблемната възпроизвеждаща глава. Ако се загледате се виждат леко деформацията на болчето. На клипчето след като притисна лентата с клечка за уши високите стават клистално чисти, но за да дойдат толкова перфектни високи честоти, лентата трябва едва ли не да е притисната сранично, а не централно, т.е иначе казано за да имам високи лентата е в почти вертикално положение. Настроих и в дясно 15 мм да са. Няма луфтове и там. Накрая на клипа където песента се забавя или забързва е от записа ми, не че нещо е проблемно
http://romatv.bg/files/videos/raw/VID_20200514_103125.mp4
JVC AX-1100 I love u

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #52 -: 14 Май, 2020, 11:04:46 »
Направи няколко снимки на челото на проблемната глава без да има лента на нея, като и още няколко от различните страни, за да се види дали държачъте и не е кривен, напъван. Удачно би било да се пробва с друга глава, но това ще е малко по-натам.

И въпрос. В описанието какво пише за посоченият със стрелка пин. Възможно ли е там да е имало ролка и лентата да минава зад него?
73 de LZ2VL

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #53 -: 14 Май, 2020, 12:12:46 »
Направих клип с прекарана лента отгоре на двата пина. Лентата стана доста опъната. Резултатът е същия, като ми се струва че леко провлачва, като че ли. Гледах схемата, но според мен, лентата трябва да минава отдолу, както бе досега. Специално описание за посочения пин не виждам. Но както е начертана схемата аз виждам, че отдолу трябва да минава лентата
Незнам дали е отзначение, но направих и две снимки на двете глави, като на проблемната има минимален луфт. На 4-тата снимка на главите тези резки, които се виждат проблемни ли се явяват за една глава.

http://romatv.bg/files/videos/raw/VID_20200514_112636.mp4
JVC AX-1100 I love u

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #54 -: 14 Май, 2020, 12:31:19 »
Перте, на последния клип магнетофонът в режим на запис ли е или в режим на възпроизвеждане? Още, ще те помоля да не използваш думата 'болче', а винт или винтче... Лентата трябва да минава отдолу, точно както я поставяш. Не е имало никакви ролки на тези пинове. Главата изглежда добре. Ама тя ли беше проблемната???

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #55 -: 14 Май, 2020, 12:41:57 »
Резки по главите не трябва да има. И не, не я шлайфай, доказано не помага. И луфт не трябва да има.
73 de LZ2VL

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #56 -: 14 Май, 2020, 12:47:43 »
на последния клип магнетофонът в режим на запис ли е или в режим на възпроизвеждане?

Силната страна на многоглавите звукозаписни устройства в така наречения "директен канал". Веднага разбираш както си записал. Комбинираната глава трие и пише, следващата по веригата възпроизвежда, като за всяка от схемите за запис и възпроизвеждане е напълно независима.
73 de LZ2VL

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #57 -: 14 Май, 2020, 12:51:14 »
Я запиши в едната посока и след това размени ролките и пусни записаното в другата посока. Така ще се изясни дали не пише като хората, или просто едната възпроизвеждаща глава не си е в ред. Тъкмо ще видиш и дали геометрията при ляво и дясно въртене е еднакава.
73 de LZ2VL

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #58 -: 14 Май, 2020, 13:00:59 »
Да, тази глава, която е на снимките, като притисна с клечка за уши и си идва всичко на мястото. Според мен магнетофона няма проблем с триенето и записването, а изцяло с възпроизвеждането. След като направя запис, и притисна лентата, звукът е неописуемо качествен и в двата канала, което би следвало, че записът е добър. Сега ще направя запис и ще сменя ролките. Да, декът има опция да слушаш, какво записват по време на запис.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #59 -: 14 Май, 2020, 13:14:51 »
Добре е да направиш едно обследване нова глава дали може да се намери и дали е финансово обосновано да работи двупосочно, или да се ползва само в едната посока.

Аз бих сменил и двете глави с чисто нови, но това е друга тема. Не мога да препоръчвам на друг човек, как да си харчи парите.
73 de LZ2VL

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |