| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: 5 Чайки  (Прочетена 2727 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1952
  • Населено място: Пловдив
5 Чайки
« -: 20 Април, 2020, 16:25:34 »
5 чайки с четири модела на скалата :o

От къде да ги захвана. :crazy:

Дайте малко история за модификациите

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Re: 5 Чайки
« Отговор #1 -: 20 Април, 2020, 17:21:35 »
Произвеждала се е във варианти с токоизправителна лампа или със селенов пакет, на базата на "Комсомолец".
Тук само се споменава:

Активен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1130
  • Населено място: София
« Отговор #2 -: 21 Април, 2020, 00:50:18 »
Пак направи добър удар :bravo:

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #3 -: 21 Април, 2020, 08:38:49 »
Чак пък удар,

Събрали са се с годините.
Целта ми беше да направя две перфектни, по една от двата модела.

Както всички радиа с тези шасита, се срещат производства с два модела копчета. Малки и големи.

Сега като разглеждам скалите на моите и на качени в нета, стигам да извода, че в завода са слагали каквото дойде за това шаси.

Според мен има най малко седем вида скали, като само два са брандирани с "чайка"

Първо
Черна скала от Комсомолец с широко разстояние между линиите, има я и в огледален вариант, заради друг модел кондензатори, с лого на "Климент Ворошилов"

131605-0

Кафява скала без Бранд с широко разстояние между линиите

131607-1

Кафява скала без Бранд с тясно разстояние между линиите

131609-2

Кафява скала с бранд "Чайка" с тясно разстояние между линиите и лого "транзистор + ЗМР"(не знам коя е фирмата)

131611-3

Сива скала с бранд "Чайка" с широко разстояние между линиите и лого "транзистор"(не знам коя е фирмата)

131613-4

Как да реша коя скала да сложа на моята Чайка2 ?

Неактивен lampamp

• Квантов електрон
  • Публикации: 405
  • Населено място: Стражица
« Отговор #4 -: 21 Април, 2020, 12:48:28 »
Ако е по симпатия, а не по коя е правилната за модела ми допадат последните две с надпис чайка. Бих сложил тях

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 21 Април, 2020, 12:51:21 »
 :), последната снимка е от нета.
Не притежавам такава скала.

Неактивен Radist

• Квантов електрон
  • Публикации: 155
  • Населено място: Монтана
« Отговор #6 -: 21 Април, 2020, 16:45:03 »
ЗМР е съкращението на завод за малки радиоприемници,а транзистора е логото на завода който се намира във Велико Търново.Колко още тайни ще се открият в производството на нашата радиопромишленост.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #7 -: 24 Април, 2020, 12:33:37 »
Един въпрос ме гложди още от както поправих първия си комсомолец.
Колко трябва да е катодното съпротивление на пентода на UCL82?

В схемата на комсомолец е 360ом , в схемите на Сонет Мечта и Чайка е 510ом. В схемата на Комсомолец Изправянето е с UY85, при другите е със селен.

В практиката срещам поставени съпротивления от 300ом до 1К

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 24 Април, 2020, 12:51:03 »
... В схемата на Комсомолец Изправянето е с UY85, при другите е със селен...
Ето една "Чайка" с UY85.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #9 -: 24 Април, 2020, 13:07:04 »
Имах предвид схемите,

Иначе, Чайка със селен съм виждал само веднъж и беше преправяна.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #10 -: 29 Април, 2020, 22:38:10 »
Нямам отговор за съпротивлението в катода на ECL82. Слагам 360ом, както е по схемата.

Направих малко изследване на NTC.

Допрях до NTC термометър и го нагрях със сешоара
Ето данните
t       kom
22   3.85
25   3.66
30   2.92
40   1.8
50   1.18
60   0.86
70   0.74
80   0.65
90   0.6

131901-0
при добре загряло радио, измерени 0,96А и пад върху NTC 20,5V. Като пише и на него 22V 0.1A

Въпроса е как и къде да намеря подходящо за замяна, че на едно от шаситата липсва.

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 29 Април, 2020, 23:12:58 »
И аз не можах да намеря подходящ съвременен заместител. Бях пуснал и обява тук във форума. Пробвал съм с такъв от телевизор с лампи "Р" серия. Макар и за по-голям ток (300mA) при 100mA товар се получи плавно пускане. Не си спомням какъв пад върху него се получаваше при този товар, но беше нещо близо.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #12 -: 30 Април, 2020, 08:21:47 »
допуснал съм грешка.
Измерения ток през резистора е 0,096А

Неактивен Radist

• Квантов електрон
  • Публикации: 155
  • Населено място: Монтана
« Отговор #13 -: 30 Април, 2020, 17:09:08 »
Нямам отговор за съпротивлението в катода на ECL82. Слагам 360ом, както е по схемата
Ще ти дам един пример от моята практика.В радиоприемника Камертон по схема катодното е 560 ома,но реално съм виждал поставяни 330,360 и 560.Много съм ремонтирал такива приемници заради електролитния в катода който пробива.Това им куцаше на тия приемници.

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
  • Публикации: 462
« Отговор #14 -: 30 Април, 2020, 19:22:00 »
Един въпрос ме гложди още от както поправих първия си комсомолец.
Колко трябва да е катодното съпротивление на пентода на UCL82?

В схемата на комсомолец е 360ом , в схемите на Сонет Мечта и Чайка е 510ом. В схемата на Комсомолец Изправянето е с UY85, при другите е със селен.

В практиката срещам поставени съпротивления от 300ом до 1К

Отговорът може да не е еднозначен. Ако погледнеш каталога на ECL/UCL82 в него пише, че преднапрежението на 1-ва решетка трябва да бъде -16V. Което значи, че при аноден ток 35 mA и на 2-ра решетка 7 mA резисторът трябва да бъде 381 ома. Това по каталог. Но ако лампата е яка и анодният ток измерен с лампомер е 45 mA? Или е изтощена и анодният е 20 mA? Това е при измерване с лампомер. В работна схема с автоматично преднапрежение нещата се самонагласяват. По-голямата емисия предизвиква по-голям спад в катодния резистор и той позапушва лампата повече, така че преднапрежението е малко по-високо, а анодния е малко по-голям. Лампата е горе долу в режим за средностатичтическа лампа.Това му е автоматичното на автоматичното преднапрежение.

Но може да има много по-основателни съображения за подбора на режима. Конструкторът е решил да използва говорител 2W в радиото (типичен пример Христо Ботев - EL84 и изходна мощност 1-2 W, нe 5). Лампата няма защо да се напъва на номинални или гранични тоци. Защото ще скапе говорителя, и самата тя ще се изтощи по-бързо. Затова конструкторът сваля захранващото напрежение и анодния ток до нужните стойности и прави по-малък и евтин изходен траф.Затова би трябвало просто да се спази стойността от схемата. Колко е адекватна и вярна тя е друг въпрос. Ако ти издуеш лампата до каталожните и тоци и напрежения може да скапеш изходния траф и говорителя. Може би ще дигнеш мощността, но качеството едва ли, защото ще се вдигнат и изкривяванията. Ако всичко е изчислено добре, просто трябва да се спази режима.

В крайна сметка бих казал следното: Ако има истинска сервизна документация е добре да се гонят указаните напрежения и тоци. Конструкторът не ги е посочил без причина. За съжаление не съм виждал схеми на българско радио с указани напрежения и тоци за разлика от немските например. Разбира це хората с добра теоретична подготовка могат да открият и коригират недостатъци и постигнат по-добри параметри на машинката. Българските соц. конструктори не са били най-големите гении вероятно, поне не всичките.

В заключение: Най-правилният подход е с генератор и осцилоскоп и настройване на режима на лампата така (в случая подбора на катодния резистор), че прагът на изкривяванията на двата полупериода да бъде изравнен. За конкретната лампа, изходен траф, говорител, състояние на другите лампи и захранването като стойност. Това по принцип, на теория. Разбира се за Комсомолец едва ли си струва подобен напън? Но за качествен приемник с добра акустична система и УКВ, на който ще слушаме музика е оправдано.

Къна, извини ме за многословието, но не можах по-кратко! Хубави празници!
« Последна редакция: 30 Април, 2020, 19:36:41 от dinev66 »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |