Здравейте, опитвам се да поправя радио Селена от 1988-ма, въпреки че не разбирам от електроника, ей така, за занимавка по време на пандемия.
Проблемът:
звукът пращеше и беше много тих, дори когато потенциометърът за звука беше завъртян на максимум. Това важи за всички диапазони които проверих (LW, MW, FM)
Какво направих:
напръсках със спрей за почистване на контакти потенциометъра за звука и почистих контактчетата за превключване между радио диапазоните (LW, MW, FM, ...) които се намират не нещо като въртящ се цилиндър. Извинете, че не знам терминологията. Почистих като първо напръсках със спрейчето за почистване, после забърсах с картонче и най-накрая с гумичка.
Измерих съпротивлението на потенциометъра за сила на звука и изглежда изрядно, това са стойностите:
| положение на пот.мет. за звука | съпротивление между ляв-десен контакт (кило Ом) | съпротивление между ляв-среден контакт | съпротивление между среден-десен котанкт|
| максимален звук | 9.5 | 9.5 | 0.0 |
| среден звук | 9.5 | 1.0 | 8.5 |
| минимален звук | 9.5 | 0.0 | 9.5 |
Какви са резултатите:
пращенето изчезна, но звука е все още много тих. Само националното радио и радио Z-rock могат да се разпознаят като станции
Моите въпроси:
Чета в друга тема от форума, че най-вероятната причина за ниския звук е електролитните кондензатори да са отишли:
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=1581.0Разгледах кондензаторите и сякаш 2 бяха протекли, нещо жълтеникаво се беше съсухрило около гумените им уплътнения (вижте прикачените снимки).
1.) От прикачените снимки смятате ли, че тези електролитни кондензатори наистина са дали фира?
2.) От прикачената голяма снимка се вижда положението на двата потенциално не изправни кондензатори. Съвпада ли тяхното положение с това да дават много тих звук при повреда?
3.) Има ли как с мулти метър да измеря всеки от кондензаторите дали е изряден? Понеже нямам поялник ми се иска да измеря преди да тръгна да си играя още повече
4.) Има ли още нещо да ме посъветвате да пробвам?