| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: ИМКО 1 - Размисли и страсти ....  (Прочетена 898 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен TheHungry

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 477
  • Населено място: Пловдив
ИМКО 1 - Размисли и страсти ....
« -: 16 Април, 2020, 00:01:39 »
Всеки ( или почти всеки ) е чувал за първият "български" персонален компютър "ИМКО 1" .

131458-0

131459-1


Но нека да започнем с малко факти :

Цитат от статия на Инж. КИРИЛ ГРИГОРОВ, списание „Компютър за Вас“, 1985 година

„През октомври 1979 година, ДКНТП се обръща към Института по техническа кибернетика и роботика (ИТКР) с малко неясното предложение за „създаване на малък компютър на базата на микропроцесори". Такава формулировка е напълно разбираема, защото обстановката на световната компютърна сцена в този момент е доста сложна и неясна. На мода са миникомпютрите, чието търсене е огромно. Те се произвеждат в rолеми серии и експертите им предсказват бляскаво бъдеще. Не е отслабнал, разбира се, интересът към средните и големи електронноизчислителни машини. А микропроцесорите? Да, в печата вече са се появили данни за производството на още по-малки от минимашините. Но те се произвеждат от почти неизвестни фирми. Повечето от специалистите не вярват, че подобни системи могат да имат бъдеще. В подкрепа на този факт се привежда доста солиден аргумент - нито една rоляма фирма в света, производител на компютри, не проявява интерес към микроинформатиката. Равняването става по авторитетите. Такова е правилото. Но както знаем, съществуват и изключения. Включително и в информатиката.

С нелеката задача да се постави началото на микроинформатиката у нас, когато тя не се е наложила още в най-развитите в компютърно отношение страни в света, се заемат инж. Иван Марангозов и инж. Кънчо Досев, а по-късно и инж. Георги Желязков и инж. Петър Петров. Проучването започва при недостиг на информация и материали, работи се в неокомплектована лаборатория. В излишък е може би само ентусиазмът. И вярата, че скоро ще се появят контурите на идеята, опорните точки за въображението, реалните очертания на микрокомпютъра. Така се редят дни, а доста често и нощи на упорита работа, на търсения. Часовете на разочарования се редуват с мигове на въодушевление. Като резултат в края на 1980 година на бял свят се появяват първите три български микрокомпютъра. Създателите им ги наричат ИМКО 1 (от ИНдивидуален Микро Компютър). Новородените са малко странни, неугледни и капризни. Но дори и такива, те надминават и най-смелите очаквания - прототипите са одобрени незабавно от ДКНТП. Все още мнозина, сред които и доста висококвалифицирани специалисти в бранша, не обръщат внимание на тази прогресивна новост. Нещо повече, на стореното се гледа с насмешка, наричат екипа „хобаджии". Да, трудно се рушат стари представи, но още по-трудно се изграждат нови.


А дали той не е плод на нечие друго техническо въображение и ентусиазъм ....

Вие как мислите ?

Засега толкова от мен , и както казваше Педя човек лакът брада "а какво се е случило , ще разберете при следващата ни среща..."




"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен TheHungry

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 477
  • Населено място: Пловдив
Re: ИМКО 1 - Размисли и страсти ....
« Отговор #1 -: 06 Ноември, 2023, 21:28:35 »
172487-0

.....Не това не е ИМКО 1 !


Приятно ми е да се запознаем , аз се казвам "Transam Triton" и съм (бащата/майката/близнака) на ИМКО 1 .

172489-1

И ето бързо сравнение на РОМ-овете TRITON vs. ITKROM

Лесно и бързо се вижда замяната на името , разликата в другите байтове се дължи най вероятно на това че ROM-a на  "TRITON" има много версии а аз нямам всички за да мога да намеря тази която са ползвали от ИТКР ( бръккнах се да платя цели 10 паунда за да мога да изтегля цялата налична и събрана информация за TRITON от една английска библиотека ) , като сравним и схемата на ТРИТОН-а и свалената схема на IMKO 1 от платката която е останала , няма никакво съмнение че те са генетично 1:1 .
« Последна редакция: 06 Ноември, 2023, 21:37:52 от TheHungry »
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен ikarlo

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 239
  • Населено място: София
Re: ИМКО 1 - Размисли и страсти ....
« Отговор #2 -: 06 Ноември, 2023, 22:02:24 »
Всеизвестно е, че военните дърпат науката и технологиите. По времето, когато са разработвани тези неща, в САЩ е битувало мнението, че специалистите са "най-плодовити" докато навършат 45 - 50 години. Понеже им се плащат баснословни заплати, е по изгодно да ги пенсионират, вместо да си ги дундуркат като високоплатени шефове, които вече не дават продукция и дори пречат, тъй като започват да се съпротиляват на новостите. Разбира се подписват декларация, че 5 години няма да "изнасят" знания и технологии. Някои изчакват тези 5 години, основават фирми и реализират (в битов вариант) военните продукти. Някои, обаче, не чакат и плъзват по Европа, намират си уютна страна и веднага започват бизнес. Най вероятно такъв е сюжетът за създаване на микрокомпютрите. Това го разказвам, понеже лично се запознах със създателите на първата термовизионна камера "Ага Термовижън" през 1977г., когато те дойдоха в БГ да продадат една система на Топлофикация София. Фирмата беше регистрирана в Швеция, но единия (поне) от представителите беще американец, бивш военен.

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |