| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем със спирачката на магнетофон акай  (Прочетена 6464 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
  • Публикации: 302
  • Населено място: Козлодуй, Враца, София
Re: Проблем със спирачката на магнетофон акай
« Отговор #15 -: 10 Май, 2020, 22:14:44 »
Да. И да се види дали ще се промени проблемният канал.

Да обясня и какво правиш в случая.
Електрически каналите си се запазват, само физически променяш тяхното място на лентата. Ако проблемът остане в същия канал, то значи, че трябва да се анализира електрониката. Ако се размени, то значи, че записващата глава не е на мястото си или има проблем с лентоводенето.
73 de LZ2VL

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1130
  • Населено място: София
« Отговор #16 -: 10 Май, 2020, 22:50:04 »
        Защо не опиташ първо с лентоводенето - в основата на възпроизвеждащата глава има един винт, който я движи нагоре - надолу спрямо лентата. Същия е фиксиран с боя или лак, за да не се отвинтва. Когато бях в 9 клас ми купиха една Тесла Б 56. Наложи се да му преправя изцяло спирачката на едната ролка, защото така рязко спираше, че я счупи. После разбира се въртях и винта на главата, за да видя какво ще стане - стана това с което  ти сега се бориш - единия канал позагуби високата честота.
         Сега виждам с какъв класен магнитофон си се сдобил! Успех в ремонта и имай предвид, че техниката от 70-те години е ремонтопригодна и глупакоустойчива.
« Последна редакция: 10 Май, 2020, 22:58:57 от Лъчо Минков »

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #17 -: 11 Май, 2020, 00:49:35 »
Винаги съм се придържал към приципа, че не е важно да решиш конкретния проблем, а е важно да разбереш същността на протичащите процеси.

Проблеми и след нас ще има, но нас няма да ни има.

Нека размени физически мястото на двата канала, после ще се коментира. Ако просто настрои главата, то ползата е никаква. Една работеща щайга и нищо като знание зад гърба.
73 de LZ2VL

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #18 -: 11 Май, 2020, 09:26:49 »
Винаги съм се придържал към приципа, че не е важно да решиш конкретния проблем, а е важно да разбереш същността на протичащите процеси.

Проблеми и след нас ще има, но нас няма да ни има.

Нека размени физически мястото на двата канала, после ще се коментира. Ако просто настрои главата, то ползата е никаква. Една работеща щайга и нищо като знание зад гърба.

По принцип си напълно прав. Обаче, като четеш първите му въпроси за спирачката, това какво е мерил и какво си е помислил, не ти ли се струва, че е твърде далеч от момента, в който ще почне да разбира същността на протичащите процеси...

Отделих малко време да разгледам сервизното ръководство. Този магнетофон има 6 отделни глави. Реверсивен е, може да възпроизвежда и записва и в двете посоки на движение на лентата - точно както при касетофоните с 'автореверс'. Има два отделни, независими комплекта глави, които се превключват към усилвателите за двете различни посоки на движение на лентата. Тоест, ако 'глухият', или там какъвто всъщност е запис само в единия канал се случва и при двете посоки на движение на лентата, по-вероятно е проблемът да е в записващия усилвател, отколкото в главите. Да, главите могат да са зацапани, разместени, с неправилен азимут, износени, но е трудно и при двата комплекта имаме еднакъв (д)ефект...

Петре, 'що смени транзисторите бре? Прехвърлящите електролитни кондензатори не пробва ли да подмениш? Можеш да прослушваш сигнала по пътя му, като го подаваш към входа на звуков усилвател или просто с високоомна слушалка, така може да откриеш разлики между двата канала и да стигнеш до причината...

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
« Отговор #19 -: 11 Май, 2020, 09:30:22 »
Здравейте. Благодаря че ме подкрепяте в изцяло новото ми начинание.
Смених кабелчетата и на една и на другата записващи глави, резултатът е абсолютно еднакъв с предходния.
Не съм казал никъде ще в двете посоки е еднаква ситуацията. Малко по назад съм описал, че в другата посока, когато правя запис точно левият канал става по силен, а десния пада.
Незнам на въпросите ми какво им има, по принцип схващам бързо, ама трябва да видиш 'най-добрия майстор на магнетофони' в България от Варна, какво е сътворил..., но това го забравям и продължавам напред. Не съм сменял или мерил нито един кондензатор все още. Всички подменени транзистори 2sc458 са с черни крака и лош hFE.
« Последна редакция: 11 Май, 2020, 09:37:08 от Петър Драганов »
JVC AX-1100 I love u

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #20 -: 11 Май, 2020, 10:02:23 »
Значи сигналът се губи някъде по пътя или има проблем с подмагнитването. Тук вече, без апаратура и навици, става сложно.

Дай парчето от схемата със записващата верига, ще налучкваме.

----

И по принцип. Никой не се е родил научен, а много хора не са се научили и до смъртта си. Но това не е причина да се спре с опитите за научаване.

Давам пример. Цветът на краката на транзисторите не е от значение за тяхната работоспособност. "Бетата" им е била отчетена при настройката на касетофона и той е работил с тях. Не става да сложиш "най-доброто" на мястото на нещо друго и да разчиташ, че ще е същото.

Има ли възможност да върнеш всичко в начално състояние? След това почисти всичко, направи го да изглежда подредено. През това време си набави някакъв сигнал-генератор (вероятно може и със сигнал от звуковата карта на компютъра) и осцилоскоп.

Отдели си достатъчно време, за да обсъждаш, проверяваш своите хипотези, внасяш корекции на ход и т.н.
73 de LZ2VL

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #21 -: 11 Май, 2020, 15:20:30 »
 Петре, извинявай в сърцето ли те раних? Ами като не мога да се сдържа...

Виж сега, ще се опитам по-подробно да ти обясня, Ваклин какво е поискал от теб да направиш и защо:
Абстрахирай се от броя на главите и посоките. Работи само в едната посока, забрави за другата. За тази посока има една изтриваща глава, една записваща и една възпроизвеждаща. Записващата и възпроизвеждащата имат по две намотки, всяка намотка е на отделен магнитопровод, който стъпва на отделна пътечка от лентата. В режим на запис, лентата първо минава през изтриващата глава, след което става чиста - няма пътечки, няма нищо. После минава през записващата глава - там се формират пътечките на записа. Ако главата не си е на мястото, пътечките няма да са на мястото си върху лентата. Накрая лентата минава през възпроизвеждащата глава - ако пътечките не улучат магнитопроводите на главата, няма да се получи добро възпроизвеждане. На всичко отгоре, има и нещо, което се нарича 'азимут' - процепите на магнитопроводите на записващата глава трябва да са напълно успоредни на процепите на възпроизвеждащите и по възможност заедно да са перпендикулярни на посоката на движение на лентата, иначе високите честоти се губят.
Това , което Ваклин иска от теб, е да размениш намотките на записващата глава. По принцип левият усилвател подава сигнал на лявата намотка и десният усилвател на дясната намотка. Трябва да свържеш кабелите от левия усилвател на дясната намотка и кабелите от десния усилвател на лявата намотка. Предполага се, че проблемът е или
1)в един от усилвателите, или пък е
2) механичен или настройката на главите/лентоводенето не е правилна и няма проблем в усилвателите.
Ако след размяната на кабелите не се промени нищо, това ще значи, че няма проблем в усилвателите и те работят по еднакъв начин. Тогава следва да се проверяват главите и лентоводенето.
Ако обаче, глъхненето се прехвърли в другия канал, значи, че проблемът е в единия от усилвателите.

Я сега опитай да обясниш подробно, какво си разместил и как точно, и какво се получи... Имай пред вид, че ако си обърнал двата кабела на краищата на една и съща намотка, тогава все едно нищо не си разменил. Първо трябва да си изясниш кои са крачетата на едната намотка и кои - на другата. Намотките имат един общ край, него няма нужда да пипаш. Като гледам схемите, трябва да размениш местата на белия и розовия кабел. Ти така ли направи? Ако да, и ако при това не се промени положението на 'лошия' канал при възпроизвеждане на записа, тогава - глави и лентоводене... Така ли е наистина???

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #22 -: 11 Май, 2020, 21:40:53 »
Здравейте, извинявайте за късното включване. Отзад напред ще отговорям.

Намотките са с общ край. Там не съм пипал. Само размених два светли кабела. Категорично съм сигурен, че съм изпълнил както ми беше казано. Това го направих и на двете записващи глави. Крайният резултат е без никаква промяна.
В едната посока левият канал няма високи и е глух, десния отличен. В другата посока левият канал е доста силен, с високи, но не ми допадат като че ли (леко замазани ги чувам), десния канал е много нисък с леки високи.
Напреженията на всички транзисори в preamp борда са отлични, като под отлични имам впредвид, апарата не записва, не плейва, не превърта, просто във включено състояние.
Да, пазя всички транзистори. Сигнал генератор не мога да намеря, освен от ютуб да пускам 1кхц и т.н, но предполагам не върши работа. Осцилоскоп имам човек, който мога да ангажирам с мен на място да погледне, това което е необходимо.
Защо смених транзисторите. Защото прочетох в няколко американски форума, че решават проблема със записването, защото са лоши, в ютюб, при профилактика също ги подменят, и си спомням купих си Сансуй Ау-7900, който нямаше звук. След подмяната на всички 2SC1313 и 2SA798, които бяха с черни крака и лош hFE, всичко дойде на място. Тук нямам успех обаче, след подмяната.
Относно парче от схемата със записващата верига, за тези които съм качил като снимка ли става дума (на 16/17 страница са от схемата), ако е необходимо ще ги изкарам на хартия и сканирам за форума.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #23 -: 11 Май, 2020, 22:37:58 »
Добре бе, тогава защо търсиш в усилвателите? Схема на усилвателите за запис и възпроизвеждане и генератора за изтриване/преднамагнитване има на стр. 72/75. Но мисля, че няма да намериш проблем в усилвателите...  Направи снимка на лентата когато минава през главите по време на нормално движение - при възпроизвеждане или запис. Трябва да се вижда дали ляга плътно върху главите и дали няма изместване от правилното положение, което е показано на стр.30/75. (лист 28 и 29) Наместването на водачите на лентата и главите до това правилно положение ще гарантира еднаква сила на записите на двата канала при ниски честоти. За да излязат и високите, трябва да се коригира и азаимута на главите. Има инструкции за настройка на главите.

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #24 -: 11 Май, 2020, 23:44:17 »
Разликата в нивото . на двата канала , е нещо почти обичайно , и не си заслужава да се  пипа . Освен ако считаш че имаш богат опит . Ориго го обясни , та да се не повтаряме .
Като чета коментарите ,   проблема с звуковата картина е механичен . Настройка на глава , или водачи , или и двете . Но това си е баш майсторска работа .  :blum1:
Връткаш ,  слушаш , мислиш .  ..и така докато ти хареса , иши го потрошиш .

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #25 -: 11 Май, 2020, 23:55:28 »
Умен бе, дако и да си от Северозападо.
Трябва да си го обяснил разбираемо, но да добавя.

Трябва слух и опит. От първия опит едва ли ще стане, но не пречи да се опита.

Значи, да дам и моите последни пет стотинки.
1. Да се проверят двата записващи канала на "еднаквост";
2. Да се провери пишещата глава дали изобщо пише върху лентата или половината от единия канал е извън нея. Може и визуално за начало.
3. Да се направи запис само на единия канал, за да се определи дали няма "преслушване";
4. Да е определи все пак каква е крайната цел.
73 de LZ2VL

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #26 -: 12 Май, 2020, 07:57:00 »
Да момчета, с всичко съм съгласен, и все пак...
Башмайсторска работа, ама да е сложна колко - едно време настройвахме видеокасетофони и го смятахме за рутинна операция, та това тук е нищо работа в сравнение с тях. Разбира се, трябва опит, ама момчето казва че е схватливо, може да пробваме да му обясним :D...
То е добре да пробва първо на обикновен касетофон, където всичко се регулира само с един винт, после да пробва на прост магнетофон, да види как се настройва звуковата и управляваща глава на видео, пък после чак да настройва магнетофон със 6 глави...
Нека да изчакаме дали ще има снимка, да помислим дали всичко е разместено или само едно-две неща...

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #27 -: 12 Май, 2020, 13:38:15 »
Клипче как се движи лентата: http://romatv.bg/files/videos/raw/lenta.mp4
JVC AX-1100 I love u

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #28 -: 12 Май, 2020, 13:38:54 »
Още три снимки
JVC AX-1100 I love u

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #29 -: 12 Май, 2020, 15:44:39 »
Прикачам още един видео клип, на който при натискане на ролката навътре високите честоти се появяват.
http://romatv.bg/files/videos/raw/VID_20200512_153815.mp4
JVC AX-1100 I love u

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |