| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем със спирачката на магнетофон акай  (Прочетена 6462 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
Схема: https://dox.abv.bg/download?id=c4146aa052

Здравейте. Дека е Акай GX635D. Днес дека спря да функционира. Разглобих го и установих, че спирачката не освобождава. ''Break plunger'' както е наречено в сервизното, едвам се вдига и съответно, не притиска достатъчно, за да напъне спирачките и да освободят. Не съм сигурен дали е механичен проблемът на ''break pluger-a''или електрически. TDS 1240TL DC-40V600ома е наименованието, но не намирам нищо в интернет. Ако съдя по маркировката му би трябвало да работи с напрежение 40 волта. От него излизат две жълти кабелчета, които са вързани директно към захранването. На всяко от кабелчетата му измервам 6.6 волта спрямо маса. Break Plugera може ли да се разглоби за профилактика и почисти?

http://romatv.bg/files/videos/raw/VID_20200507_172736_1588867398.mp4
JVC AX-1100 I love u

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
Re: Проблем със спирачката на магнетофон акай
« Отговор #1 -: 07 Май, 2020, 19:25:09 »
Схема: https://dox.abv.bg/download?id=c4146aa052

Здравейте. Дека е Акай GX635D. Днес дека спря да функционира. Разглобих го и установих, че спирачката не освобождава. ''Break plunger'' както е наречено в сервизното, едвам се вдига и съответно, не притиска достатъчно, за да напъне спирачките и да освободят. Не съм сигурен дали е механичен проблемът на ''break pluger-a''или електрически. TDS 1240TL DC-40V600ома е наименованието, но не намирам нищо в интернет. Ако съдя по маркировката му би трябвало да работи с напрежение 40 волта. От него излизат две жълти кабелчета, които са вързани директно към захранването. На всяко от кабелчетата му измервам 6.6 волта спрямо маса. Break Plugera може ли да се разглоби за профилактика и почисти?

http://romatv.bg/files/videos/raw/VID_20200507_172736_1588867398.mp4
Захранването на електромагнита  е отделно от основното .  Там търси проблема . Най елементарно , пусни напрежение на двата края , катo ги откачиш от платката , и виж как реагира . Може да е механичен проблем -  има една смазка дето  става като лепило .

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 07 Май, 2020, 22:11:54 »
Прикачам още едно клипче на посочения проблем.

http://romatv.bg/files/videos/raw/VID_20200507_220825.mp4
JVC AX-1100 I love u

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #3 -: 07 Май, 2020, 23:00:23 »
Както е писал Радиото-прегледай първо за механичен проблем-смазване,движат ли се лостовете.Имаш три електромагнита захранвани от един и същ изправител.На този за спирачките съпротивлението трябва да е 600 ома, но той се захранва през диод означен като Д56-виж и него.Едната от" жичките" му е свързана към (-)-т.е. маса,откачи другата и я свържи директно към (+).Плунжерът (съцевината) трябва Да влезе моментално където и е мястото. Иначе машината е сериозна,и аз искам да имам такава.
PS Другите електромагнити са за превъртане назад и за притискащата ролка.Провери ръчно как се движат те.

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 08 Май, 2020, 09:49:45 »
580 ома е електромагнита, и има посочените напрежения 42волта. D56 е здрав, грец D50 също е здрав. На c48 (470mf/160v) налични 42 волта. Електромагнита трябва ли да има на сърцевината някква грес, зашото на всички електромагните сърцевината е напълно суха?

В по горното описание имах по ниски стойноти на електромагнита защото мерих спрямо корпус. Спрямо минуса на D50 напреженията са 42в.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 09 Май, 2020, 12:16:28 »
Здравейте отново. На двете кабелчета на спирачкаъа SL903 измервам по 43 волта на всяко поотделно. Това нормално ли е, защото на SL901/SL902 измервам 43 волта само 62/64 пин от платката.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
  • Публикации: 302
  • Населено място: Козлодуй, Враца, София
« Отговор #6 -: 09 Май, 2020, 12:36:27 »
Не става ясно спрямо какво мериш. Ако е спрямо корпуса на касетофона, то може и да те лъже.
Може да е повреден грец-ът, но трябва да е ясно спрмо какво си мерил.
73 de LZ2VL

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 09 Май, 2020, 13:28:38 »
Здравей. Проблемът го реших. Две от релетата които едвам се виждаха преискряваха като затваряха и веднага отваряха контактите. Като ги искарах пластмасовуте им кутийки бяха черни. Идеята на темата първоначално щеше да е съвсем друга, докато не бх изненадан с този проблем.

Последният ми въпрос, който като замисъл беше и основен е:

При запис на левият канал липсват високи честоти, десният е перфектен. Може ли да ме насочите, какви могат да са причините. Главите ми са в много добро състояние. Всички транзистори в preamp борда 2sc458 подмених с 2sc2240. До един бяха с черни крака.
При плейване всичко е нормално и в двата канала.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 09 Май, 2020, 13:50:15 »
Като начало размени двата канала на главата. Може нещо с подмагнтиването да не е като хората. Виж триещата глава дали си е на място.

И т.н.

Радвам се, че си решил проблема.
73 de LZ2VL

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #9 -: 09 Май, 2020, 17:16:49 »
Точно левият канал е болката на повечето четирипистови магнетофони, и то защото е външната писта в близост до ръба на лентата. Истината е, че проблемите може да са много, и наистина те съветвам да направиш това което ти е писал колегата Vaklin. Първо размени кабелите към лява и дясна половина на главата (това чудо двуглаво или триглаво е?). Ако е двуглав разменяш кабелите и правиш нов запис, ако се смени канала в който има проблем значи има нещо разстроено около центровка на глава или лентоводене. Ако остане същият канал, значи проблема най-вероятно е в електрониката. Относно подмагнитването - при магнитен запис основна роля за качествения запис с добра чувствителност и ниски изкривявания играе високочестотното подмагнитване. Неговата амплитуда към записващата глава се регулира и тази настройка най-често се прави в завода. Тя обаче може да се е променила с времето, настройката става по няколко начина, и зависи от лентата. При по-ниско подмагнитване има по-ясно изразени високи честоти но и по-големи нелинейни изкривявания. При достатъчно понижено подмагнитване страда и чувствителността при запис. При прекалено високо подмагнитване звука е с по-слабо изразени високи, и също страда от по-ниска чувствителност. При оптималното подмагнитване обикновено има най-висока чувствителност при запис и нормални високи честоти. Реално може да направиш настройката и на слух, но трябва да имаш опит.
Ако проблема се окаже в калпаво лентоводене, там вече нещата стават сложни и трябва да се гледа какво не е наред по механизма.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 10 Май, 2020, 17:58:56 »
Размених буксите на лява и дясна записваща/изтриваща глава и се получи нещо доста странно.Не се записваше абсолютно нищо, и не се изтриваше нищо. Всички кабелчета са едни и също, включително и поставянето е еднакво. Прикачам и клипче за повече яснота. В началото на клипа се записва, като проблема с високите честоти на единия канал е наличе, а към края след смяна на буксите не се записва/изтрива нищо. Като позамерих по време и на запис има различни напрежения на пиновете. Ако греша нещо поправете ме.
http://romatv.bg/files/videos/raw/VID_20200510_160601.mp4
JVC AX-1100 I love u

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #11 -: 10 Май, 2020, 19:12:21 »
Не лява и дясна глава, а ляв и десен канал на записващата глава да се размени...

73 de LZ2VL

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #12 -: 10 Май, 2020, 20:05:51 »
Еднакво лошо се чува и след размяната на кабелите на line in. Тъй като съм почти сигурен, че не е трябвало това да направя, ще помоля да ме извините, защото това ми е първия магнетофон, който имам и са дадени доста пари и ще помоля да ми обясните какво ще рече ''кабелите на ляв/десен канал на записващата главата''.  При запис в другата посока левият канал се чува много по силно, а десния глъхне.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 10 Май, 2020, 20:15:50 »
Значи първият трябваше да е евтин, но нищо. Ще се учим на каквото има.

Прочетете на https://en.wikipedia.org/wiki/Tape_head

Ще разберете какво е ляв и десен канал на главата. За да определите дали проблемът е механичен/геомметричен или електрически, то трябва да направите някаква промяна, която да даде един или друг резултат.

При всички случаи, ще е удачно да се обърнете към човек с опит, който да е склонен наживо да ви покаже някои неща. През форума ще е трудно, да не кажа - невъзможно.
73 de LZ2VL

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #14 -: 10 Май, 2020, 22:09:07 »
Благодаря за разяснението и търпение. Ако съм разбрал добре, тези кабелчета от снимката ми трябва да се разменят, като имам впредвид, че това се отнася за записващата глава.

Нямам такъв човек, който да е запознат с тази материя, а и като се сетя от кого е закупен магнетофона... ще ви го спестя и как бяха строшени релетата, начина по който са запоявани спойките, предпочитам сам да си се поуча с помоща на форум, пък ако ще и да го разваля.
JVC AX-1100 I love u

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |