Привет на всички ,след дълго мълчание от моя страна ,но много работа падна по Оперите .Започнах от кутиите като установих ,че едната е много зле реших да не я реставрирам но kortex ми прати кутия екран за високото говорител ,така че и двете. Дърводелската работа не ми е силата но каквото можах направих .Със шасито започнах като направих много снимки ,свалих трансформаторите ТХО.то дросела, на ПТКА.то барабана и със маркуча и много обесмаслител лъсна.Но имаше ръжда затова го боядисах със цинков спрей .Смених всички хартиени кондезатори малките електролити и във процеса на смяна прослеждах схемата . Оказа се че някаква мешавица фазовото сравняване е със лампови диоди по схемата на полупроводникови такива лампата по схема трябва да е ECH81 а при мен е ECH84 .Изводите на положителния и отрицателен импулс от ТХО.то бяха разменени от долната страна на шасито и за това картината беше разделена на две по средата .Във схемата за стабилизация на хоризонталния размер бяха прекъснали, тримера варистора иняколко резистора ,явно затова капачката на високоволтовия изправител беше стопена.Остана един проблем който не можах да реша веене във горната страна картината . Триода на вертикалната се захранва от бостарното но без варистор, ас му сложих .Блокинг–трансформатора беше прекъснал ,и то по закона на всеобщата гадост точно първата навивка началото ,не ми се моташе на ново затова сложих един от Пиринско шаси . Ключа на захранването така беше гръмнал и то на двете Опери ,че потенциометъра на звука беше изпарен от двата направих един като ползвах частта от тон коректора ,за ключ сложих едно ЦК. За звук 5,5 сложих унивирсалче ,но то значително повлия на изображението за това го махнах.Сега ми трябват два задни и долни капака или качествена снимка за да си ги направя.Потенциометър за звука, една пластмасова решетка и още един говорител.