Здравейте колеги,
Сглобявайки флопи контролерa, възникна въпрос ?
От Фейсбук Групата Цитати от Пламен и Боби:
Boian Mitov
Yahoo... 🙂 Страхотна е станала! 🙂 Общо взето по начина по които проектирах платката навремето, ако няма къси и калпави чипове или споики тръгва от раз 🙂 . На времето пуснах между 250-300 от тези и само една не тръгна и си яа пазя 🙂
...
Пламен Вайсилов
Трябваше да запоиш цокли на всички чипове за да може да тестваш сетове и като тръгне да ги запоиш на другата платка вече без цокли . Проблемните места доколкото си спомням са 220pf , 1К , 4,7К резисторите и 74LS259 ( не със всички се държи добре при запис и трябва да се подбира производител ) .Но може и да бъркам.
Boian Mitov
Пламен Вайсилов В тази платка съм използвал специален трик за да работи общо взето със всякакви 259, но е добре да се тества с цокли 😉
Boian Mitov
Георги Генов Не се шашкай 😉 Аз съм модифицирал оригиналната Apple ][ схема на контролера да е по толерантна към времената на 259 😉 . Това е една от промените след като проектирах Савена контролера 😉 . Добавил съм закъснителна RC група на единия от сигналите да подобря стабилността на гадните 259 😉
Boian Mitov
Георги Генов Няма нужда от ренгени 😉 . Хвани едно мултицетче с бъззер и почни да прозвъняваш врузките. За нула време ще имаш схемата 🙂 . Сумати схеми съм свалял на времето по този начин 😉 .
Boian Mitov
Аз имам предвид да се прозвъни не разпояван контроллер за да е сигурно че няма липсващи писти при разпояването 😉
гледам на снимката ви вече сте запоили 220пико от сините а трябва да са на Wima за да не си променят стойността с промяната на температурата и резистора 1к и 4,7к да са с точни измерени стойности желателно металослойни устойчиви на променлива температура. Другото за чипа 74LS259 дето има закъснение за D0 сигнала от A0 адресната шина, както в схемата от Борислав Захариев има няколко лог.елемента последователно свързани за образуване на това закъснение.